onsdag 17 februari 2010

Värdegrund


Värdegrund.. Att sätta det ordet i titeln gör att.. där, förvann 50% av detta inläggs läsare. Svisss… hörde jag liksom.
Alla skriver och pratar om värdegrund så jag gör väl det också då. Så är det gjort. Jag har dessutom fått i uppdrag av Förbundsstyrelsen att uppdatera och delvis skriva om BRF:s Etiska Regler som är nästan samma sak. De heter numera BRF:s Värdegrund och är skickade till Verkställande Utskottet för senare beslut i Förbundsstyrelsen.
Svisss…här försvann 25% till för detta är inte precis en kioskvältare numera.

Värdegrund eller de grundläggande värderingar som formar en individs normer och handlingar är ett slags samlingsbegrepp för frågor om moral, etik, relationer, demokrati och livsåskådning. Om de värden som är gemensamma i samhället – om rättvisa, jämställdhet, lika värde, individens frihet och integritet samt solidaritet med svaga och utsatta men är ett samhälles och en individs värdegrund desamma som en organisations och vilken bäring har det egentligen mot din anställning? Liten egentligen, skulle jag vilja påstå, och stödjer mig mot många AD-domar där minst sagt, från vårt ”normala sätt”, att se saker som udda beteenden och uttalanden inte haft någon betydelse i förhållande till vår åsiktsfrihet som finns reglerat i Sveriges grundlagar ( 2 kap, grundläggande fri- och rättigheter) , lagen om offentlig anställning mm och mm. Svisss…

I Båstads kommuns skriver man om kärnvärden, (annat ord för värdegrund), som är gemensamma för alla medarbetare i syfte att tydliggöra vilket förhållningssätt som är gällande i det dagliga arbetet och förklarar ord som Professionalism, Arbetsglädje, Respekt, Ansvar, Tydlighet, Öppenhet. Svisss… