måndag 1 mars 2010

I Egypten


Inte helt relaterat till Norge sen tidigare inlägg men lite från di.se och intressant som kuriosa kan vara att: "Våra danska grannar tjänar bäst i världen och svenska löner hamnar först på en 17:e plats i en internationell jämförelse. Danskarna jobbar dessutom färre timmar per år. En tröst är att Köpenhamn är dyrare att leva i. Dyraste staden i världen att leva i är Oslo, enligt en pris- och lönejämförelse mellan 73 städer runt om i världen som den schweiziska banken UBS sammanställt. Köpenhamn hamnar på en tredjeplats, efter Zürich som är världen näst dyraste stad att bo i. Danmark har ett av världens högsta skattetryck och när nettolönen räknas fram hamnar den finansiella metropolen Zürich i lönetoppen. UBS skriver i sin rapport att den genomsnittliga timlönen, före skatt, i Köpenhamn ligger på 235 kronor och i Stockholm på 139 kronor. Efter skatt sjunker lönen i Köpenhamn till 126 kronor och 96 kronor i Stockholm. En dansk arbetar i genomsnitt 1.658 timmar per år och en svensk arbetar 1.777 timmar under ett år. Mest arbetar en egyptier med 2.373 timmar per år, knappt 600 timmar mer än svensken.”
Länstidningen i Östersund skriver att en sköterska i Norge snittar 34 300 och i Sverige 24 500. En Snickare 36 600 vs 29 200. En Servitris/bartender 28 800 vs 24 400 och en datatekniker 44 100 vs 32 800.

Oviktigt vetande och konstiga frågor? Nej inte om man skall vara med och föra förhandling centralt när det påstås att i Tyskland minsann får man ett nollbud och i England är man nöjd med att få ”vara med”. Då är det skönt att kunna säga att i Danmark har man..och vill du verkligen att vi ska jobba som i Egypten, i ett EU-land?

Annars.. kanske det är oviktigt vetande och bara kuriosa men BRF vet vad man har och inte och gör och varför, inom vår bransch, riktigt bra nu. Även internationellt. Det ska vi lära våra makthavare. Också.

2 kommentarer:

  1. Hur vanligt är det med anställningsformer liknande oss deltidsbrandmän i övriga världen? Jag har träffat på en del frivilliga brandmän, men de verkar mer fungera som våra räddningsvärn.

    SvaraRadera
  2. Hej Norpan och det är min erfarenhet också och jag har kollat i många länder. Vi har bra relationer och ingår i ett stort internationellt nätverk där vi jämför både det ena och det andra. Fördelar nackdelar och i ett försök till att vara opartisk, så ser jag betydligt fler fördelar med den "svenska modellen" och jag får väl utveckla detta sen. Nu är jag i förhandling...och må tiga :-) relaterat till detta. // Peter

    SvaraRadera