söndag 21 februari 2010

Lite rök en del glöd men var är elden


Karsten Erichs på Informationsbolaget skriver; ”för första gången i modern tid har det under en månad omkommit fler personer i bränder än i trafiken (undantag: diskotekbranden i Göteborg 1998). Under januari
omkom 26 personer i 25 bränder, varav 21 i bostadsbränder. I trafiken i januari omkom 25 personer. Detta enligt den preliminära statistiken. Generaldirektören för MSB, räddningscheferna i Storstockholm, Storgöteborg och Räddningstjänsten Syd samt VD:n för Brandskyddsföreningen har skrivit en debattartikel om vad som nu måste göras för att hejda den dystra brandutvecklingen.”
Artikeln:

http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.313142-sa-hejdas-dodsbranderna

”För oss är siffrorna ett tecken på att vi har misslyckats med en av våra viktigaste uppgifter” och ”i början av december 2009 träffades därför ett 30-tal räddningschefer, experter och myndighetsföreträdare som särskilt arbetar med brandskydd” skriver man bland annat, innan man kommer in på recepten:

- Öka kunskapen, - Utnyttja tekniken, - Utveckla samarbetet och avslutar med uppmaningar till olika aktörer:
* Kommuner: Gör bedömningar av brandskyddet hos de personer som har hemtjänst och hemsjukvård, samt hos riskpersoner kända av socialtjänsten! Gör brandtillsyn där det faktiskt brinner oftast – i bostadshusen!
* Fastighetsägare: ta ansvar för att alla boende har fungerande brandvarnare!
* Försäkringsbolag: Kräv brandvarnare för att teckna hemförsäkring!
* Alla och envar. Det yttersta ansvaret för att minska antalet dödsbränder har dock alla vi enskilda människor med vår förmåga och våra brister. Vi som kan lära oss att släcka en brand, att slå larm snabbt, att inte gå ut i ett rökfyllt trapphus och att stänga dörren till det rum som brinner.


Bra att några av de "tunga" är på arenan och kanske äntligen debatten är igång och jag säger inte mot nått. Föga
förvånade. Nu får vi se vad nästa steg blir, vad ska räddnigstjänsten göra själva och vilken/vilka delar hamnar där, dvs här?
Alltid lite enklare att vara opponent...eller hur?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar