måndag 8 mars 2010
Att köra skrivbord
http://www.brandsakert.se/artikel.asp?articleid=309 som blivit lite av favoritartikeln just nu, (det kommer ett till inlägg sen), kan man läsa att SBR anser att friheten för kommunerna att styra sin egen verksamhet har försvårats av länsstyrelsen och statens syn på styrningen. – Vi upplever att kommunerna på många håll har fått anpassa sig till länsstyrelsens tillsyn och inte tvärtom. Staten ställer indirekta krav på att handlingsprogram måste se ut på ett visst sätt, men sådana dokument vill de flesta kommunfullmäktige inte befatta sig med. De vill styra på en övergripande nivå, säger Ulf Lago. Han menar att skydd- och säkerhetsfrågor ska vara naturliga i kommunens verksamhet: – Om detta område inte tillåts styras på samma sätt som andra kommunala verksamheter, blir det problem. För att skydd- och säkerhetsfrågor ska bli ett naturligt inslag, får de inte bli detaljreglerade. Här måste staten stimulera ett nytänkande och nyskapande! SBR tycker att länsstyrelsens tillsyn i vissa fall har försvårat utvecklingen av handlingsprogrammen, och håller tillbaka en kreativitet som finns i kommunerna.
Jag tycker nog helt tvärs om då jag sett och ser vad denna kreativitet gjort och gör främst för de operativa styrkorna. Oavsett vad man har, om man har, en risk och sårbarhetsanalys och en handlingsplan.
Göran Schnell summerar Brandskyddsföreningens intryck av lagen: – Vi efterfrågar inte några större förändringar i LSO. Snarare är det tillämpningen av den som behöver bli mer strukturerad med en klar ansvarsfördelning, tydliga arbetsmetoder, effektivare tillsyn och uppföljning av olyckor och förebyggande åtgärder samt effektivare sanktionsmöjligheter.
Gilla, gilla skulle jag markerat om.... vi var på Facebook.
På MSB vill man inte dra likhetstecken med att säkerhetsarbetet försämrats på grund av detta. – Idag samverkar fler räddningstjänster inom och över kommungränserna genom andra organisationsformer. Man har även ändrat ambitionsnivån, till och med sänkt den i vissa kommuner utan att det nödvändigtvis blivit sämre. Det är inte lagen som påverkat beredskapen, den har förändrats genom ökad effektivitet och teknisk utveckling, säger Anders Lundberg. Samtidigt håller han med om att det blivit svårare att rekrytera personal, särskilt kvinnor, till deltidskårer.
Få se nu.. ingen försämring, mer samverkan än någonsin, ökad effektivitet, en teknisk utveckling och svårt med rekrytering av kvinnor till..deltiden. Anders försöker, om man raljerar lite, få detta att framstå som om allt blivit bättre, att politiker och räddningschefer är en stor familj över alla gränser, att det jobbas smartare, snabbare och med bättre rutiner generellt, att vi haft en teknik- hausse och är det inte ännu sämre ställt med kvinnor till heltiden?
Min förre arbetsgivare skrev i media att man skulle få lika vård i en ort som jag precis dragit in ambulansen för. Det blev sen min uppgift som ansvarig att på befolkningsträffen försöka förklara att det gällde bara när väl grannortens ambulans var framme. 5 mil därifrån. Rätt i sak men lite vinklat och problemen kom sen. I mitt knä, och jag gjorde inte precis succé.
Ser man verkligheten och hör utsagorna samt läser rapporterna, inte minst om brandolycksutvecklingen, borde man kanske ha en lite mer..återhållsam och mindre vinklad uppfattning från en myndighetsperson.
Annars kan kanske både ”befolkningsträffarna och professionsträffarna” bli besvärliga. Det är skillnad på en myndighet och ett fackförbund, på en Anders och en Peter och det är en enorm skillnad på att köra skrivbord och en brandbil.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Drar mig till minnes ett möte med SRV,s arbetsgrupp om rekryteringsproblemen och när SRV redovisat en nyligen genomförd rundringning till landets alla kommuner om rekryteringssituationen. 65% hade rekryteringsproblem! SKL,s representant Håkan Palling svarade att så var det inte. Det var inte hans uppfattning. Men någon rundringning hade SKL inte gjort. Dom tyckte inte att bilden stämde. Ja, då är det inte lätt att lösa ett problem. Men nu har snart tio år gått och rekryteringsproblemet har bara tilltagit. Det är skönt när sakkunskapen får styra räddningstjänsten.
SvaraRadera