onsdag 31 mars 2010
Happy Easter !
Steve Jobs: How to live before you die | Video on TED.com
Visste ni att; ”..gemensamma regler inom kristendomen för att bestämma vilken kalenderdag påskdagen infaller på anses av tradition ha uppstått vid det första konciliet i Nicaea, 325. Regeln säger att påskdagen infaller den första söndagen efter den första ecklesiastiska fullmånen som infaller på eller efter 21 mars. I Sverige har samma regler använts för att bestämma när påsken infaller sedan 1844. År 2010 infaller påskdagen den 4 april och anledningen till firandet är ju minnet av Jesus från Nasarets död och uppståndelse.” Det sista kunde jag.
Jag kunde också vem som ställde den berömda frågan; "- Vill du sälja sockrat vatten resten av livet, eller vill du förändra världen?" till en av Pepsis chefer när han rekryterade honom som företagsledare i sitt företag, Apple, och som sen sparkade honom, alltså honom själv. Alltså, Steve Jobs.
Steve är en av mina stora förebilder och jag kan bara inte underlåta er detta klipp. Vilket tal! Passar mot den helg vi går mot, som rättesnöre i min barnuppfostran till mina egna barn och faktiskt.. i allt tycker jag. ”Det finns alltid en väg och du duger och kan. Om du vill.” Han har en hel del publicerat och ja, han är fascinerande genial och i mitt tycke lite av ”en av vår tids Jesus-ar”. Själv är jag inte speciellt religiös mer än till husbehov, även om jag kan bli heligt förbannad, men jag tror på människor.
Jag tror också att jag strax måste anträda den speciella påskpromenaden till svärföräldrarna. Som började som en lite vårtripp med gulliga småttingar på väg till en fest hos mormor och morfar och som nu blivit påsktradition med fullvuxna punkarmonster och ungdomsstilar jag inte ens vet namnen på. (Inte heller vill veta.) Och en 40 kilos hund. Och det .. regnar i Gävle.
Ungdomarna tror att varm choklad och ostlimpan i år ska bytas ut mot ööööl och ciiider, på halva vägen, och det kan de väl tro. Jag vet. Jag vet att det inte blir så för tradition är tradition och det enda nya är hundgodis.
Vissa saker bör man hålla på och andra inte och detta är en viss. Hehe.
Glad Påsk på er
The Duck
Vi får en ny ordförande, Anders Cederberg, eller det han lystrar mer till, Ankan.
Jag tänkte jag skulle vara lite före i presentationen och har kollat upp honom. Tama ankor började hållas i vårt land först under medeltiden. Till en början var det halvvilda gräsänder Anas platyrhynchos, som så småningom blev lantrasankor. Undantaget utgörs av myskankan. Dess vilda ursprungsart är myskanden Carina moschata. Den kom från Sydamerika till Europa med återvändande erövrare på 1500-talet. Till Norden kom den först något århundrade senare. Ankor är relativt härdiga mot kyla men liksom höns och kalkoner förfryser de lätt sina nakna hudpartier. Fjäderfärgen är vanligen brokig i vitt och svart. En del är vita eller nästan vita med lite svart på hjässan. Myskankan är en mycket trevlig fågel som dessutom är tystlåten. Idag är det väldigt många som håller den i villaträdgårdar bara för att den ska äta upp "mördarsniglarna" men den gör mycket annan nytta också. En myskanka kan äta upp till ett hundratal sniglar under en enda dag.
Jag har känt Anders i fem år och kände väl till en del av detta men aldrig trodde jag väl att han var ett slags ”mördarmaskin” utan mer var förtjust i reeekmackor. Sånna maneeeter. En snäll jordnära…branschivrare som tror på regler, rättvisa, människor och som då måste.. ”politiseras och media-utbildas”. Om man inte verkligen menar svart eller vitt bör man hålla sig till grått i hans nya förtroendeuppdrag för de andra färgerna är bara förunnat; media, opponenter, bloggare :-) Hehe, eller
...dess anonyma kommentars-rader.
En mediautbildning och sluta-äta-sniglar-kurs och han glider in på en reeekmacka är tipset då han gått i en tuff, hård och stundtals orättvis skola i tre år. BRF-s presidieskola. Bilden är från nästa BRF kongress..
tisdag 30 mars 2010
BRF har centerbyte
Vår Förbundsordförande Kenneth Carlsson har nu fattat sitt beslut och han lämnar sina uppdrag inom förbundet som ni kan läsa på brandfacket.se
Jag har känt Kenneth och han är en av mina kamrater sedan 80-talet och vi kommer fortsätta att umgås och byta erfarenheter, (andra ord för bastu och gubbsnack) men visst känns det konstigt, vi har ju nästan haft ett "äktenskapsliknade förhållande" men var tid har sitt och Kenneth måste få välja sitt liv.
Kostade på att erkänna att han har ett annat liv utanför BRF. Grattis Kristina!
Samtidigt är det lite spännande....
Vi har ett starkt lag och en ny center träder in och han har tränats, inte minst av Kenneth. Välkommen Ankan, alltså Anders Cederberg, till 1.a femmans centerposition i ett nationellt branschförbund och; Tack Kenneth för coachning, träning och för att du förde fram laget till högsta divisionen.
Nu fortsätter vi förberedelserna för slutspelet
Utryckningskörning
I artikeln nedan anser trafikforskaren Jörgen Lundälv att en nationell förarutbildning för utryckningsfordon behövs och refererar till en studie av ambulansolyckor i Sverige som visade att förarna var vållande i 80 procent av fallen.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/ambulansforare-for-daligt-utbildade-1.976559
”- Det finns inget lagkrav på att förare av utryckningsfordon ska ha en speciell förarkompetens och idag kan vem som helst sätta sig bakom ratten i ett utryckningsfordon”, konstaterar Christer Johansson, transportansvarig inom ambulanssjukvården i södra Älvsborg.
Nja, lagkravet är ju rätt men/och, Jörgen skrev lite som jag tänkte sen i sin kommentar: ”- Jag känner inte alls igen mig i vad Christer Johansson påpekar om att vem som helst får sätta sig bakom ratten i en ambulans. Jobbar själv på ambulansen i Sörmland och kraven på att köra utryckningskörning är dels personlig lämplighet med körtest vid anställning. Utöver detta skall du ha jobbat/kört ambulans i närmare ett år innan du blir behörig. Innan du kan sätta dig bakom ratten och köra utryckning skall du även ha "kört upp" med dina länsinstruktörer och av dem blivit godkänd för utryckningskörning med ambulans. Jag har mycket svårt att tro att det skulle skilja så mycket mellan länen vad det gäller krav för utryckningskörning.”
Hur är det vid räddningstjänsten i Sverige, bättre eller sämre eller likadant har vi kollat lite grand i stickprov då vi efterfrågat dokument, policys, utbildnings och övningsplaner relaterat till utryckningskörning. Nu pratar vi dessutom om STOOOORA bilar och inga små ambulanser och hitintills är vi lite oroliga för vad vi hittar eller rättare sagt inte hittar. Har ni bra dokument eller tvärs om eller tycker i och om detta maila gärna mig om detta för vi bör nog ta tag i det här innan någon råkar illa ut.
Länken nedan har någon gjort det men i USA.
http://www.aftonbladet.se/webbtv/nyheter/utrikes/article6863697.ab och här går det..sådär:
http://www.youtube.com/watch?v=UMk92PJxILc
http://www.youtube.com/watch?v=CCUTKqXf-wE
http://www.youtube.com/watch?v=K43P0zdajZ8
http://www.youtube.com/watch?v=OQ7imzYtKq4
måndag 29 mars 2010
Idag är ibland..
Professor Jesper Strömbäck, (journalistik och politisk kommunikation), reder klokt ut vad opinionsundersökningar står för och vad man behöver veta om dem. Han gör det i DN debatt under: http://www.dn.se/debatt/opinionsmatningar-och-mediernas-sju-dodssynder-1.1067095
Det finns egentligen bara en kommentar till det inlägget om man är intresserad av media-politik-styrning-lobbing: Läs!
Sen var det en stund sedan jag skrev om Malmö och nu har ju fotbollssäsongen ersatt hockeyn, för en Brynäsare, och Gefle mötte Malmö igår. Stryk med 1-3 men det får man väl ta. I fotboll. Nu mot tandläkaren sen ska Försäkringskassan få en inlaga på 32 sidor med hänvisning till ”evidens och vetenskaplighet” om hur och varför de ”misshandlat” en av våra medlemmar och vad de kan förvänta sig från det. Skrivet med tandvärk.
Men vad är lite tandvärk? Trivialt, enkelt och …fjuttigt för:
Två kraftiga explosioner inträffade i Moskvas tunnelbana under morgonen. Minst 34 människor har dött och flera har skadats. Ryska myndigheter misstänker terrordåd. Jag åker en hel del tunnelbana, i Sverige, och vet hur det ser ut här i morgonrusningen, har under mina 30 år i blåljusbranschen varit på åtskilliga om än aldrig sådan här, olycksplatser, och får en hel del bilder framför ögonen. Insatspersonal på väg åt ett håll möts av ett totalt kaos av panikslagna på väg åt ett annat. Oskyldiga människor som blir indragna och offras för någon sak, måste bara oavsett saken, vara iscensatt av sjuka hjärnor. Ibland blir man bara så ledsen över vad vi människor är kapabla är att göra med/mot varandra. Idag är ibland.
söndag 28 mars 2010
Vår, tandvärk och avtalsförhandling
Jag har en del standard-uttryck-raljeringar som att det finns tre saker jag är rädd för och att det är (1) tandläkare, (2) ormar och (3) hustrun. Igår var jag till (1) akut och ska på återbesök imorgon. Jag bet av en tand i… besvikelse?, över att Dackell blev utvisad mot Djurgården precis när vi, Brynäs, var på g och, och, och… Men det var nog kanske inte riktigt sanningen, men det kändes så då. Det är gott med gravöl också och man känner inte riktigt tandvärken förrän senare, typ dagen efter som var igår. Det kommer fler säsonger och jag har fler tänder. Än så länge och idag känns det som.. tyvärr.
Grannen och jag pratade vårtecken imorse och han hade sett en (2) och så nämnde han två ovanliga vårtecken. Det ena var när min båt åter flöt själv från att ligga fastfrysen och det andra var när jag byter tomten som sitter på min skorsten till en påskkärring. Vilken övergång till (3) va´ men då det finns risk att hon läser i min blogg stannar jag där. Jag är inte bara rädd, jag är lite feg också, eller ska vi kalla det eftertänksam, och apropå det så tänker jag efter i http://www.kommunal.se/PageFiles/46146/20091218_Kommunals-avtalskrav-SKL.pdf ......när jag ändå har (1)-relaterad och mycket värk fortfarande.
Där framgår det, på 14 sidor, hur Kommunal kräver 745 kr högre lön. Kommunal yrkar löneökningar med minst 620 kronor per månad och heltidsanställd, dock med ett lägsta utrymme om 2,6 procent räknat på avtalsområdets genomsnittsförtjänst. Alla anställda ska få reallöneökningar. Kommunal yrkar att utjämningen av löneskillnader mellan kvinno- och mansdominerade avtalsområden fortsätter även under kommande avtalsperiod genom en särskild pott på minst 125 kronor per heltidsanställd och månad.
Kollar man deras egna lönestatistikdokument, uppdaterad [2009-06-12], har de 2500 brandmännen hos Kommunal 21 600 Kr/mån i medellön. 21 600 x 2,6% = 22 162 dvs 562 kronor och jo, jag förstår konstruktionen och tänket och varför man presenterar materialet på detta sätt men det kommer bli intressant med facit, lite senare, när medlemmarna inom räddningstjänstbranschen gör det. (När Kommunal räknar på medlemsavgiften till förbundet har man 23 000 kr i månaden som medellön men då ingår ju Ob-t och Ö-tiden i deras konstruktion.) Lönestatistiken avser sammanlagt 377 000 anställda som i genomsnitt arbetar 82,6 % av heltid. för dessa uppgår medellönen till 20 000 kr/månad
Bilaga E: s yrkanden beskrivs med 189 ord och liten synbar verkstad och RiB-en med 19 ord varav jag räknat z som två ord. Kolla själv; ”Kommunal yrkar att samtliga ersättningar och tillägg i avtalet höjs med z procent. Värdet av z preciseras under förhandlingarna.” Det är ALLT!
Detta var… innovativt och framåtriktande, (årets sämsta skämt), men visar som vanligt vilka som förhandlar på avtalet och driver dessa frågor. Stackars RiB-Kommunalare som borde byta ut tandläkaren eller ormen i sina rädslor för det handlar inte bara om avtalet, hur man företräds.
Satsar man så här lite i detta hur mycket satsar man då i annat? För branschen.
Svaret är givet och tanken går mer till över-givet och det är synd det för Kommunal har duktiga lokala företrädare och ett bra branschråd men de måste få det stöd branschen och deras medlemmar förtjänar för att kunna göra något för sin lilla grupp i denna stora..klump.
Det tjänar alla i branschen på.
Även BRF.
Island
Sverrir Björn, (Brandfacket på Islands ordförande), har delat en länk till ett filmklipp med dig:
http://vimeo.com/10462547
Läser man mer så konstaterar man att i stora drag är det "vardag" igen på Island och man har fått en till turistattraktion. Till de övriga unika i ett fantastiskt land. Så vänder man ett hot till en möjlighet.
lördag 27 mars 2010
1 + 1 = 3 eller 1
På sin webb, och under ”medlemmar efter yrkesgrupper”, uppger Kommunal att man organiserar 2500 brandmän. På Branschrådets sida sägs det att det finns ca 6000 heltidsbrandmän i Sverige. Av dem är ca 3 500 anslutna till Kommunal.
En skillnad på 1000 och tyvärr stämmer inte en enda siffra mer än skillnaden 1000.
BRF har inventerat varenda kommun per 1/1 2010 för att kolla SKL/Pactas siffror och är nog ganska nära sanningen i vår uppskattning. Kan inte bli annat än uppskattning med så gamla siffror, dvs 3 månader, men däremot vet vi exakt vem och vilka vi organiserar och var de finns och naturligtvis då antalet om än det stiger varje vecka. En glädjande läsning i sanning och har Kommunal ”bara” 2500 så är vi närmare ”break even” än vi trodde på heltidssidan. Även i totalen och inte bara geografiskt.
Deltiden organiserar vi långt över den normala organiseringsgraden till fackförbund av de alla befintliga, alltså normalt möjligt presumtiva medlemmar. Sen har SKTF några medlemmar likaså Ledarna. Främst i deras intresseområden och speciellt i vissa geografisk områden. Bra med starka duktiga förtroendevalda som man uppenbarligen har där. För oss alla.
Vi tycker om konkurrens och är mot monopol.
Både Kommunal och SKTF har för sina 30 talet medlemmar på RIB-området ett hängavtal på vår RIB men vi har det inte på deras AB för heltiden. Än.
Är det riktigt och finns något sunt förnuft eller rättvisa i det?
Såg också att ambulanssjukvårdarna numera bara är 1100 vilket innebär att ambulanssköterskorna nu är i total dominans och finns i Vårdförbundet. Poliserna finns i Polisförbundet redan sedan tidigare och konklusionen är att blåljusyrkena nu är utanför Kommunal. Ordentligt.
Inom ett par år slås Kommunals avdelningar samman och från förbundshåll är det bestämt att 23 avdelningar i landet ska bli 13. Åtgärden ska vara genomförd senast 2012. BRF går åt motsatt håll för att bibehålla det lokala engagemanget och den platta organisationen. Vi tror att de lokala företrädarna som medlemmarna känner och som känner medlemmarna är de som bäst företräder dem. ”Det lokala” skapar vi våra system, utbildningar och centralt stöd för.
Ska bli spännande vad medlemmarna tycker.
Det lär visa sig, och uppenbarligen fortare än vad vi förväntat oss.
fredag 26 mars 2010
Hur går det och hänger det ihop att..
Just nu pågår samtal om våra kommande löner mellan fack och arbetsgivare. För oss som arbetar i kommunerna är motparten Sveriges Kommuner och Landsting (SKL)men hur ser situationen ut för BRF:s medlemmar? Vad är förhistorien till samtalen?
Avtalsrörelsen handlar för BRF:s del inte bara om höjd lön utan också att samhällsskyddet även i fortsättningen ska kunna hålla en hög kvalitet med välutbildad personal till nytta för medborgarna. Våra skattepengar ska användas på ett så klokt och ekonomiskt sätt som möjligt. Det har på sina håll lett till att man har genomfört rationaliseringar och effektiviseringar som ibland gått ut över personalen.
Inom räddningstjänsten pratas det om före-under-efter en olycka och antalet anställda som hanterar under-efter har drastiskt minskat de senaste åren. Däremot har behoven ökat.
Det blir fler olyckor, mer komplicerade insatser och för tillfället ser vi som aldrig förr, en ökning av bränderna. Svaret på detta är naturligtvis inte bara operativ räddningstjänst utan bäst är att se till att det inte sker men, den operativa delen ÄR en del. Den del som man brandskattat nästan till döds i vissa regioner. Kraven på personalen har ökat på olika sätt, dels genom nya arbetsuppgifter men också motiverade krav på ökad fortbildning och utbildning.
Rekryteringsproblemen har varit omfattande och är välkända och faktiskt accepterade att de finns, förutom av möjligen SKL/Pacta på deltidssidan.
Nu orkar många inte fortsätta vara slagpåsar i den kommunala ekonomin längre och slutar självmant och dessutom har vi ett besvärligt pensionsläge och en generationsväxling framför oss.
Vad är det vi sagt de senaste 15 åren och har branschen, tagit fram något alternativ till ”den svenska modellen av räddningstjänst” eller har man förlitat sig på intresse och engagemang? Nu behöver man nyrekrytera unga välutbildade medarbetare och ska dessa välja att ta ett jobb hos oss så måste förhållandena samt lönerna vara konkurrenskraftiga.
För deltidarna innebär det faktiskt för många just nu att man får betala för att jobba då löneavdragen är betyligt större än inkomsetn från räddningstjänsten.
Därför behöver det mesta ses över och även då lönenivån. För branschen.
Kan andra fackförbund göra det och vill man egentligen göra det? Svaret är kanske nej tyvärr då storleken på totalen, (inte i branchen men det kommer ett annat inlägg om det), som i vissa delar är en styrka, i andra blir en akilleshäl som syns om man tar av skorna eller på "gången" när man visar resultaten. Brandmän anses redan vara en liten priviligerad skara när de jämförs med andra medlemmar i dessa förbund. Man blir ju vad man jämförs med och tittar man på storleken och utgör man då ca 0,005% av medlemmarna så blir frågan vad man vill och faktisk kan satsa på, lite akademisk och är nog mer populistisk PR-mässig än verklig.
Hos BRF utgör brandmännen och branschkunskapen 100% av våra medlemmar, våra förtroendevalda och vårt styre.
BRF vill stimulera alla att söka sig till branschen genom att förbättra villkoren och att erbjuda alla anställda ett ökat inflytande på arbetsplatsen. Goda utvecklings- och karriärmöjligheter och möjligheter att påverka sin lön genom ett väl fungerande lokalt arbete med en platt organisation som stöds centralt. Vi står inför, eller borde stå inför, stora utmaningar i anpassning till den nya tiden och helst även bortanför den. Många lokala arbetsgivarorganisationer vet inte ens vad man har för rekryteringsbehov om ett par år och än mindre då hur man skall tackla dem. I tanken och planeringen handlar det om att samverka och våga ta processen före besluten istället för som nu efter. ”Efter och uppifrånkommande” utan delaktighet och reella möjligheter att påverka innebär en längre införandetid, också en välkänd och framforskad sanning, och dagens människor är för välutbildade och upplysta för att acceptera att inte få vara med.. Vill man ”usslas och motverka” finns alla möjligheter vilket man snart borde lärt sig och vi kan, om vi vill men har en strategi numera att undvika, men även från arbetsgivarhåll, för att undvika den tråkiga vägen missnöjda väljer men ingen borde vilja ha.
Vi vet att den insikten kommit i flera organisationer och utvecklas fort. Lokalt. Centralt har insikten nått SKL/Pacta för alla andra branscher och ligger först på deras önskelista. Utom för brandmännen alltså.
BRF vill ha ett kort avtal och istället kunna rikta in oss på ett längre branschavtal och det avtal som då skulle kunna göra skillnad. För branschen och för medborgarna. Avtalsrörelsen handlar för BRF:s del alltså inte bara om höjd lön utan också att skydd och säkerhet även i fortsättningen ska kunna hålla en hög kvalitet med välutbildad personal till nytta för medborgarna.
Men våra medlemmar ska inte betala den ekonomiska krisen ensamma heller. Nu måste arbetsgivarna i SKL börja förhandla på allvar och inte bara dra ut på förhandlingarna. Vi sitter liksom fast för andras skull och avtalen löper ut sista mars. Nollbud och ren idealism räcker inte.
Vi tar vårt ansvar – vad gör arbetsgivaren och andra fack och hur kommer man lyckas i övriga avtal i vår bransch men tyvärr, tror jag mig redan före, sitta inne med en del av svaren. Vi får se och jag hoppas jag har fel men lycka till, för allas skull och inte minst er självas. Nu går jag mot fredagsmys och uppladdning inför att Brynäs skall visa vad jag redan vet. Kan ha fel där men tron kan försätta berg, tex ett Peter Bergh. Hade´ bra på er.
Snöslunga in - gräsklippare ut
www.helahalsingland.se ¨
och...
Så har en 28-årig man i USA åtalats för rattfylleri efter att han löpt amok på en gräsklippare och kraschat på väg hem från puben. Trots åtalet var 28-åringen mycket stolt över sin uppfinning, som är en kombination mellan en gräsklippare och en barstol, och hävdade att den motordrivna skapelsen kunde komma upp i 60 kilometer i timmen.
I våras urartade en fest i Piteå som slutade i en husvagn. Som drogs av en gräsklippare. Som styrdes av två personer. Det udda larmet kom till polisen i Norrbotten och en patrull åkte ut för att undersöka om detta verkligen kunde stämma. Och fann efter en stund det märkliga ekipaget. I husvagnen pågick då en mindre fest med fem glada deltagare och gräsklipparen kördes av två personer som delade på sätet där en styrde och den andra satt och gasade.
Nu händer det saker i Skåne. I Sydsvenskan skrivs om två grannar i Genarp som tvistat om en privat väg. En dag ställde sig gårdssägaren i vägen för traktorns framfart. Grannen har i alla år använt den 50-årige gårdsinnehavarens privata väg för att köra ut på sina marker. Sedan 50-åringen flyttade till gården 2008 har grannarna tvistat om vägen. Traktorföraren hävdar att en gammal regel ger honom rätt att köra där, något gårdsägaren förnekar. Den 14 mars fick gårdsägaren nog och ställde sig i vägen för traktorn. Enligt polisanmälan saktade grannen ner, men körde ändå på 50-åringen, som träffades i bröstet av traktorn. Den påkörde fick ont i bröstet, men behövde inte uppsöka sjukvård. Vidare har två maskerade män rånat chauffören i en glassbil i Lund på onsdagskvällen. Rånarna tvingade till sig chaufförens plånbok och sköt mot honom med luft- eller kolsyrepistol. Det står inget om de tog någon glass eller körde från platsen med traktor eller gräsklippare.
Sen har en tidigare okänd människoart, som levde för bara 40 000 år sedan, har upptäckts i södra Sibirien. Arten var samtida med både neandertalarna och våra egna förfäder under den senaste istiden och jag undrar nu då om artiklarna hör samman och det slumpat sig att den arten fortfarande finns kvar. Teoretiskt hinner man med gräsklipparen till Skåne, från Piteå i somras, för att slåss med traktorer och råna glassbilar nu, men;
Nä.. jänkaren.. föll ur resonemanget…
och det verkar lika osannolikt som att vi hinner bli klara med Ribb-avtalet till den första april. Jag blandar kanske ihop teoretiska möjligheter i ett för långt ”långskott” i det här inlägget. Eller?
Hassela är riktigt ivarjefall även om det också är konstigt och borde vara "olagligt".
torsdag 25 mars 2010
MSB ryter till om..
Pajala, men läs gärna vilken kommun som helst, nästan, säger MSB om:
Insatstid: Kommunen avser inrätta ett räddningsvärn i Korpilombolo. Den normala beredskapen för ett räddningsvärn bygger på att den personal som inställer sig vid ett larm tas ut med tjänsteplikt. Det förfarandet innebär att kommunen inte kan garantera att en räddningsstyrka kan genomföra en insats när en olycka som föranleder en räddningsinsats inträffar. MSB bedömer att beredskapen behöver vara sådan att en insats från kommunens organisation för räddningsinsatser kan garanteras. MSB gör också bedömningen att kommunen inte uppfyller LSO 1 kap. 3§ då tiden det tar att köra från Pajala till Korpilombolo inte kan anses vara godtagbar tid för att påbörja en räddningsinsats.
För att kommunen ska efterleva kravet om ett tillfredsställande och likvärdigt skydd enligt LSO 1 kap. 1§ gör MSB bedömningen att insatstiden för Korpilombolo behöver vara inom den tid som en deltidsstyrka normalt har när en räddningsinsats behöver genomföras.
Insatsförmåga: Kompetensen för att genomföra de tidiga åtgärderna vid en räddningsinsats i Korpilombolo blir väsentlig med hänsyn till den långa körtiden för förstärkningsresurserna från Pajala. För att förmågan ska kunna ses som tillfredsställande och likvärdig bedömer MSB att kompetensen hos den personal, eller delar av personalen, som ingår i beredskapen i Korpilombolo behöver motsvara den för brandman deltid. Det bör då gälla både grundutbildning och fortsatt övning. MSB bedömer också att den kompetensnivån är en förutsättning för en effektiv insats för den typ av objekt som finns i Korpilombolo.
Uthållighet: Slutligen gör MSB bedömningen att förmågan att genomföra räddningsinsatser i Korpilombolo bör ha en uthållighet så att insatsen kan fortgå till dess att förstärkning anländer. Detta är också grundläggande för kravet om en effektiv insats. Den beredskap som inrättas i Korpilombolo bör också kunna genomföra de första initiala åtgärderna och därefter fortsatta uppgifter innan förstärkningen anländer.
Jag säger, vad det vi sagt säger och äntligen ja till och med ÄNTLIGEN, visar MSB att det är de som faktiskt har det yttersta ansvaret, (nästan), i dessa frågor.
Hatten av till Tillsynsenheten vid MSB för modet och ett initiativ vi längtat efter. Nu ska vi se på fortsättningen och det här är mer spännande än hockeyfinalerna tycker jag. Även här finns ett antal lag på banan, om än jag bara ser 4 i finalerna, varvid BRF redan har sin finalplats klar.
Efter många års arbete. Vi har dessutom hemmaplan och är klar med vår spelplan och finalstrategi.
Tror dock jag skippar slutspelsskägget.
Eller kanske inte.... Tänk er 1000-tal brandmän i slutspelsskägg.
onsdag 24 mars 2010
Fascinerat imponerad
Räddningstjänst från Kiruna ryckte på onsdagseftermiddagen ut till LKAB:s Kirunagruva för att släcka en brand på 740-metersnivån. Men rökutvecklingen var mycket kraftig och räddningstjänsten kunde inte ta sig fram till platsen. -När vi körde ner mot matsalen på 775-metersnivån och hade drygt 400 meter kvar till branden var det helt rökfyllt. Vi kunde inte ta oss fram utan var tvungna att köra runt via 1020-metersnivån och genom hela gruvan, säger Hans Stenmark, räddningsledare på räddningstjänsten i Kiruna till http://www.nsd.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleId=5265384
Ibland får man perspektiv och lite tankeställare och ända räcker inte riktigt fantasin till. En brand på 740 meters nivån och köra runt på 1020 meters nivån!! Tror jag måste försöka få till ett studiebesök och få lära mig nått om detta. Fascinerande som gränsar till …skrämmande.
Ung-ungdomar
Brandmännens Riksförbund skall göra en ungdomssatsning. Också.
Men vad är då en ungdom?
Brittiska forskare tror sig ha svaren och har presenterat en rapport som säger att ungdomen upphör vid 34 år och du är gammal vid 62. Om du bor i Sverige. Britterna tycker att det är 36 vs 58 som gäller och i Portugal var det 29 vs 51. På Cypern 45 vs 60 och i Belgien 44 vs 64. Tycker alltså, för man har frågat vad befolkningen i respektive land anser. Sverige utmärkte sig föresten med könsskillnader av de 20 undersökta länderna för en svensk man ansåg att det var 32 vs 60 medan kvinnorna ansåg 36 vs 65 vilket förklarades av forskarna med att kvinnor i Sverige verkade vara snällare mot sig själva medan männen verkade mer utslitna.
Alltså hallå; stopp, stopp, stopp, det var Dominic Abrams som sa det, inte jag.
Jag tycker det var en lustig anekdot som knappast är vetenskapligt bevisad,(och så är jag lite feg).
Jag kan konstatera att oavsett var jag är i dessa 20 länder är jag inte längre en ungdom och i en del har jag närmare till gammal än ung men befinner mig i de flesta närmare ung men är i ett slags mellanläge. Är det medelåldern? Men ska man inte haft en kris då eller har jag haft den fast innan jag blev medelålders och kan man vara det i ett land men inte ett annat och är det skillnader verkligen mellan kvinnor och män?
BRF:s kommande satsning verkar vända sig till "unga ungdomar" kan man väl säga och jag blev hastigt ett fan av Belgien.
tisdag 23 mars 2010
Vad säger han.. och varför?
Tonläget i avtalsrörelsen har blivit militant och mer ideologiskt, vilket kan medföra en ökad konfliktrisk, enligt arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin
– De är lika goda kålsupare, svarar han när nyhetsbyrån Reuters frågar vilken part som är värst. Han ser samtidigt en ökad risk för konflikter i kölvattnet av de interna konflikter som dykt upp i avtalsrörelsen och att förutsägbarheten är en viktig förutsättning för att den svenska arbetsmarknadsmodellen, med avtal mellan parterna, ska fungera. Men han tror inte att det tonläge råder och de interna slitningarna riskerar att hota modellens framtid.
Herregud.....
Om det är någon som fattar så ge mig ett mail och förklara. Passa på och förklara A-kassan för deltidarna på samma gång för det är nog samma författare på detta departement som är hjärnan bakom där med. Jag tvivlar på att det är Littorin.
Mer någon som jag har fångat i familjebilden till detta inlägg.
Läste också nyss att Räddningstjänsten i Järfälla räddat Ferdinand idag då han gått genom isen. Ferdinand alltså. Spännande insats och jag kan tänka mig man fick tänka till och allt hade gått bra. Kanske Järfälla ska skriva de nya A-kassereglerna för här blev det inte fel när man tänkte. Tänkte före och slapp konsekvenserna efter.
Det kommer inte Arbetsmarknadsdepartementet få.
Slippa alltså.
Skolor brinner varje dag
Skolor brinner varje dag - Skola/Utbildning - Ungdomsfrågor - Räddningstjänst - Säkerhet - Nyheter - Dagens Samhälle
Posted using ShareThis
Skolbränderna ökar. I helgen brann minst tre, i snitt brinner det i minst en svensk skola varje dag, inleder Dagens Samhälle sin artikel om detta med. De fleta skriver om just detta nu och då borde, alltså borde, det också komma nått konkret ur alla skriverier.
Så här kan vi ju inte ha det, vill jag skrika i megafon.
Annars rullar min Skåneresa på och det är otroligt vad man hinner om man skippar att sova och äter korv på Statoil och inte krånglar till det.. I måndags var jag tex. på ett mycket bra möte i Kristianstad med engagerade och trevliga..pågar. Fin station, gott kaffe och ja, bra. Vidare taledes det om bra relationer och gott arbetsklimat och en bra chef. Hatten av sa man förr, respekt, sägs det nu.
Idag har jag haft ett antal möten och nu hade jag tänkt ta en liten snabb tupplur men den tiden visar det sig att jag bloggat bort så..on the road again, hörs.
AKE dvs A-Kasse-Eländet
Den 2 juli 2007 ändrade Regeringen reglerna för A-kassan.
Deltidarna hade redan innan bekymmer men nu blev det BEKYMMER.
Vi har drivit detta och som det visade sig var vi dessutom överens med arbetsgivarorganisationerna SKL/Pacta, kommunerna själva och även A-kassorna.
Här fanns/finns ett generalfel och ett systemfel i tanken för just den gruppen. Vidare var deltidarna vid räddningstjänsterna inte en grupp som skulle prejudicera detta för andra och då ställa annat å spetts eller stjälpa självaste regelverket. Ni kommer ihåg; ”Brandmännens Riksförbund (BRF) varnar för att deltidsbrandmännen tvingas sluta sina anställningar. Med anledning av det hemställer Brandfacket om ett skyndsamt möte med arbetsmarknadsdepartementet.”
Nu var det innan vi träffade på Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin, eller rättare sagt hans ansvarige, för detta. Det kommer ett reportage i SFF så kan ni själva läsa och kolla detta. Otroligt egentligen. En ansvarig som bekräftar undantaget på ordspråket, rätt man på rätt plats.
Jag skickade vårt material och vad vi gjort till två riksdagsmän för 3 veckor sedan efter möten och samtal med dem. Det var så mycket att jag var tvungen att, ”zippa ned” och ändå skicka det i två mail. Nu ska de skriva, skriva och skriva och, det är val i år dvs frågeställningen är; ska detta ändras före eller efter den 19:e september?
Läste dessutom, nu i veckan och då efter våra sista kontakter i detta att efter mycket om och men fick en kvinna i en större stad rätt i sin kamp mot A-kassan. Hennes ärende är intressant såtillvida att det rör en annan bransch men direkt kan relateras till våra deltidares bekymmer. Vi kunde ju inte bli prejudicerande och hade A-kassorna dessutom med oss och ”bara” en tjänsteman mot oss i ”hela världen”.
Om än då denne motkraft jobbade direkt under en viss Littorin och kanske gör det fortfarande, om det vill sig illa. Vi har begärt ut allt material i detta fall och vill naturligtvis helst inte förstöra den uppgörelse hon fått. Det finns inget sunt förnuft i detta, alla som kan något och som har något att säga till om och som direkt skall hantera detta är överens. Förutom en, som påverkar en annan.
Vad är detta och när det blir så här då blir jag på stridshumör.
Denna fråga är så viktig för våra deltidare och faktiskt hela räddningstjänsten då rekryteringsproblematiken förvärras och hotar slå sönder hela stationer och områden att jag bryr mig föga om vilka konsekvenser den får för enskilda som tex. en Arbetsmarknadsminister och hans byråkrat eller en annan kvinna i en större stad.
Förbannat också men ge oss eller ge upp?
Finns inte på kartan bröder och systrar för vi vinner detta och frågan är mer när och vi börjar minst sagt bli otåliga och vi har ringat in problemet.
måndag 22 mars 2010
Mot solen, snälla..
En halv miljon svenskar firade i lördags det persiska nyåret Nouruz som betyder ”ny dag”. Nouruz firas av perser, afghaner och kurder för att välkomna våren och enligt den persiska tideräkningen går vi nu in i år 1389.
Här i Gävle har däremot våren stannat upp totalt och jag måste skotta! fram bilen för att ta mig till Arlanda och leta våren. Jag börjar i östra Skåne under eftermiddagen och kvällen. Sen bär det av rätt över för att vara på västsidan på tisdag och sen ett hopp till..och ett nytt och ett till ett till ett till i denna veckas.. planering från underjorden.
Tur man kommer från Gävle där jävlarna bor och att man känner någon av dem som planerat min veckorutt. De ska jag prata med. Sen. Också. För denna vecka ska jag prata mycket och med många för att sen kanske komma hem när våren år åter, även i Gävle.
Ikväll spelar Brynäs hemma dessutom och sist var i torsdags. Den kvällen var jag i Stockholm. I lördags spelade de i Stockholm, ett stenkast från Gävle, då var jag kock, taxi, bank, städare, snöskottare, husse, make och pappa i olika portioner, men i en del som går i varandra, vilket gjorde att jag missade de två första perioderna på tv;n. Dessutom.
Kanske lika bra det med föresten för det skulle bli rostspår från mina skridskor om jag ställde upp i femtefemman och hunden blir rädd när jag tittar på sport på tv och jag hörs, på Läkerolen. Brynäs hemmaarena. Hustrun vägrar följa med och lilldottern behöver jag inte ens fråga. Jag är ju pinsam tycker hon, ibland, men.. I disagree. Det är sån jag är. :-)
Nu mot Skåne. Hörs, och/eller syns.
söndag 21 mars 2010
Sankt Goggel
Ett mail från BRF till Island:
Hejsan och vi är lite nyfikna på vulkanen. Är ni med och jobbar och med vad? Blir det värre eller bättre och kommer det hålla på länge och vad innebär då det? Lite sånt pratar vi om. Kan du ge oss lite information? Vi tänker en hel del på er och önskar er all framgång och hoppas att Goggel översätter rätt. Hälsar kamraterna i Sverige genom Peter
Góðan dag og við erum dálítið forvitinn um eldfjall. Ertu að vinna með og með hvað? Mun það vera verri eða betri, og það mun halda til a langur tími og hvað það þýðir? Sumir hlutir við tölum um. Getur þú gefið okkur einhverjar upplýsingar? Við erum að hugsa mikið um þig og vilja þig sérhver árangur og vonum að þýða Goggel rétt. Fagna vini sína í Svíþjóð Peter
Så funkar det mellan fackliga vänner.
Det är inte bara fackliga frågor utan faktiskt väldigt, väldigt mycket annat vi utbyter i våra utbyten.
Sverrir Björn, mottagaren här, är inte bara en mycket duktig Isländsk Förbundsordförande i dess fackförbund, ett branchförbund naturligtvis, utan även en aktiv ledare i dess räddningsorganisation. Jag är 100% säker på att få information inom någon timme av honom eller någon i hans närhet till BRF.
En grön flugsvamp
Ett inlägg och familjen måste bara vänta 15-20 minuter innan vi ger oss ut i snön. Jo det snöar igen och mycket men våra vänner på Island har haft vulkanutbrott i natt men det händer saker på avtalsfronten också..
