lördag 27 mars 2010

1 + 1 = 3 eller 1


På sin webb, och under ”medlemmar efter yrkesgrupper”, uppger Kommunal att man organiserar 2500 brandmän. På Branschrådets sida sägs det att det finns ca 6000 heltidsbrandmän i Sverige. Av dem är ca 3 500 anslutna till Kommunal.

En skillnad på 1000 och tyvärr stämmer inte en enda siffra mer än skillnaden 1000.
BRF har inventerat varenda kommun per 1/1 2010 för att kolla SKL/Pactas siffror och är nog ganska nära sanningen i vår uppskattning. Kan inte bli annat än uppskattning med så gamla siffror, dvs 3 månader, men däremot vet vi exakt vem och vilka vi organiserar och var de finns och naturligtvis då antalet om än det stiger varje vecka. En glädjande läsning i sanning och har Kommunal ”bara” 2500 så är vi närmare ”break even” än vi trodde på heltidssidan. Även i totalen och inte bara geografiskt.

Deltiden organiserar vi långt över den normala organiseringsgraden till fackförbund av de alla befintliga, alltså normalt möjligt presumtiva medlemmar. Sen har SKTF några medlemmar likaså Ledarna. Främst i deras intresseområden och speciellt i vissa geografisk områden. Bra med starka duktiga förtroendevalda som man uppenbarligen har där. För oss alla.

Vi tycker om konkurrens och är mot monopol.

Både Kommunal och SKTF har för sina 30 talet medlemmar på RIB-området ett hängavtal på vår RIB men vi har det inte på deras AB för heltiden. Än.
Är det riktigt och finns något sunt förnuft eller rättvisa i det?

Såg också att ambulanssjukvårdarna numera bara är 1100 vilket innebär att ambulanssköterskorna nu är i total dominans och finns i Vårdförbundet. Poliserna finns i Polisförbundet redan sedan tidigare och konklusionen är att blåljusyrkena nu är utanför Kommunal. Ordentligt.

Inom ett par år slås Kommunals avdelningar samman och från förbundshåll är det bestämt att 23 avdelningar i landet ska bli 13. Åtgärden ska vara genomförd senast 2012. BRF går åt motsatt håll för att bibehålla det lokala engagemanget och den platta organisationen. Vi tror att de lokala företrädarna som medlemmarna känner och som känner medlemmarna är de som bäst företräder dem. ”Det lokala” skapar vi våra system, utbildningar och centralt stöd för.
Ska bli spännande vad medlemmarna tycker.

Det lär visa sig, och uppenbarligen fortare än vad vi förväntat oss.

1 kommentar:

  1. Kommunal är inte bara fel ute där! Läs på Kommunals affischer ” Jämställda löner inom räddningstjänsten” Mig veterligen så finns det ingen brandman som har sämre lön för att de är kvinnor.

    SvaraRadera