lördag 20 februari 2010
Obegripligt?
SJ och Banverkets chefer frågades ut i riksdagen på torsdagen och nu ska SJ införa en generösare resegaranti för tågresenärer som drabbas av sena tåg. Till sommaren. Det framkom en dyster bild av tillståndet för järnvägstrafiken i Sverige där snö och kyla slår ut tågen och växlarna och med lok och vagnar som inte är rustade för en sträng vinter. SJ har alltså köpt in tåg som inte klarar svenska vintrar och under tiden väntar vi. Fotfolket. Hur tänkte de?
Många kommuners vägansvariga hängs ut för dålig snöröjning och jag har läst otaliga förklaringar, bortförklaringar, och visst är väl det svårt och.. varierande. Men.. hur kan man till den milda grad underbudgetera detta, varje år. Är lite som om räddningstjänsten skulle budgetera för 5 utryckningar men statistiken visar att man oftast ligger runt 250 per år. - Oj då, vi hade 243 utryckningar och vi måsta få ett tilläggsanslag. De vägansvariga kan ju just nu vara glad över att de slipper skäll för asfaltspottorna istället men, det kommer ju en sommar. En underfinansierad sommar då snöröjningen ”stal” pengarna. Hur tänkte de?
Det kommer nya rapporter om snötyngda tak som kollapsar. De senaste dagarna har flera tak rasat in och nu utreder kommunerna och Boverket om konstruktionerna varit för svaga. Öhh? Frågan är om byggnaderna var för svaga, eller om det var just snön som vägde för mycket. I södra Sverige är inte taken dimensionerade för att tåla lika mycket snö som i norr säger Boverket och hänvisar till snölastkartor och att det är en väldig skillnad mellan Blekinge och Storlien. Och..att det kan vara riskfyllt att skotta tak. – Man kan halka och falla ner. Utredningen kommer väl till sommaren, kanske, och den andas ju redan nu… kvalitet. Hur tänkte de?
Räddningstjänsten vet att nästan alla som dör i en brand gör det i hemmet. Oftast har det saknats brandvarnare och att för äldre med begränsad rörlighet finns det anledning att vara särskilt uppmärksam. Det är främst de som skadas och dör i en brand. Gör LSO:n något undantag eller särskrivning mot den ”enskildes ansvar” eller krävs det lika mycket av alla enskilda oavsett vad man har för förmåga eller oförmåga? Friskriver kommun efter kommun sitt ansvar och lägger det på någon annan, annat, med skydd av lagen? Kan jag utan att tänka och rent instinktivt komma med 10 svåra frågor till mot LSO:n?
Hur tänkte de?
Egentligen handlar det kanske inte om hur de tänkte då utan hur tänker vi nu och vad gör vi? Kan vi lita på att Banverket, SJ, Kommunerna, Boverket och vårt eget MSB?
Ja visst, om... vi tycker att texten ovan ger det förtroendet.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
60% av alla som dör i dödsbränder HAR BRAN VARNARE! och problemet är oftast missbruk eller bruk av droger och alkohol, sen är en del men inte majoriteten alls funktionshindrade på något sätt. Det är snarare alltså missbruket och att man bor ensam som är kännetecknande och int eröreslebegränsningen .
SvaraRaderadu klagar rätt mycket men hur skulle du vilja ha det? om du satt med pengapåsen hade det bara funnits brandmän då och inte några befäl eller för du är kritisk mot befäl, visst de är inte alltid tänkande som vi men det behövs ju uppdelning av arbets uppgifter men efterso vi har olika kompetens känns det skönt att vi i alla fall på min kår kompletterar varann. jag är glad för att de tar mycket av de stretagiska besluten som jag inte känner mig hemma på, jag är snickare!!!!!
Hejsan och siffror och sådan relaterade påståenden kommer till 95% från sk. "säker källa" dvs, MSB och liknande. Sen är det inte befälen, förmännen, inspektörerna, förebyggarna eller brandmän som jag egentligen klagar på utan det är de som ytterst bestämmer. Bestämmer tex att man inte behöver rökdyka fast att Lsty anser det. Ungefär. Sen vet jag nog mycket väl hur jag skulle vilja ha det men jag är en av många och generellt och förenklat stavas min önskan; resurser till hela detta område. Sen måste vi alla komplettera varandra, det funkar inte annars, och vad bra att ni gör det. // Peter
SvaraRadera