– Detta är väldigt olyckligt för vårt samarbete i Facken inom industrin, säger Stefan Löfven, förbundsordförande i IF Metall om Unionen och Sveriges ingenjörers nytecknade avtal. På fredagskvällen blev det klart att Unionen och Sveriges ingenjörer har tecknat ett kollektivavtal med Teknikföretagen. – Vi kommer att förhandla vidare och driva våra krav som vi gemensamt kommit överens om, men klart vi är besvikna. De bryter en tradition vi haft sedan mitten av 80-talet, vi brukar vänta in varandra, säger Stefan Löfven.
Det handlar faktiskt om att fackföreningsrörelsen visar en splittring som inte setts på länge, om än någonsin, i klartext. Skyll ER själva är min åsikt.
Få se nu….eller inte, då jag tror att om man sett hur LO agerat och vilka skriverier det varit och i vilken tid vi faktiskt lever i så har ni själva tankar i detta så det räcker och blir över. Lägg till Laval-domen som i princip säger att EU rätten och vårt medlemskap i Europa är starkare än både Regering, LO och AD, och dessutom de tillsammans i klump.
Sen kan vi prata kommunalt självbestämmande vid SKL och Pacta, dvs arbetsgivarorganisationen för vår bransch.
Varje tid är eller blir designad för de omständigheter som finns runt den och man måste var med och se dem inte bara titta på och önska sig tillbaka till 60-talets principer. De flesta som nu tar över var knappt eller ens födda då.
Ett långskott? Ja idag.. kanske, men läs och tolka signalerna från omvärlden och tiden och lägg in det ”ni med” i era 1 års, 5 års, och 15 års planer och tankar. BRF har inte bråttom och har redan gjort det och här kom då ytterligare än bekräftelse att vi är på rätt väg.
The BRF-way.
Ni får vara med, för alla får vara med hos vårt förbund, och dessutom med möjligheter att påverka. Vi är opolitiska och stödjer alla politiker som vill samverka med oss och har en platt organisation. Vi är alltså operativa precis som branschen. Det är bra, tycker jag, att vara lite som en grön flugsvamp.
Det skapar cirkulation och rörelse.
Ny fackförenings-rörelse och vi får se när arbetsgivarsidan förstått det eller mer korrekt, visar att de förstår, eller är det som faktiskt sker? Att slå på BRF från LO är knappast receptet på att möta detta utan faktiskt tvärs om och att den svenska modellen inte fattat, fattar inte jag.
Eller jo, men jag kan inte skriva det. Än.
När man förminskar, förlöjligar eller ignorerar någon i ett möte eller i en diskussion kallas det för härskarteknik. När man byter till en förskönande eller mer politiskt korrekt benämning på någon företeelse, (kalhygge blir föryngringsyta), sysslar man med eufemismer. Men finns det något begrepp för att medvetet trivialisera eller bagatellisera något eller någon?
Jag har ett antal företeelser som mer visar, och därifrån faktiskt några förslag på begrepp också, men just börjar de flesta på Lex- och kan uppfattas om de inte vore politiskt korrekta eller kanske just det. http://sv.wikipedia.org/wiki/Politisk_korrekthet
Ola Möller en 27-årig S-politiker från Hjärup i Skåne skriver på sitt S-info att härska genom att söndra är en av de äldsta härskarteknikerna som finns och att nu har svensk fackföreningsrörelse trillat dit och tycker synd om LO och Metall mot de opolitiska facken Unionen och Sveriges Ingenjörer som väljer att gå sin egen väg och teckna avtal mot traditionen. Öhh och jaha… och ??
Jag skrev att de flesta som nu tar över var knappt eller ens födda då men här har vi en, men då har ju han troligen den skolningen att han knappast kan räknas mer än som ett undantag. Eller har jag förlöjligat då? Troligen, men det är min blogg, och står man för att alla ska ha rätt till kollektivavtal men bekämpar ett annat fackförbund som vill nyttja den rätten får man nog tänka sig för lite. Speciellt när man pratar om solidaritet och enad kamp. Vi har ett kollektivavtal och vill ha hängavtal på ett annat. Som andra, Kommunal tex. har, fast omvänt.
Det är betydligt fler än ni tror, och vi pratar i 100 000 tal som tröttnat på den genomskinliga eufemismen och resultatet, mot vad ni förväntar er, kan och är på god väg, att bli precis det omvända. Fackligt monopol, och den härskartekniken, gagnar inte svensk fackföreningsrörelse om än det kan vara ett …roligt spel.
Men det är ”Fia med knuff” också.
Mycket Skåne nu och jag kommer vara där stor del av nästa vecka så det kanske blir…mer.
lördag 20 mars 2010
SOUTH AFRICA: The Sharpeville Massacre
SOUTH AFRICA: The Sharpeville Massacre
För 50 år sedan, den 21 mars 1960, stod Ikabot Makiki på förmiddagen framför Sharpevilles polisstation för att protestera mot Sydafrikas passlagar. Han kände sig hungrig och gick hem för att äta. När Makiki kom tillbaka var Sharpevillemassakern ett faktum, 69 liv hade släckts. Ikabot Makiki blev, efter vändpunkten som Sharpevillemassakern kom att innebära, en svuren förkämpe för frihet för den förtryckta majoriteten i Sydafrika och fick för det sitta inspärrad på ökända fängelseön Robben Island utanför Kapstaden. Tillsammans med bland andra Nelson Mandela. Den 10 maj 1994, tog den 1990 frigivne motståndsledaren Nelson Mandela över presidentposten efter det att fria val hållits.
Jag har varit i Sydafrika flera gånger och besökt Sharpville och fått guidning av både frihetskämpar och militär. Som var där då och detta är ett minne för livet med andra intryck därifrån. Som jag kan leva med och lärt mig mycket av men militären, han var en pojke då och lydde "bara order" och hade, och har säkert fortfarande, mardrömmar och grät när han berättade. Men, han är i livet, i Sydafrika, som fortfarande har en lång väg kvar och även i andra och nya problem.
Om någon frågar mig. Bilden är från ett besök på en marknad....
DIF vs BIF
Ute i världen..utanför Rsyd
http://www.fireengineering.com/index/articles/news_display/142715614.html och en rad likande artiklar som speglar det arbete som redan gjorts, görs och planeras utanför våra gränser. Vi pratar om "nyttan" av brandvarnare och det har vi nog varit överens om sedan...
Men det är okontroversiellt och lagomt och visar att vi...har visioner, eller?
Nu måste jag fort skriva att detta bara är ett, alltså 1, exempel av många, annars kommer väl någon som jag , gud förbjude en till, och skriver samma saker om mig och det kan räcka väl med andra saker om mig. Jag är van.
Jag vill tillägga att under vår storstadsträff i slutet av veckan kom, direkt och oförberett, för deltagarna, ett femtontal förslag om hur man borde göra för att minska bränder. Bra det, av ett fackförbund som anses av vissa vara smalt och bara se till det operativa och historien. Inget kunde vara mer felaktigt och det kommer vi att visa de närmsta åren när byråkratiska/politiska lagoma visioner och lösningar ska presenteras. Alltså att detta går och att vissa företrädare har andra agendor, också, som faktiskt hindrar och stör processen.
Politiskt ledarskap måste det naturligtvis finns då hela modellen bygger på det men var går gränserna när man som chef, ledare är något annat, blir för mycket politiker och för lite verksamhetens företrädare.
BRF måste ju till skillnad från andra jobba med detta själva till stora delar när prestige, principer och politik är viktigare än sunt förnuft. Gagnar det samverkan och utveckling som kommer "tredje man" till del eller är det viktigare att bibehålla linjerna i den svenska modellen och tänket? Jag är övertygad att domen från "tredje man" kommer bli hård för ett antal företrädare när facit över verkligheten redovisas. Redovisas även med internationell expertis i samma båt. Som BRF.
I landet lagom blir man irriterad över kritik även om den är konstruktiv eller kanske just därför. Man tar inte debatten och processerna före och blir sen frustrerad när de kommer efter. Självklart blir det så och otaliga utredningar och forskning visar varför, men sammanfattat; moderna människor vill vara med, de vill veta, och oavsett om de är "tredje man" eller medarbetare. Och absolut om de är politiker och ett valår.
Kävlinge kommun är en ganska trygg kommun säger räddningschefen Per Widlundh i ett genmäle på en artikel jag skrivit om tidigare och har då om han citerats rätt, redan i första raden egentligen underkänt den organisation som finns i området. Som han själv tillsatt, kan man spettsa till det. Jag vet inte egentligen och hur ska jag kunna göra det.
Vidare menar han att jämförbara kommuner också bara har ett ganska bra skydd men det framkommer inte vilka så att dels de själva skulle kunna få chansen att gå från ganska till åtminstone bara, trygg. Jag skulle också vilja se dem men då mer av ett brinnande intresse. Apropå brinna så brann det bara 18 gånger i byggnader i detta område 2009 skrivs det. Hur såg resten av statistiken ut undrar ju då en annan direkt och är det bara brand i byggnad som är räddningstjänst? Jag har läst ett antal olycksunderökningar och även om jag inte på något sätt tänker utge mig för att vara expert, har vi experter, och jag en viss erfarenhet.
18 brand i byggnad skvallrar om en annan statistik också och är inte direkt låg i ett nationellt perspektiv heller, kanske, och sen för den som drabbas räcker det faktiskt med 1 gång oavsett hur det räknas, politiseras och statistikiseras. Eller är det som är ganska.
Sen som vanligt, numera, slår man fast att det inte är samhället som ska lösa innevånarnas problem om det än handlar om skydd och säkerhet utan privatpersonerna måste veta hur de skall agera. Och dessutom, för privatpersonerna, har de tvånget att finansiera skydd och säkerhet till bland annat, Pers organisation.
Sista raden skrev jag själv men det förvånar väl ingen. Visst det är helt klart, enligt Lagen Skydd mot olyckor, vilket tyvärr verkar vara det enda ”man” har en klar tolkning i, att yttersta ansvaret finns hos den enskilde men var ligger ansvaret för en räddningstjänstorganisation av Pers storlek? Att man i vissa områden har det ganska bra och måste man "spettsa till det och få information externt och via media för att få information? Det här duger inte och jag ser detta mer under kanske samma etikett som för Sandvikens äventyr i schlagervärlden för nått inlägg sedan; vem snodde däcken.
Jag avslutar idag för nu börjar familjen vakna och andra aktiviteter ta vid med ett gammalt citat; "If you can't beat them, join them" vilket man kan göra på många sätt. Jag ser med glädje på våra stödmedlemmar som insett att man för 250 kronor om året får man inte bara 6 nummer av vår förträffliga tidning och tillgång till medlemsförmåner och information på ett annat sätt. Utan får vara med i utvecklingen av ett branchförbund som kommer att göra skillnad. (Anmäl er på nätet och stöd oss om ni inte vill eller kan bli fullvärdiga medlemmar.) Och faktiskt, och detta är helt sant, och en rolig avslutning, vi har samverkansavtal med ett antal stora aktörer utanför själva branchen, också, varvid Däckspecialisternas riksförbund är ett.
Hehe..tycker jag med ett visst mått av ödets? ironi.
fredag 19 mars 2010
Storstadsträff i BRF
Jan Wisén vid Storstockholms Brandförsvar skrev på sin ”Brandchefens Blogg” igår; Har idag också fått tillfälle att träffa BRF:s lokala företrädare i de tre storstadsbrandförsvaren och berätta om SSBF och vår framtid. Det var en mycket trevlig och givande tillställning.
Det tyckte vi också.
Öppna och raka samtal där vi dessutom till mångas förvåning visade sig ha samma uppfattningar i mycket. Även i det Jan kritiserade oss i och det tycker jag var tufft speciellt som vi var i kvantitativt övertal och hade en hel del av de som anses vara besvärliga med oss. Inte ett spår av detta utan lugna fina samtal även i o-överens-frågorna. Rätt ska va´ rätt och hatten av för dig i detta möte Jan.
Gruppen var vår storstadsgrupp där tre förtroendevalda från Stockholm, Göteborg och Malmö träffas med, lite beroende på agendan, inbjudna ”experter”. Undertecknad samt Håkan Ask i Malmö var två av ”experterna” denna gång. Håkan har en helt annan roll nu än då han jobbade för Kommunal bör jag tillägga och i detta gör han ett excellent jobb.
Vi stämmer av vad som varit bakåt, vad som finns aktuellt och vad man tänkt sig framåt och uppdaterar dels förbundet centralt men även omvänt och plockar russin försöker undvika citroner. (Intern Benchmarking?)
Vi har likande grupper för glesbygd och för olika företeelser och sen slås mycket av resultaten ihop och sprids mellan grupperna. Mycket är generellt, faktiskt det mesta om man tänker ett steg till och vrider lite på frågeställningarna. Till veckan bär det iväg både uppåt och neråt och faktiskt västerut med, och då handlar det nästan bara om deltids och glesbygdsfrågor. Kul.
Jag tänker naturligtvis inte berätta vad vi pratar om men det roligaste är framtidsfrågorna kan jag tycka och vi har då ”fiktiva scenarier” fram till 2025.
Då går jag i pension, slog det mig nu, och det har vi inte tagit med. Heller.
Bra det för detta arbete är inte bundet till detaljer eller personer utan hur vi och våra konsulterade framtidsforskare ser på Sveriges utveckling sen anpassar vi vår del efter det. Med vår och andras relaterade kunskap.
Vi måste ju kunna möta andras uppfattning och tro och inte ta deras arbete rakt av som en sanning.
Nu tror jag det strax börjar dra ihop sig till fredagsmys och jag måste dessutom förklara när hustrun kommer från jobbet varför jag inte ringde hem igår kväll, vilket jag alltid gör när jag är ute och reser. Igår var det så mycket spännande diskussioner så helt plötsligt var klockan 1 och då är det väl inte läge att ringa? Tyckte jag. Kan finnas andra uppfattningar i det med och det lär visa sig.
Trevlig helg på er hälsar en nöjd och glad Peter.
torsdag 18 mars 2010
1 av 530
Helt häpen över min egen förträfflighet i de näst sista två inläggen och bestört i det sista ska jag nu bli..seriösare i ett. Nästan.
Om knappt två veckor löper löneavtalen ut för omkring två miljoner svenskar. De största grupperna är anställda inom industrin och handeln. Det finns naturligtvis fler avtal och totalt handlar det om cirka 530 kollektivavtal som berör 3,3 miljoner löntagare. Avtalsrörelsen är den största i svensk historia men det är inte bara omfattningen som är säregen, parterna ska även finna varandra i kölvattnet av en extrem internationell konjunkturnedgång.
Till skillnad från den konkurrensutsatta industrin, som utgör riktmärke i den samordnade avtalsrörelsen normalt, är handeln i god vigör. Sveriges tillväxt är just nu konsumtionsdriven och handelns utredningsinstitut (Hui) spår en tillväxt för detaljhandeln på 3,5 procent för 2010 och 2011.
Svensk Handels VD Dag Klackenberg hotar att gå före industrin om den inte blir klar med sina löneförhandlingar den här veckan. - Då trotsar vi kanske industrin men inte Svenskt Näringsliv och har industrin inte levererat något riktmärke, då anser inte jag att det finns någon överenskommelse, säger han. Den strejk som var i faggorna under påsken i färjetrafiken handlade om sjöbefälens pensionsålder och inte direkt lönerna och…………..
De skilda förutsättningarna som belyser problematiken med centrala avtal gör att alla inblandade parter talar olika språk.
LO hävdar att Sverige plågas av en efterfrågekris och ingen lönekostnadskris och kräver centrala löne¬ökningar på 2,6 procent. Ur ett företagsperspektiv är ett sådant resonemang om krisens art obegripligt. Lönekostnader är också kostnader, oavsett vad minskning i efterfrågan och intäkter beror på.
Arbetsgivarna i sin tur pratar nollavtal. Det är varken realistiskt eller önskvärt då frysta löner enbart skulle straffa företagen i nästa avtalsrörelse, när konjunkturen har vänt, genom krav på kompensation för återhållsamhet och ja; var ska detta drama sluta och hur går det med RiB:en, ett av de 530 avtalen?
Jo tack bra, men oddsen är väl 1 mot 99 eller att man träffar på ett bergslejon för att vi ska bli eller vara överens. Till slutet av månaden. Skulle man träffa ett lejon ska man som sista åtgärd slå tillbaka men vad gäller om man känner sig som en.. tiger?
Sista åtgärd...
Brandman misstänkt för anlagd brand - Inrikes - ltz.se
Brandman misstänkt för anlagd brand - Inrikes - ltz.se och vad säger man? Jo som Morgan, Räddningschefen, och hoppas misstanken bara är en misstanke...
onsdag 17 mars 2010
Vad var det jag ..skrev
Igår skrev jag ett inlägg utifrån en tidningsartikel i gårdagens Arbetarblad som jag publicerade imorse. Jag oroade mig över varför man lade fram konstiga kommunala intäckts-siffror och raljerade lite över vad som skulle ske i slutredovisningen i slutet av månaden. Av bland annat Melodifestivalen.
Har man läst bloggen för kolla vad som kom 14.28 idag:
Nu kommer nya chocksiffror för Göransson Arena AB.
Årets förlust för bolaget väntas bli hela 19,5 miljoner kronor enligt ett budgetförslag som behandlas i nästa vecka.
I underskottet ingår bland annat ett minus på 1,8 miljoner kronor för Melodifestivalen.
Ibland hatar jag att ha rätt, stackars Sandviken och sen så kan man fundera ett steg till. Hur naiva och dumma tror egentligen de styrande man är eller tror de själva på en tillrättalagd redovisning med "Kalle-Anka-pengar". Då är det än värre. Sandviken tillhör Gästrike Räddningstjänstförbund och nu följer väl en diskussion om vilken del man ska betala dit då man "drabbats av oförutsedda utgifter". Jag behåller etiketten..och väntar mig mer tyvärr. Det är sällan hela sanningen kommer direkt. Hos en begagnad bilhandlare och som ett slags regel 22 i kommunal mediahantering. Oj-oj-oj eller som man sagt i Sydafrika; någon har inte gjort sitt jobb.
Mediavärde
I samband med Melodifestivalen fick Sandviken publicitet i svenska webbmedier motsvarande ett annonsvärde på 7,2 miljoner kronor. Det var den ort som det skrevs flest artiklar om under arrangemanget. Den totala ”slutnotan” för värdskapet väntas annars bli klar i slutet av månaden. Siffrorna kommer från ett medieanalysföretag som mätt hur mycket publicitet de olika arrangörsorterna fått i samband med Melodifestivalen. Under tävlingsveckan publicerades det totalt 648 artiklar om Sandviken i olika webbmedier vilket gör staden till den det skrivits allra mest om i denna ..circus. För mig ställer dessa ”faktum” en del frågor och farhågor även om jag får vissa bekräftelser. Farhågan är vad kommer det att kosta Sandvikens kommun när slutnotan släpps först i slutet av månaden och man valt att publicera detta nu? Är detta nått man annars har budgeterat och kan räkna in på det sättet i en budget eller en redovisning.
Tyvärr, för Sandviken, anar jag vad som kommer i slutet av månaden men hoppas jag har fel.
