onsdag 24 februari 2010

"Friska Brandmän"


Projektet ”Friska Brandmän” där framförallt Brandmännens Riksförbund och Kommunal men även SKL, MSB och AV drivit, delredovisas idag.

Allt är inte vad det ser ut att vara och verkar inte som man tror och brandrök innehåller både kända och okända hälsorisker - gifter som fastnar i kläder och utrustning. Brandmän är överrepresenterade i vissa cancerformer vilket ett antal studier visat. Att jobba mer hälsosamt och tänka till före behöver inte kosta mer pengar utan är mera en fråga om att ändra rutiner och logistik och här presenterades ett material i hur man skulle kunna göra detta. Detta kommer att spridas på alla möjliga och omöjliga sätt och inte minst vara med på relaterade mässor, möten och sammankomster under året. Tanken är ju att materialet ska stödja och inspirera den lokala samverkan och arbetsmiljöarbetet.

Projektgruppen har därför arbetat fram en flödesmall, den så kallade ”Skellefteåmodellen”. Den syftar till att med ett metodiskt arbetssätt minimera kontakten med kontaminerat material och larmställ; från larm till klar för nästa larm. Detta är farligt alltså, och inte bara det ni andas in, vilket nästan allt fokus legat på tidigare. Apropå andas in; hur ser det ut på era stationer? Ligger "brandröken tät", läs lukt och kanske "gift" i annan form, kvar i dagar/veckor efter era insatser?

Nu görs ett omtag i projektet, materialet skall färdigställas för spridning och vissa delar skall betraktas mera, och mm. För BRF:s del är detta just nu ett av det viktigaste och mest prioriterade projekten vilket också syns i vilka medel förbundet satsat och satsar i detta.
Dina medlemspengar bidrar alltså konkret i allra högsta grad till att du och dina kamrater förblir friska och att vi kan stödja dig på ett annat och delvis nytt sätt om du blir sjuk. För att nyttja en sliten klyscha, jag och vi brinner verkligen för detta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar