fredag 19 februari 2010

Norge, Norge, det är..


En av våra trotjänare kom, saxat ur mailet, med denna fråga;

En deltidsbrandman från Sverige som börjar arbeta i Norge, men fortsätter ha anställning som just deltidsbrandman och ha beredskap när han vistas hemma kan råka ut för något obehagligt när det visar sig att hans norska arbetsgivare då ska betala " halva arbetsgivareavgiften till Sverige just för att han är deltidsbrandman här, det innebär ju en betydligt högre kostnad för hans norska arbetsgivare att anställa en deltidsbrandman i sitt företag. I förlängningen kan detta innebära att vi förlorar flera brandmän då de måste välja mellan vilket anställning som blir bäst just för dom, detta i kombination med a-kasse reglerna förbättrar ju inte vår förmåga att rekrytera nya brandmän eller behålla dem som ser arbetslöshet i Sverige, men möjlighet att arbeta i Norge...
Ligger denna frågeställning på något bord för behandling i nuläget, eller är det en helt ny fråga som dyker upp för er?


Hela kansliet satt som fågelholkar,(men det berättar vi inte och erkänner aldrig), för vi hämtade oss snabbt och tillskrev Skattemyndigheten. Svaret blev:

Hej! Det finns en förordning inom EU/EES som reglerar vilket lands socialförsäkring man ska tillhöra. I denna förordning kan man bland annat läsa att om man arbetar i två EU/EES länder samtidigt (varav det ena är bosättningslandet) ska man vara socialförsäkrad endast i bosättningslandet. Dessa regler har tillkommit för att man inte ska förlora några sociala förmåner bara för att man arbetar i två länder. Den anställde ska i fall som detta ha intyg E101 från Försäkringskassan.
Som du skriver i din fråga så kan ju detta komma som en obehaglig överraskning för den norske arbetsgivaren eftersom avgifterna är högre i Sverige än i Norge. För den anställde däremot innebär det lägre kostnader eftersom han slipper betala trygdeavgiften på 7,8%. Du skriver i din fråga att den norska arbetsgivaren ska betala halva avgiften till Sverige. Det är faktisk så att han ska betala hela arbetsgivaravgiften till Sverige (för företag utan fast driftställe i Sverige är avgiften idag 25,39% för personer födda mellan 1945 och 1983) och ingenting till Norge. Arbetsgivaren ska registrera sig i Sverige och lämna skattedeklaration och kontrolluppgift till Sverige.
Skatteverket känner till att reglerna i många fall ställer till problem för både arbetsgivare och arbetstagare. I nuläget finns det dock inte så mycket att göra år saken eftersom förordningen som nämnts ovan är tvingande. Eftersom det är Försäkringskassan (för Sveriges del) som är beslutande myndighet i avgiftsfrågorna bör du vända dig till dem om du vill ha mer upplysningar.
Med vänliga hälsningar Skatteverket Sverige


Okey… och nu håller Ombudsmannen Uffe på att läsa in sig i regelverken och BRF-isera lite texter och en hel del finns att läsa om detta på tex: http://www.arbetainorge.se så länge. Vi lär oss. Även om detta kanske är ett litet problem totalt, förutom kanske i gränstrakterna, ytterligare ett hot mot den svenska deltidsbrandmannen. Ur ett rekryteringsperspektiv. Hotet från Norge och ett vänligt svenskt skatteverk. Två osannolikheter på samma dag som visade sig stämma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar