måndag 15 mars 2010

Avtalsförhandlingar


Idag är det RIB-förhandlingar igen och vi håller på för fullt i och om detta. Kollar man runt sig ser man att pressen ökar i förhandlingarna om nya avtal för industrin sedan samtliga sex fackförbund tackat nej till helgens medlarbud.
Med drygt två veckor kvar tills avtalen löper ut för två miljoner löntagare verkar avståndet mellan parterna inom industrin vara mycket stort. Industrin sätter lite av lönemärket i avtalsrörelserna. Normalt, nu verkar inget normalt.

Nu växer hotet om konflikt och det första budet sade både fack och arbetsgivare nej till för en vecka sedan. Nu tackade arbetsgivarna ja medan fackförbunden kallade budet en provokation. Förslaget innebar enligt LO-facken en avtalsperiod på 12 månader och löneökningar på 0,7 procent. (Men på årsbasis blir det då bara 0,5 procent, eftersom lönehöjningen kommer först den 1 juli.)
Att det andra medlarbudet var sämre än det bud de redan tackat nej till torde väl också göra sitt till i provokations-tänket.

I detta är vi och igen idag. Lycka till, till oss.

2 kommentarer:

  1. http://arbetarbladet.se/nyheter/gavle/1.1884907-okad-risk-for-konflikt-inom-industrin

    http://arbetarbladet.se/nyheter/1.1884990-backstrom-oroad-av-fackens-tonlage

    och det är bara en tidning. Alla är fyllda av detta nu. Var har man satsat i kommunen och har de samma kris eller har de förutsättningar för förändringar? De extra-insatser man gjort under goda dagar kanske först ska bort under de dåliga och är det ff dåliga. Egentligen. Spännande detta. // Peter (utan inloggning temporärt till sin egna blogg. Klumpskalle :-)

    SvaraRadera
  2. ..och här är förväntningarna beskrivna i DN; "Svenskarna har stora förväntningar på den kommande avtalsrörelsen. Många tror att den egna lönen ska öka snabbare under det kommande året." Vilka är långt från varandra och vad är det för skillnad på känslor/vilja och verklighet och hur tar vi reda på det? Intressant och spännande detta. / Peter ff på tåget

    SvaraRadera