lördag 13 februari 2010

En språkpolis?



Jag eller vi eller de eller dom och håll i dig nu för detta är svårt. Det måste vara svårt eftersom så många blandar ihop de och dem. Nu får du en gång för alla veta hur du förbättrar oddsen att skriva rätt. Det är litet tabu att skriva dom. I mindre fina sammanhang är dom fortfarande flitigt använt. Det kan vara i mejl, chattsamtal eller på debattforum. Vid andra tillfälle passar det inte alls att skriva dom. Anledningen till att dom fortfarande används ibland kan vara svårigheten med att veta när det heter de eller dem.
(Sen ska man i text ha det viktigaste först, jag har det som här, oftast sist.)

Om du är osäker kommer här en hjälpreda som kallas vi/oss-testet. Det är lättare att höra när det ska vara vi eller oss, än när det ska vara de eller dem. Det du gör är att prova byta ut de mot vi och dem mot oss. Kommer du fram till att vi passar bäst, då använder du de. Passar oss bättre in väljer du istället dem. Det finns emellertid en del fraser testet inte fungerar på. I dessa fall kan du lugnt använda de, för då blir det oftast rätt.

Vi/oss-testet i korthet:
1.Prova ersätta de/dem mot vi/oss.
2.Vi byter ut du mot de.
3.Oss byter du ut mot dem.
4.Välj det alternativ som låter rätt.
5.Är du osäker blir det oftast rätt om du väljer de.

Fakta: De är subjektsform, precis som: jag, du, han, hon och vi. Dem är objektsform, några andra sådana är: mig, dig, honom, henne, oss och er.

Överkursen blir: Vad? Vem? Var? När? Hur? Varför? Om din text svarar på dessa frågor har du kommit en bra bit på väg. Ett stort tabu däremot är att företräda en organisation som jag mot/för de och sen kalla oss vi. Men.. nu hamnade ”vi” i chefskap vs ledarskap och det är en senare viktigare inlaga och det här är ju, egentligen, bara en introduktion till det. Svårt va´? Nej inte egentligen utan sunt förnuft är huvudregeln i allt.

2 kommentarer:

  1. Hej och jag kom osökt in på en fråga, är detta den uniform ni har på kontoret vid BRF?

    SvaraRadera
  2. Hehe och nej.
    Vi ville ha nått liknade men vår blev.... lite mer röd. Vad har du för arbetskläder själv vi kanske kan byta erfarenheter eller göra gemensamma inköp? :-))

    SvaraRadera