söndag 7 mars 2010

Hold your horses


Jag har ju ett förflutet inom akutsjukvården och är sjuksköterska i botten och har då fått frågor om..mjältbrand. Sticker mellan med detta i Vasloppet. Jag är med mentalt alltså och inte på skidorna.

Mjältbrand med anledning av Räddningstjänstens IVPA larm och att några dödsfall i Skåne förknippas med detta. Jag kan lite, med betoning på lite, men har kamrater som kan mycket och jag frågade dem igår vad de ansåg och bad dem kolla källorna.
Det finns en ganska stor rädsla för just detta vilket troligen kommer sig av att det i USA spreds brev med mjältbrandsbakterier, vilket gav panik, för ett antal år sedan. (En okänd person och orsakade flera sjukdomsfall och några dödsfall.) Detta ansågs vara ett biologisk vapnen som terrorgrupper kunde använda sig av och visst, en lång rad virus och bakterier är dödliga i fel händer.

”Hold your horses" alltså även om det nu finns uppgifter från Skottland, England och Tyskland om att Antrax (mjältbrandsbakterie) förorsakat dödsfall. Det har spritts i heroin och hur farligt är då det och vad gör då vi?
Rikspolisstyrelsen har gått ut med varningar till alla landets poliser att se upp för mjältbrandssmittat heroin då det troliga skälet till smittan är att narkotikan förvarats i djurkroppar då man har smugglat det inuti döda djur. Den förekommer framförallt hos djur, men även människor kan smittas. Bakterierna kan spridas genom luften, via smittat kött eller genom ett sår som förorenats av något som sjuka djur kommit i kontakt med. Smittan kan överföras till människor genom sår som kommer i kontakt med vävnader från sjuka djur, jord, ull, fällar, foder eller något annat som har förorenats med bakterien. Människor kan även smittas genom att andas in bakteriesporer, till exempel i damm från ull eller jord, eller genom att äta smittat kött. Tiden från smittotillfället tills sjukdomen bryter ut är oftast kortare än 48 timmar, men kan vara upp till en vecka, i enstaka fall längre.
Smittspridning mellanmänniskor har inte beskrivits.

Malmöpolisen gjorde kopplingen till någon slags sjukdom efter dödsfall bland heroinmissbrukare i stan och det fanns beskrivet. Men, det var troligen inte mjältbrand som orsakade detta enligt experter på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) som inte hittat några mjältbrandssporer i de dödas kroppar men då rykten går fortare än fakta och byråkratisk text finns oron.

Smittsamheten är inte så våldsam som man kanske tror, skriver Sydsvenskan , och en vanlig frisk människa behöver få en dusch i ansiktet eller att det injiceras för att det ska smitta och de drabbade narkomanerna har ofta nedsatt immunförsvar.
Här håller mina kamratexperter med om än inte riktigt med just de orden.
Nu var det troligen inte heller mjältbrand som drabbade Malmö säger experter på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) som inte hittat några mjältbrandssporer i de dödas kroppar.

Goda arbets- och hygienrutiner är av största vikt för att undvika att smitta sprids och de ska ju även finnas för annat relaterat som tex. Hepatit-C
Det finns vaccin mot mjältbrand både för djur och människor. Bara människor som utsätts för smittrisk i arbetet är aktuella för vaccination och i den omfattning detta nu är kan man rimligne, inte, anse att räddningstjänsten skulle tillhöra den gruppen. Mjältbrand kan vidare behandlas med antibiotika. Om behandlingen sätts in i tid går sjukdomen nästan alltid att bota. Mellan 5 och 20 procent av de drabbade som inte får behandling dör i sjukdomen.
Tillbaka till Vasaloppet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar