måndag 1 februari 2010

Visioner, farhågor och politik


I länken
http://www.malmo.se/Kommun--politik/Sa-styrs-Malmo/Kommunfullmaktige/Webb-TV-fran-kommunfullmaktige.html
från Kommunfullmäktige i Malmö informerar Räddningstjänsten SYD:s Räddningschef om organisationens första 4 år och dess framtidsvisioner. Kolla en bit in.

I Huvudsak bra tycker jag för naturligtvis är det bäst att nått inte händer och att vi måste jobba med det men, med vilka och med vilka resurser och hur hanterar vi de operativa resurserna?

Med speciell personal särskilt utbildade eller annan personal som är, eller borde vara, särskilt utbildade och övade för annat. Brandmannayrket innehåller kanske redan idag för mycket att hålla sig ajour med och vad är grunduppdraget och vilka kvalitetsmått skall det hålla?
Lägger man då till att den operativa numerären minskat sen år 2000 från 85-86 till idag 61-64 i Syd och att insatserna ökar, befolkningen har ökat med 30-35 000 innevånare, och att riskbilden kommer att både öka och bli komplexare, så håller jag med Per även här; att gränsen för vad man kanske klarar är nådd.

Risken är tyvärr att man går över den gränsen om man tillför mer sekundära arbetsuppgifter vilket kanske är ett annat sätt att se på detta. Ta bort ur anställningen helt eller pga mer arbetsuppgifter för vem och vilka ska utföra allt det nya och hur och vad ska man då stryka?
Att möta 45 000 medborgare måste ju ta en del tid.

Jag håller också med Per om att detta nya är bra och borde varit här redan och att det funkar visas redan internationellt. Är detta bara räddningstjänstens problem. Nej säger Per, och jag håller med även här. Men...
..få då resurserna för det också, vilket borde följa med besluten, eller låt andra ta det.

Enkelt kanske men vi måste börja säga nej och jag tycker alltså inte om potatis-tanken i detta. Potatis och brandmän kan man använda till det mesta, citat från en annan räddningschef, Sunkan. Men då på 90-talet med just dessa farhågor inför framtiden. Från 85 till 61 brandmän på 10 år i Syd och mer att göra och mer förväntas man göra OCH på det, ytterligare sekundära arbetsuppgifter. Nja..framtiden är här Sunkan.

Rätt i tanke men fel i sak och kanske en bra början för det borde vara fler än Per som oroas av utvecklingen och ...avvecklingen och... kan det höra ihop? Också. Sen var det då väl attans vad jag höll med AG-sidan då. Eller inte, i de delar som får detta att fungera, bra, i praktiken.

2 kommentarer:

  1. Du missade att den sekundära arbetuppgiften hos Per är den operativa och de som tycker den är mest intressant "är bakåtsträvande och utan ambitioner", så ser framtiden ut...

    SvaraRadera
  2. Jag tror helt klart att en mindre grupp brandmän måste bli specialister inom något område, t ex brand eller räddning. Redan idag är det tveksamt om alla på station vet exakt hur man hanterar alla instrument och pumpar på t ex kem/saneringsbilen. Förutom den mindre gruppen specialister (som övar och håller sig ajour med den senaste tekniken/utvecklingen inom området) behöver vi även framledes "händer och fötter" där man är mer allround och inte är specialist på allt men kan assistera/underhålla specialisterna mm. Det är nog även dessa "allroundisar" som kommer utföra mycket av det arbete vi som brandmän gör utåt i förebyggande och efterarbete (information, tillsyn, utbildning, uppföljning av drabbade mm). Koncentrerar man sig på dessa saker (vårt huvuduppdrag) finns det säkert de som är mer kvalificerade att städa och underhålla brandstationer, fordon och materiel än brandmän som ska vara bra på något helt annat.

    /Jonas

    SvaraRadera