torsdag 4 februari 2010
Å ena sidan men å andra..
Ingen strejk. Sopåkarna i Stockholm bestämde i stället på onsdagskvällen att man ska följa arbetsmiljölagstiftningen till fullo, något man inte gjort tidigare och som kan orsaka kaos. (Ett gammalt beprövad syndikalistknep. Man följer regler och bestämmelser och då funkar inte arbetsplatsen.)
Det här är en reaktion på renhållningsföretaget Liselotte Lööfs beslut att övergå från ackordslön till fast månadslön för sopåkarna – en förändring som godkändes av Arbetsdomstolen. Sophämtningen i Stockholm sköts av privata bolag. Tjänsterna upphandlas av Stockholms stad. Det innebär enligt sopåkarna att lönen för Liselotte Lööfs åkare på Östermalm skulle sjunka från i snitt 30.000–32.000, till 29.600 kronor per månad.
Detta verkar vara en ganska vettig grundtanke. Fasta arbetstider och fasta löner låter som en förbättring i mina öron. (Även om lönen är lägre än dom 30k+ som man haft hittills. En BRA lön kan man också…tycka, men, det är svårt med jämförelser.)
Jag tror mig dock se att detta inte är allt vad konflikten handlar om.
Det finns en genuin rädsla att de fasta månadslönerna också kommer att innebära större arbetsmängd och man bryter den överenskommelse som gäller som första lönesystem inom den här branschen under pågående avtalsperiod. Entreprenören vill tjäna mer vilket är helt rätt ur dennes perspektiv men om detta tillåts på detta sätt mitt i ett avtal så kan det kanske praktiseras på nästan alla jobb, dvs. att arbetsgivare tillåts ensidigt sätta sig över ingångna avtal. Transports ordförande Lars Lindgren säger. – Detta är så upprörande att jag knappt finner ord. Tvärtom vad man får för intryck av i tidningarna så är sopåkarnas önskan att maxtaket i poängssytemet faktiskt borde sänkas vilket då också skulle ge ungefär samma effekter men…..
Facket skildras medialt lite som ett samhällsproblem och lönerna sätts i fokus då man vet att det kommer att sticka ut och få ”samhällskonsekvenser” och inte på vad jag då mest är bekymrad över: Att Arbetsdomstolen (AD) godkänner att arbetsgivarna ensidigt kan bryta ett kollektivavtal. Eller?
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar