onsdag 10 mars 2010
Spännande utmaningar
Diskriminering och arbetsrätt har det frågats en del om.
Vad gäller och om och när och utifall..
De regler som gäller enligt den svenska Diskrimineringslagstiftningen har hämtat sitt innehåll från EU-rätten. Det är samma regler om en uppdelning av bevisbördan som gäller här som i alla andra EU-länder. Reglerna innebär i korthet att den som anser sig diskriminerad har en bevislättnad jämfört med normala bevisregler. Det räcker med att den som påstår sig vara diskriminerad, visar på omständigheter som ger anledning att anta att han eller hon blivit diskriminerad. I så fall går bevisbördan över till motsidan som ska bevisa att diskriminering inte har förekommit.
Arbetsrättslagstiftning är något annat och det finns flera mål i Arbetsdomstolens praxis där den personliga lämpligheten för ett visst arbete har haft avgörande betydelse som motbevisning för att en arbetsgivare inte diskriminerat en arbetssökande. Å ena sidan men å andra alltså men budskapet är att det inte är självklart att även om man upplever sig diskriminerad att arbetsgivaren enligt arbetsrätten sen gjort fel och då inte heller diskriminerat. Utan följt det regelverk som gäller för alla i just detta arbetsmoment, denna tjänst oavsett om det är vid nyanställning eller i en befintlig tjänst.
Å andra sidan så visar det på problem eller kanske rent av arbetsrättsliga fel om man känner sig diskriminerad så.. Fortsätt hör av er för detta måste tas ett och ett och sättas i sina rätta sammanhang och är ofta..kluringar.
Eller på byråkratsvenska, spännande utmaningar.
Till sist kan konstateras som sekundärfråga i detta när man pratar med folk om ”vad och varför” att ”folk mår dåligt” av många anledningar. Det driver vi i klump mot de stora drakarna som skulle kunna förändra och hjälpa till och/eller till den specifika organisationen om den sticker ut.
Allt är heller inte relaterat till arbetet egentligen, även om det syns där, och det är viktigt att poängtera detta. Att vara ärlig i så svåra frågor.
Inte minst för att de/n drabbade ska få hjälp. Oavsett.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar