lördag 20 februari 2010

Ajdå, kanske..


Slarv av räddningstjänsten - ansvarsfrågan ska utredas - Östersund - ltz.se handlar om att något gick fel när räddningstjänsten släckte en madrass i en lägenhet på Körfältet i Östersunds under natten mot fredagen. Räddningstjänstens personal slängde ut madrassen på balkongen. Där började branden på nytt. Senare, och branden spred sig och 24 lägenheter och 40 boende fick evakueras. Nu skall man inte lita på allt som skrivs rakt av men visst har man varit med i relaterat själv några gånger och räddats av stolpe ut.
Allt som kan och inte kan gå fel, går fel. Ibland, och vi får se vad, hur och vilket som kommer ur detta då framgent.

5 kommentarer:

  1. En insats enligt LSO. Brandkåren åker dit, släcker madrassen och lämnar den på balkongen. Därefter lämnas ansvaret över till fastighetsägaren som litar på att brandkåren har gjort sitt. Där kunde denna historia ha slutat. I ett tv inslag kommenterar brandkåren att ansvaret blev överlämnat. Menar brandkåren att det inte var deras fel eller...Förmodligen satt fastighetsskötaren med sitt papper i handen och såg detta på tv. Nu hoppas jag att denna fråga drivs vidare. Det finns fall där ansvaret har lämnats över skriftligt efter en insats som för den enskilde kan vara en katastrof men för brandmannen en vardagsolycka. Kan man räkna med att man fungerar rationellt efter att ha drabbats av en personlig katastrof med ett papper i handen. Mitt svar är NEJ.

    SvaraRadera
  2. Jag var på en kurs nyligen - en kurs i LSO för räddningstjänsten. Fokus var på vad som inte är räddningstjänst och hur man snabbast avslutar räddningsinsatsen om det ändå är räddningstjänst. Syftet med det fokuset vet jag inte vad det var, men det ligger ju nära till hands att det gällde att spara pengar. Det är nog ofta ansvarskännande SL och brandmän som ser till att inte fler händelser som den i Östersund sker. Skulle vi släppa allt så snabbt som ledningen anser att vi ska så skulle vi nog se fler bränder som denna.

    SvaraRadera
  3. Norpan: Jag skulle snarare säga att det är IL och inte SL som känner ansvaret, oftast har styrkan väldigt bråttom hem när man anser att man släckt av tillräckligt...

    SvaraRadera
  4. IL>> Jo, så är det säkert på vissa platser med.
    Jag är deltidare i glesbygd så IL ser vi inte så ofta här eftersom han åker från grannkommunen. Så här drar ofta SL ett ganska stort lass på kortare insatser.

    SvaraRadera
  5. IL, hos oss i en av Sveriges största städer så vänder vissa IL snarare som regel så fort han kan för att komma hem till sin kaffekopp, SL blir IL och har hela ansvaret. Var det detta fokus du hade när du började kasta skit??? Det finns dåliga förebilder överallt men man kan fokusera på de som är bra...

    SvaraRadera