tisdag 9 mars 2010

"Olyckligt och pinsamt!"


"Olyckligt och pinsamt!" - Hällefors - www.na.se och jag citerar direkt en Brandförman som kommenterat: När räddningsledaren anser att räddningsinsatsen är avslutad och insatsen går över i vad man kallar restvärdesräddning, skall efterbevakningen övergå till fastighetsinnehavaren eller dess ombud, därvidlag skall ett dokument upprättas där fastighetsägaren eller dess ombud kvitterar att man tar över efterbevakningen.Räddningstjänsten har således inte gjort något fel om det här förfaringssättet har följts, men att huset brinner ned är inte bra.

Nyss tillbaka till skrivbordet, en kortis, fastnade ögonen i detta och hade inte kunnat skriva det bättre själv men "inte bra" är nog en liten underdrift.

Hur ser allmänheten på detta?
De som inte vet hur svårt det är, och hur lätt det är, med en återantändning.
Hur många har inte varit med om likande inom den operativa räddningstjänsten men där kommit tillbaka i tid. Eller inte ibland. Hymmla inte kamrater för jag har många exempel från hela Sverige. Visst, det har funnits bevakning i de flesta fall men dit jag vill komma är, vilka får skulden oavsett? Man blir inte så glad när man läser kommentarerna på tex. DN men de är talande över ett misslyckande. Misslyckandet i att informera vad som gäller enligt den lag som enligt vissa är för styrande och sträng och enligt mig knappt just nu är värd mer än som "övergriapnde riktlinje" och annars kan ni göra vad ni vill.

Återigen så handlar det om ansvar. Räddningstjänstens eller den enskildes och om det finns rutiner, om den "enskilde" vet, förstår och förstått gränslandet mellan vad räddningstjänsten förväntas göra, faktiskt gör, och vad som faller tungt i ens eget "enskilda" knä. Kommentarerna visar att det finns en informationsproblematik, (vems ansvar är det?), och att de som drabbas hamnar i ett akut problem även efter själva problemet, dvs branden i detta fall.
Här är dessutom det yttersta ansvaret, dvs den enskilde, på sjukhus. Det hade kunnat vara värre och är värre i aldrig så många fall som just nu enligt statistiken.

Stackars enskilde/aoch... räddningstjänsten, som i mångt och mycket improviserar och försöker göra sitt bästa och sen för det blir uthängda. Även här.
Sorry för det men det är inte er jag hänger Hällefors. Nu bär det ivääääääg igen. Idag är det ett evigt bollande med "liten Peter".

1 kommentar:

  1. http://www.expressen.se/Nyheter/1.1913046/brand-pa-restaurang-i-sodra-stockholm och dags igen?

    SvaraRadera