Vad är en artikel, om man härrör dem från webbmedier, och är också då mina simpla inlägg en artikel? Då är ”bloggen” helt plötsligt värd 140 x drygt 11000 kronor, alltså nästan 1,6 miljoner för BRF och jag undrar vilket värde den har vid nästa budgetarbete och hur jag ska få in det i någon forma av vinstdelning i min nästa lönerevision. Hehe…
Tyvärr så är lyckan som vanligt kort för funkar det så bör det även vara omvänt, någon "ordning får det väl ändå vara, och det dras då av om jag skriver nått som uppskattas menligt och förorsakar andra ”artiklar”. Som har ett värde, som då teoretiskt belastar utgiftssidan för BRF, eller? Nä, jag tar nog inte upp detta i min lönerevision om inte någon ger mig förhandlingstips. Bra tips för det duger inte med; sluta blogga så är du säker. Jag vill inte vara säker, det stör min...personlighet.
Artiklarna om Sandviken bedöms motsvara 87 miljoner lästillfällen men det stora värdet var den fest och den positiva känsla i samhället som Sandvikenborna upplevde. Få se nu, man föregår en redovisning 14 dagar innan redovisningen med att berätta att man tjänat 7,2 miljoner och haft en otrolig fest som ger en positiv känsla och.. som är jättevinsten.
Det har skrivits och skrivs och kommer skrivas betydligt mer om vissa räddningstjänstorganisationer, också. Vad är detta värt i plus och minus och går det att sätta pengar eller bara känslor i det? Jag tror faktiskt både och till viss del stämmer andemeningen och ”beloppen varierar” dessutom över tid. Nu är det valår och då är det värt mera för en politiker och vid en organisationsförändring för en förändrare, även om man just i Sandviken, anar annat. Också.
Vi får svaren i slutet på månaden. För Sandviken, och jag lägger detta så länge under etiketten, snott däcken, men hoppas kunna byta den.
tisdag 16 mars 2010
RoSor
..kanske, till MSB, och direkt från feberyran och MSB:s nyhetsbrev tar jag något jag berört flera gånger:
Just nu pågår ett arbete med att ta fram två föreskrifter kring redovisning av risk- och sårbarhetsanalyser. Båda dessa är tänkta att träda i kraft den 1 januari 2011. Läs mer på: http://www.msb.se/sv/Start1/Nyheter-fran-MSB/Nyheter/Risk--och-sarbarhetsanalyser-ska-forenklas/
Detta tycker jag är läsvärt och ett antal länkar här gör det ännu bättre. Man tycker göärna nått är bra om det stämmer mot ens uppfattning. Så långt. Jag ser fram mot detta och håller tummarna att det inte blir en fingerborg från...huvudmännen.
Slutspel
Djurgården är som många redan vet världens bästa hockeylag. Efter Frölunda.Frölunda är således världens bästa näst bästa lag, men bara om Honken har en bra dag. Honken är världens näst bästa målvakt efter Markström som ju spelar i Brynäs.
Nu betyder ju målvakterna så mycket att om de har en bra dag kan inte Djurgården vinna SM guldet i hockey för de fruktar Markström. Läste jag i Aftonbladets sportbilaga. Som är målvakt i Brynäs, alltså Mackan inte Bilagan, för det är en krog i Gävle och är nog inte med på någons bästa-lista. Antar jag. Brynäs däremot, och som är mitt lag, är ju tillika världens bästa hockeylag om det finns någon logik, och även om de inte vinner SM guld. För vad är väl det jämfört om man spelat slutspel i Stanley-cup, som de förvägras.
Nu ska jag ta reda på varför. Eller inte.
För kanske de gör det själva för Brynäs och Djurgården möts nu i slutspelet och för en hockeytokig är det oliiiidligt spännande och för övrigt har jag feber idag men det har ni väl redan räknat ut. Feber idag och jag var på SKL igår så kanske har jag gett dem nått ändå. Eller så är det tvärsom.
Det visar sig också i …slutspelet. Mot Alvedonet.
måndag 15 mars 2010
Farstukvistdrama
Jag pratade med en kompis stående på min farstukvist i telefon häromdagen. (Jodå jag rökte också.) Då ser jag två rådjur på spåret och ett tåg som nalkas och berättar om dramat framför mina ögon. Tåget tutar och ...pang, vi har ett rådjur mindre. Kompisen hör mitt referat och så hör jag hur han nästan skriker: -väjde han, väjde han? Jag hoppas han menade de, väjde de, men jag vågar inte fråga... Jag antar att han läser detta och då får jag ju svaret. Hehe, kan man tycka om det men tragiskt för rådjuret men kanske bra för min tomt. Där vimmlar det av rådjur och de tycker om våra växter. Också.
Avtalsförhandlingar
Idag är det RIB-förhandlingar igen och vi håller på för fullt i och om detta. Kollar man runt sig ser man att pressen ökar i förhandlingarna om nya avtal för industrin sedan samtliga sex fackförbund tackat nej till helgens medlarbud.
Med drygt två veckor kvar tills avtalen löper ut för två miljoner löntagare verkar avståndet mellan parterna inom industrin vara mycket stort. Industrin sätter lite av lönemärket i avtalsrörelserna. Normalt, nu verkar inget normalt.
Nu växer hotet om konflikt och det första budet sade både fack och arbetsgivare nej till för en vecka sedan. Nu tackade arbetsgivarna ja medan fackförbunden kallade budet en provokation. Förslaget innebar enligt LO-facken en avtalsperiod på 12 månader och löneökningar på 0,7 procent. (Men på årsbasis blir det då bara 0,5 procent, eftersom lönehöjningen kommer först den 1 juli.)
Att det andra medlarbudet var sämre än det bud de redan tackat nej till torde väl också göra sitt till i provokations-tänket.
I detta är vi och igen idag. Lycka till, till oss.
söndag 14 mars 2010
Airport Fire & Rescue
Vi får allt fler medlemmar som jobbar vid landets flygplatser. Riktigt, riktigt roligt och vid helgens Förbundsstyrelsesammanträde beslöt då FS att bilda en ny sektion; Airport Fire & Rescue.
Vi har även andra verksamheter som inte riktigt ryms under det kommunala tänket men här är då svaret även för dem. Kanske.
Syftet är självklart och enkelt, tydliggöra och tillse att deras frågor inte hamnar mellan stolarna. Vi har också stolar men någon mindre efter detta då.
Mycket av diskussionerna handlade inte om nyttan av detta och vad, och hur, utan om själva namnet. Ska vi verkligen ha ett engelskt namn i ett svenskt fackförbund? Nu är dels våra medlemmar på flygplatserna ju själva porten mot det internationella och vi själva är i det internationella arbetet, inte varje dag, men flera gånger per vecka numer. Benchmarking kallas det och där har vi ett kanon nätverk. Även då mot flygplatserna som London Heathrow, John F. Kennedy, Charles de Gaulle mm och mm.. och inte bara den ordinära räddningstjänsten.
Den räddningstjänst jag kallar ordinär, dvs vanliga, här i Sverige alltså, hänger oftast ihop internationellt. Det är vi som sticker ut och är annorlunda.
Är någon förvånad?
Nu är BRF inte annorlunda utan vi ser ut som man gör mest i det internationella nätverket så välkommen den nya sektionen.
Försäkringar
Brandmännens Riksförbund såg en hel del bekymmer med medlemmar som ramlade mellan regelverken på deltiden och försökte få en arbetsmarkandsförsäkring under många år. Till slut fixade vi ett alternativt spår samtdigt som vi fortfarande driver samtliga försäkringsfrågor. I Yrkesförlustförsäkringen så har drygt 170 st ärenden passerat och de allra flesta medlemmar fått ersättning på försäkringen. Under åren 2000-2009 har ca 20 mkr betalats ut i ersättningar. Naturligtvis finns avslag och några som ligger i överklagande vänteläge och liknade men för 150 talet medlemmar har den inneburit ett behövligt tillskott när man pga av sjukdom eller skada varit tvungen att lämna räddningstjänsten. En chans att anpassa sig till den nya situationen som inte arbetsgivaren och samhället fixat. Skumt egentligen men ett faktum som 20 miljoner utbetalda kronor bevisar och..att BRF hade rätt.
Det har vi pratat om nyss och att det kommer en satsning under våren på mer, fler och enklare och bättre hantering av försäkringarna. Skiljt mera från, men övervakat av BRF.
lördag 13 mars 2010
Räddningskår på heltid utreds
Räddningskår på heltid utreds - Ljusdal - www.helahalsingland.se
Ekonomi är svårt det och som man bäddar får man ligga och vad var det vi sa och säger? Skadeglädje? Nä detta är tragiskt för den kommunala ekonomin för likväl som man satt sig i underdimensionerade styrkors problematiken är man duktigt på väg på flera ställen att tvingas överdimensionera. Har man en hot och riskbild, läs behovet, så har man och fortsätter man att "misshandla" deltidsorganisationer så får man ta konsekvenserna när folk tröttnar. Hur svårt är det att inse. Har SKL nått ansvar i detta? Ja till 90 % om ni frågar mig då deras omvända "rädda Willy-kampanj" uppenbarligen ger resultat. Tyvärr då inte de som de förväntat sig men de som alla andra sett. Länge. Bra jobbat, eller? kan inte bli kul att skrivas in i historien som de/den som ödelade den svenska modellen...
Förbundsstyrelsen sammanträder
I helgen är det ”samling vid pumpen” i Stockholm och Förbundsstyrelsen är samlad för ”fysiskt möte”. FS kommer från olika delar av Sverige och denna gång är de förstärkta med sakkunskap från flera.
Jag tycker det är riktigt kul och har ju varit med sedan 80-talet då det bara var sådana möten. Numera har ju BRF verkligen klivit in den moderna tiden gällande möten/kontakter/konferanser. Idag tex var jag på tele-arbetsplatsträff, svarade mail och åkte bil med ett annat möte, då vi skulle åt samma håll, och allt lite samtidigt. Nä, vi körde inte även om jag kanske då sluppit åka något varv extra i någon rondell och hittat ut ur det underjordiska garaget.
