torsdag 25 mars 2010

MSB ryter till om..


Pajala, men läs gärna vilken kommun som helst, nästan, säger MSB om:
Insatstid: Kommunen avser inrätta ett räddningsvärn i Korpilombolo. Den normala beredskapen för ett räddningsvärn bygger på att den personal som inställer sig vid ett larm tas ut med tjänsteplikt. Det förfarandet innebär att kommunen inte kan garantera att en räddningsstyrka kan genomföra en insats när en olycka som föranleder en räddningsinsats inträffar. MSB bedömer att beredskapen behöver vara sådan att en insats från kommunens organisation för räddningsinsatser kan garanteras. MSB gör också bedömningen att kommunen inte uppfyller LSO 1 kap. 3§ då tiden det tar att köra från Pajala till Korpilombolo inte kan anses vara godtagbar tid för att påbörja en räddningsinsats.
För att kommunen ska efterleva kravet om ett tillfredsställande och likvärdigt skydd enligt LSO 1 kap. 1§ gör MSB bedömningen att insatstiden för Korpilombolo behöver vara inom den tid som en deltidsstyrka normalt har när en räddningsinsats behöver genomföras.

Insatsförmåga: Kompetensen för att genomföra de tidiga åtgärderna vid en räddningsinsats i Korpilombolo blir väsentlig med hänsyn till den långa körtiden för förstärkningsresurserna från Pajala. För att förmågan ska kunna ses som tillfredsställande och likvärdig bedömer MSB att kompetensen hos den personal, eller delar av personalen, som ingår i beredskapen i Korpilombolo behöver motsvara den för brandman deltid. Det bör då gälla både grundutbildning och fortsatt övning. MSB bedömer också att den kompetensnivån är en förutsättning för en effektiv insats för den typ av objekt som finns i Korpilombolo.

Uthållighet: Slutligen gör MSB bedömningen att förmågan att genomföra räddningsinsatser i Korpilombolo bör ha en uthållighet så att insatsen kan fortgå till dess att förstärkning anländer. Detta är också grundläggande för kravet om en effektiv insats. Den beredskap som inrättas i Korpilombolo bör också kunna genomföra de första initiala åtgärderna och därefter fortsatta uppgifter innan förstärkningen anländer.

Jag säger, vad det vi sagt säger och äntligen ja till och med ÄNTLIGEN, visar MSB att det är de som faktiskt har det yttersta ansvaret, (nästan), i dessa frågor.

Hatten av till Tillsynsenheten vid MSB för modet och ett initiativ vi längtat efter. Nu ska vi se på fortsättningen och det här är mer spännande än hockeyfinalerna tycker jag. Även här finns ett antal lag på banan, om än jag bara ser 4 i finalerna, varvid BRF redan har sin finalplats klar.
Efter många års arbete. Vi har dessutom hemmaplan och är klar med vår spelplan och finalstrategi.
Tror dock jag skippar slutspelsskägget.
Eller kanske inte.... Tänk er 1000-tal brandmän i slutspelsskägg.

2 kommentarer:

  1. Speciellt märkligt tycker jag det är att man utökat styrkan i Pajala med 2 brandmän som ska kunna åka i det nyinköpta "snabba" fordonet till Korpilmbolo... Varför inte bara ha kvar de två brandmännen i Korpilombolo och flytta det snabba fordonet dit?

    SvaraRadera
  2. ..en otroligt bra fråga och jag har hört lite om svaret men inte fått det bekräftat = sant, så det finns en hel del tankar om det. // Peter

    SvaraRadera