torsdag 11 februari 2010

Olikheter och likheter


Mäns hälsa är ett ”ingenmansland”, ett folkhälsoproblem som ignoreras av sjukvården, hävdar Ian Banks, allmänläkare och ordförande i organisationen European Men’s Health Forum, som kommer att tala på Dagens Medicins seminarium Mannens hälsodag den 17 mars. Det är en åsikt som avviker kraftigt från den gängse bilden av att sjukvården är styrd efter en manlig norm och att män får dyrare och bättre vård. – I så fall har männen inte nytta av denna fokusering. Fortfarande dör de fem år tidigare än kvinnorna. Utgångspunkten för dagen är att bilden av mannen som stark och osårbar är en illusion. Män drabbas oftare av allvarlig sjukdom än kvinnor, de är mer utsatta för våld och missbruk och har en högre risk för tidig död. Erfarenheter från detta seminarium till tex. Friska Brandmän och Cancerprojekten kommer att inhämtas av undertecknad och det kommer att bli en intressant dag.

Nu är inte Brandmän bara män, jag vet, men, det intressanta här är varför dör vi tidigare generellt och hur ser ut mellan den vanliga befolkningen och de som är och har varit detta yrke. Oavsett kön men fysiologiskt/medicinskt har vi olikheter.
Vi vet ju redan att betydligt fler får cancer men om vi tar bort de diagnoserna, hur ser det ut då?

Hur många barn får brandmän, lika, fler, färre och hur ser barndödlighet/sjukdomar ut för brandmännens barn? Hur ser hjärt och kärlsjukdomarna ut? Medicinen vet att det ”inte är bra utan rent av farligt” med fysisk överansträngning och med värmeslag och man kan drabbas av hjärtdöd i sk. ”päronhjärta” 24 timmar efter. Kollas och kollar vi varandra under 24 timmar efter ansträngning och kan man se detta även i ett längre perspektiv om det sker igen eller frekvent?

Det med många, många fler frågor har jag men kanske inte just den 17:e utan det mesta till sen. Våra bröder och systrar internationellt har berättat en hel del och vi har ett samarbete som bådar gott, även om inte det vi hör då är så bra, i alla delar. För ALLA brandmäns hälsa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar