torsdag 18 mars 2010

1 av 530


Helt häpen över min egen förträfflighet i de näst sista två inläggen och bestört i det sista ska jag nu bli..seriösare i ett. Nästan.

Om knappt två veckor löper löneavtalen ut för omkring två miljoner svenskar. De största grupperna är anställda inom industrin och handeln. Det finns naturligtvis fler avtal och totalt handlar det om cirka 530 kollektivavtal som berör 3,3 miljoner löntagare. Avtalsrörelsen är den största i svensk historia men det är inte bara omfattningen som är säregen, parterna ska även finna varandra i kölvattnet av en extrem internationell konjunkturnedgång.
Till skillnad från den konkurrensutsatta industrin, som utgör riktmärke i den samordnade avtalsrörelsen normalt, är handeln i god vigör. Sveriges tillväxt är just nu konsumtionsdriven och handelns utredningsinstitut (Hui) spår en tillväxt för detaljhandeln på 3,5 procent för 2010 och 2011.

Svensk Handels VD Dag Klackenberg hotar att gå före industrin om den inte blir klar med sina löneförhandlingar den här veckan. - Då trotsar vi kanske industrin men inte Svenskt Näringsliv och har industrin inte levererat något riktmärke, då anser inte jag att det finns någon överenskommelse, säger han. Den strejk som var i faggorna under påsken i färjetrafiken handlade om sjöbefälens pensionsålder och inte direkt lönerna och…………..

De skilda förutsättningarna som belyser problematiken med centrala avtal gör att alla inblandade parter talar olika språk.

LO hävdar att Sverige plågas av en efterfrågekris och ingen lönekostnadskris och kräver centrala löne¬ökningar på 2,6 procent. Ur ett företagsperspektiv är ett sådant resonemang om krisens art obegripligt. Lönekostnader är också kostnader, oavsett vad minskning i efterfrågan och intäkter beror på.
Arbetsgivarna i sin tur pratar nollavtal. Det är varken realistiskt eller önskvärt då frysta löner enbart skulle straffa företagen i nästa avtalsrörelse, när konjunkturen har vänt, genom krav på kompensation för återhållsamhet och ja; var ska detta drama sluta och hur går det med RiB:en, ett av de 530 avtalen?

Jo tack bra, men oddsen är väl 1 mot 99 eller att man träffar på ett bergslejon för att vi ska bli eller vara överens. Till slutet av månaden. Skulle man träffa ett lejon ska man som sista åtgärd slå tillbaka men vad gäller om man känner sig som en.. tiger?
Sista åtgärd...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar