söndag 21 mars 2010

En grön flugsvamp


Ett inlägg och familjen måste bara vänta 15-20 minuter innan vi ger oss ut i snön. Jo det snöar igen och mycket men våra vänner på Island har haft vulkanutbrott i natt men det händer saker på avtalsfronten också..
– Detta är väldigt olyckligt för vårt samarbete i Facken inom industrin, säger Stefan Löfven, förbundsordförande i IF Metall om Unionen och Sveriges ingenjörers nytecknade avtal. På fredagskvällen blev det klart att Unionen och Sveriges ingenjörer har tecknat ett kollektivavtal med Teknikföretagen. – Vi kommer att förhandla vidare och driva våra krav som vi gemensamt kommit överens om, men klart vi är besvikna. De bryter en tradition vi haft sedan mitten av 80-talet, vi brukar vänta in varandra, säger Stefan Löfven.

Det handlar faktiskt om att fackföreningsrörelsen visar en splittring som inte setts på länge, om än någonsin, i klartext. Skyll ER själva är min åsikt.

Få se nu….eller inte, då jag tror att om man sett hur LO agerat och vilka skriverier det varit och i vilken tid vi faktiskt lever i så har ni själva tankar i detta så det räcker och blir över. Lägg till Laval-domen som i princip säger att EU rätten och vårt medlemskap i Europa är starkare än både Regering, LO och AD, och dessutom de tillsammans i klump.
Sen kan vi prata kommunalt självbestämmande vid SKL och Pacta, dvs arbetsgivarorganisationen för vår bransch.

Varje tid är eller blir designad för de omständigheter som finns runt den och man måste var med och se dem inte bara titta på och önska sig tillbaka till 60-talets principer. De flesta som nu tar över var knappt eller ens födda då.

Ett långskott? Ja idag.. kanske, men läs och tolka signalerna från omvärlden och tiden och lägg in det ”ni med” i era 1 års, 5 års, och 15 års planer och tankar. BRF har inte bråttom och har redan gjort det och här kom då ytterligare än bekräftelse att vi är på rätt väg.

The BRF-way.

Ni får vara med, för alla får vara med hos vårt förbund, och dessutom med möjligheter att påverka. Vi är opolitiska och stödjer alla politiker som vill samverka med oss och har en platt organisation. Vi är alltså operativa precis som branschen. Det är bra, tycker jag, att vara lite som en grön flugsvamp.
Det skapar cirkulation och rörelse.

Ny fackförenings-rörelse och vi får se när arbetsgivarsidan förstått det eller mer korrekt, visar att de förstår, eller är det som faktiskt sker? Att slå på BRF från LO är knappast receptet på att möta detta utan faktiskt tvärs om och att den svenska modellen inte fattat, fattar inte jag.
Eller jo, men jag kan inte skriva det. Än.

När man förminskar, förlöjligar eller ignorerar någon i ett möte eller i en diskussion kallas det för härskarteknik. När man byter till en förskönande eller mer politiskt korrekt benämning på någon företeelse, (kalhygge blir föryngringsyta), sysslar man med eufemismer. Men finns det något begrepp för att medvetet trivialisera eller bagatellisera något eller någon?

Jag har ett antal företeelser som mer visar, och därifrån faktiskt några förslag på begrepp också, men just börjar de flesta på Lex- och kan uppfattas om de inte vore politiskt korrekta eller kanske just det. http://sv.wikipedia.org/wiki/Politisk_korrekthet

Ola Möller en 27-årig S-politiker från Hjärup i Skåne skriver på sitt S-info att härska genom att söndra är en av de äldsta härskarteknikerna som finns och att nu har svensk fackföreningsrörelse trillat dit och tycker synd om LO och Metall mot de opolitiska facken Unionen och Sveriges Ingenjörer som väljer att gå sin egen väg och teckna avtal mot traditionen. Öhh och jaha… och ??

Jag skrev att de flesta som nu tar över var knappt eller ens födda då men här har vi en, men då har ju han troligen den skolningen att han knappast kan räknas mer än som ett undantag. Eller har jag förlöjligat då? Troligen, men det är min blogg, och står man för att alla ska ha rätt till kollektivavtal men bekämpar ett annat fackförbund som vill nyttja den rätten får man nog tänka sig för lite. Speciellt när man pratar om solidaritet och enad kamp. Vi har ett kollektivavtal och vill ha hängavtal på ett annat. Som andra, Kommunal tex. har, fast omvänt.

Det är betydligt fler än ni tror, och vi pratar i 100 000 tal som tröttnat på den genomskinliga eufemismen och resultatet, mot vad ni förväntar er, kan och är på god väg, att bli precis det omvända. Fackligt monopol, och den härskartekniken, gagnar inte svensk fackföreningsrörelse om än det kan vara ett …roligt spel.
Men det är ”Fia med knuff” också.

Mycket Skåne nu och jag kommer vara där stor del av nästa vecka så det kanske blir…mer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar