tisdag 30 mars 2010

Utryckningskörning


I artikeln nedan anser trafikforskaren Jörgen Lundälv att en nationell förarutbildning för utryckningsfordon behövs och refererar till en studie av ambulansolyckor i Sverige som visade att förarna var vållande i 80 procent av fallen.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/ambulansforare-for-daligt-utbildade-1.976559
”- Det finns inget lagkrav på att förare av utryckningsfordon ska ha en speciell förarkompetens och idag kan vem som helst sätta sig bakom ratten i ett utryckningsfordon”, konstaterar Christer Johansson, transportansvarig inom ambulanssjukvården i södra Älvsborg.

Nja, lagkravet är ju rätt men/och, Jörgen skrev lite som jag tänkte sen i sin kommentar: ”- Jag känner inte alls igen mig i vad Christer Johansson påpekar om att vem som helst får sätta sig bakom ratten i en ambulans. Jobbar själv på ambulansen i Sörmland och kraven på att köra utryckningskörning är dels personlig lämplighet med körtest vid anställning. Utöver detta skall du ha jobbat/kört ambulans i närmare ett år innan du blir behörig. Innan du kan sätta dig bakom ratten och köra utryckning skall du även ha "kört upp" med dina länsinstruktörer och av dem blivit godkänd för utryckningskörning med ambulans. Jag har mycket svårt att tro att det skulle skilja så mycket mellan länen vad det gäller krav för utryckningskörning.”

Hur är det vid räddningstjänsten i Sverige, bättre eller sämre eller likadant har vi kollat lite grand i stickprov då vi efterfrågat dokument, policys, utbildnings och övningsplaner relaterat till utryckningskörning. Nu pratar vi dessutom om STOOOORA bilar och inga små ambulanser och hitintills är vi lite oroliga för vad vi hittar eller rättare sagt inte hittar. Har ni bra dokument eller tvärs om eller tycker i och om detta maila gärna mig om detta för vi bör nog ta tag i det här innan någon råkar illa ut.

Länken nedan har någon gjort det men i USA.
http://www.aftonbladet.se/webbtv/nyheter/utrikes/article6863697.ab och här går det..sådär:
http://www.youtube.com/watch?v=UMk92PJxILc
http://www.youtube.com/watch?v=CCUTKqXf-wE
http://www.youtube.com/watch?v=K43P0zdajZ8
http://www.youtube.com/watch?v=OQ7imzYtKq4

4 kommentarer:

  1. I Storstockholms brandförsvar krävs det 1 veckas internutbildning för att få påkalla fri väg med fordon. Man måste även klara vissa moment under den här veckan för att bli godkänd. Känns som en ambitiös utbildning. Innan jobbade inom Södertörns brandförsvar och där fick man ingen utbildning alls gällande "blåljus körning", bara att sätta sig bakom ratten på ett 15 tons fordon och köra.

    SvaraRadera
  2. I syd behöver man ingen körutbildning där har man en samlad kompetens. Så, kan man tex många språk så väger det upp ens körförmåga. Det är nytänkande det...

    SvaraRadera
  3. Hela den svenska trafiklagstiftningen när det gäller utryckningsfordon är märklig. Att det krävs C-kort för att köra brandbil och tunga ambulanser kan ju verka vettigt, det är ju tunga fordon, men vad är egentligen fokus i en C-kortsutbildning? En avsevärd del av den utbildning är ju lastsäkring och kör och vilotidsregler. Viktigt om man kör lastbil yrkesmässigt, men hur många har problem att lastsäkra slangväskorna och motorsågen i sina fack och färdskrivare har jag aldrig ens sett i ett utryckningsfordon. Det rimliga vore att det fanns en på enkom körkortskategori för utryckning där det i utbildningen ingick både tunga och lätta utryckningsfordon efter som i stort sett samtliga blåljusorganisationer idag har tunga utryckningsfordon, med minst andel i polisen och störst i räddningstjänsten, men de finns överallt.

    För att svara på din ursprungliga fråga, I förbundet där jag jobbar har jag aldrig sett något dokument som reglerar vad som krävs för att köra utryckning och vem som får köra. På deltidssidan är det dock i viss mån självjusterande genom att man väljer ut de man anser lämpade för C-kortsutbildning. Mer problem i så fall med de lätta fordonen där vissa "körglada" inte alltid borde köra.

    SvaraRadera
  4. I Göteborg har dom nu gått ut att ingen utan deras interna utbildning får köra någon bil över huvudtaget inte ens personbil som det sitter blåljus på även om man inte kör på utryckning. Dessutom finns det bara två per lag som har utbildningen och ingen mer får. För sök att göra ett bra smidigt jobb under dom förutsättningarna

    SvaraRadera