Eller inte, då jag är känd för att tro jag hittar och anser GPS är för..andra.
Tror alltså. Till saken och tillbaka så är det jobbarhelg på kansliet och ser man dagordningen så undrar man hur detta skall hinnas med? Det händer mycket och kommer hända mycket och det här är mer spännande än schlagerfinalen som vi nu missar.
Kan man blogga från mötet? Ja, men det är nog lika troligt som att man någon gång i livet får se en kanin med en pannkaka på huvudet.
fredag 12 mars 2010
Trygghetsstyrkor i MSB;s tankar
Man kan bland annat läsa i http://www.brandsakert.se/artikel.asp?articleid=309 att SBR och Brandskyddsföreningen tycker tanken med Trygghetsstyrkor låter spännande och vi höll faktiskt med i vårt betänkande i genomgången av LSO:n:
"Brandmännens Riksförbund anser att vi redan har till stor del det som efterfrågas. Att få de fulla befogenheterna i dessa skilda yrken är befängt men utifrån ett IVPA, i väntan på ambulansperspektiv, är det värt att utreda vidare i vissa delar av landet och för vissa styrkor. I en del glesbygdsområden är ortens deltidskår det enda som finns kvar av samhällsservice och om den hotas då den inte riktigt uppnår handlingsplanens mål om viss risk och sårbarhet som berättigat existensminimum kan andra vägar vara intressanta. Dock bör, och återigen, detta vara genomarbetat och under överinseende av ett regelverk samt med tillsynsmöjlighet i detta. Vad är egentligen räddningstjänst och vad är utanför det begreppet och med vilken kompetens, utbildning etc kompletterar man för att uppnå den kvalité man eftersträvar. En röd brandbil med ett förstaförband, ett par handbojor och några bra-att-ha-telefonnummer är inte vad vi då tänker oss. Vi är alltså, förvånade för många, försiktigt positiva om detta sker på ”rätt ställen och under ”rätt förutsättningar”.
Ylva Thörn, Kommunal säger: – Det är olika typer av yrken. Poliser, brandmän och ambulanssjukvårdare har olika befogenheter i lagen och hon tror att förslaget skulle undergräva kompetensen i de olika yrkena, och det kan vara farligt för de anställda. Vårt ”rätt ställen och under rätt förutsättningar” tar hänsyn till det Ylva nämner men lämnar öppningar för glesbygdsproblemen som man inte har på samma sätt inom Kommunal.
Anders Lundberg på MSB håller med om att det blivit svårare att rekrytera personal, särskilt kvinnor, till deltidskårer, (?? detta sen), men nu om Trygghetsstyrkorna: – Det handlar om att ambulans, polis och räddningstjänsten ska hitta alternativa samarbetsformer genom så kallade Trygghetsstyrkor. Vi är positiva till ett sådant uppdrag, säger Anders Lundberg och nämner »Karlstadssystemet« som fanns från 1890- till 1920-talet, och var en liknande metod.
Herregud och så kallar man facken för ”historie-kramare”. Jag har sökt men inte hittat detta ”system” som då, om detta stämmer, fungerade under den industriella revolutionen i slutet av 1800-talet och då Karlstads befolkning ökade så kraftigt att man gick från 8 716 invånare 1890, till 20 911, 1930.
I samband med den stora Industriutställningen i Göteborg i augusti 1891, kom den första bensindrivna bilen till Sverige. Stockholm fick sin första ambulansbil år 1902. Att skaffa kommunala polisbilar ansågs länge inte som självklart, även om den första polisbilen, en Scania-Vabis, levererades till Stockholm 1913. (Det gick lika bra att cykla - eller vid brådskande ärenden - åka taxi.) Samma år, 8 maj 1913 köpte Göteborg stadens första brandbil för dåvarande enorma 20 000 kronor.
I mer modern tid fick dåvarande räddningsverkets GD Lennart Myhlback storstryk i denna fråga och nyss, 2009 och faktiskt pågående tid var det Landshövdingen i Västernorrland Bo Källstrands tur efter sitt förslag att brandmän i framtiden ska kunna hoppa in som poliser. Polisförbundet gick i taket med uttalanden som;
– I så fall kan man ju lika gärna ha en slaktare som jobbar som läkare för att det är läkarbrist i glesbygden, citat Carina Ytterström, ordförande i Polisförbundet Västernorrland.
Men, om MSB får tag i frågan känns dagens utspel och uttalande lite för snabba och onödiga för de börjar ju sin utredning från 1890 så det bör ta en stund att komma hit och nu. Eller så är det ett skrivfel. Låt oss hoppas.
torsdag 11 mars 2010
Brandkårer vs media
Om man blir ”mest lästa” i en tidning brukar det betyda trubbel, olycka eller tragedier och ibland men alltför sällan något glatt. I Gävle ofta också om sveriges bästa hockeylag. :-) Hockey är livsviktigt i Gävle. Här är hockeyn på andra och tredje plats passerad av brandkåren. En ”skandal”? eller en medial lyckoträff men oavsett så min point idag och nu är; brandkårer har lätt att skapa intresse och rubriker och har väl den tredje statsmakten fått greppet..
Naturligtvis kan detta nyttjas och ut-nyttjas och det görs och ibland handlar det om bara om otur att vara på fel sida.
Här skickades en gammal bild till direktionen och redaktionen och frågan är varför? Någon tycker illa vara generellt eller i sak, tycker inte om utpekad brandman, brandmän överhuvudtaget och varför då, organisationen, cheferna eller kommer det nått politiskt eller har någon inte fått vara med på festen?
Mystiskt är det och den stackars räddningschefen, kommer få det hett ett tag. Han har säkert annat han velat göra. Egentligen allt annat. Även nunnor och munkar bör ha roligt men var lägger sig detta på skalan.
Det ska man nu ta reda på.
Länken är; http://gd.se/nyheter/gavle/1.1875017-partybilder-i-brandkarens-gym
..och listan mest läst:
• Senaste dygnet
• Senaste veckan
1. Partybilder i brandkårens gym
2. Bäcklin nobbar Timrå – blir kvar i Brynäs
3. Matchguide: Linköping–Brynäs
4. Räddningspådrag efter takras
5. Försökte knivhugga taxichaufför
..och det ledde till?
Hos MSB bedrivs forskning och studier till ett värde av 120 miljoner kronor per år. Jag har ett antal artiklar och studier från dem och ofta är de påfallande bra. Just nu ligger:
http://www.msb.se/Upload/Kunskapsbank/Forskningsrapporter/Slutrapporter/Antaganden%20om%20olyckor%20och%20dess%20konsekvenser%20f%c3%b6r%20utredning%20och%20%c3%a5tg%c3%a4rder.pdf åter framme på skrivbordet där man bland annat kan läsa:
Givet att man i en olycksutredning har identifierat olika typer av omständigheter som man (enligt någon modell) anser har påverkat olycksförloppet så återstår den viktiga frågan vad detta betyder i form av åtgärder. Åtgärdssidan är, i jämförelse med de aktiviteter som läggs ner på att identifiera brister i olyckfallsutredningar, tämligen sparsamt beaktad (Rollenhagen, 2003; Andersson och Rollenhagen, 2003).
Omfattande forskning har investerats i att utforska strategier för problemidentifiering, men kopplingen till åtgärder är fortfarande relativt svag. Exempelvis är många riskanalysmetoder baserade på mycket simpla antaganden om kausalitet, som inte står i något rimligt förhållande till komplexiteten hos modeller för mänskliga och organisatoriska fel (Hollnagel, 1998).
En grundläggande fråga är därmed om det finns (eller bör finnas) symmetri mellan de omständigheter som identifierats som bidragande till olyckan och de åtgärder som föreslås. I en förenklat kausal modell kan man hävda att det måste finnas en sådan symmetri - har man upptäckt en ”svaghet” så är en åtgärd att eliminera denna svaghet eller på något annat sätt reducera dess möjliga konsekvenser. En bra olycksmodell bör också kunna användas som grund för att utvärdera effektiviteten av åtgärderna.
Men, om t.ex. en utredning systematiskt använder sig av avvikelsebegreppet i en reducerad mening (avvikelse mot norm) och finner flera avvikelser, är det inte självklart att rekommendationer av typen ”följ instruktioner”, ”skriv bättre instruktioner”, ”mer utbildning” etc. är de mest kraftfulla åtgärderna. Det är inte osannolikt (men inte systematiskt utforskat) att valet av åtgärder också styrs av faktorer som hänsyn till ekonomi, hänsyn till tradition eller vana eller hänsyn till behovet av att framstå som aktiv i t.ex. offentlighetens uppfattning, eller av opportunism.
Okey…och visst blir det ändå intressantare när texter stämmer mot ens egen uppfattning och lever MSB som man lär?
Till helgen är det Förbundsstyrelsesammanträde och jobbarhelg. Igen, mycket nu.
Skillnaden denna helg blir att det är extremt mycket att besluta i och om för inriktning och strategi. Vidare kommer en del nyckelpersoner att berätta om sina erfarenheter och uppfattningar i olika frågor. Jag ser verkligen fram mot helgen som också i stora drag ska ge såna som mig ”övergripande styrning” fram genom våren.
Jag antar att liknande aktiviteter genomförs även i andra organisationer så vi byråkrater får våra mandat att gå vidare och kan mötas i förhandlingar och överläggningar och/men helst i samverkansmöten. Och komma någonstans.
Om inte, gör det, dvs skaffa mandaten, så möts vi för dialog om ert/era bekymmer. Jag är inte längre bort än ett mail tex.
Nu ska jag putsa lite på nästa ärende i dagordningen till helgen, ett det skrivs mycket om just nu och vädra min FS-klädsel... Det är ju modernt och inne med Tarzan och Jane, varför inte en Fantomen? Undrar hur FS skulle ta det? Hade´
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)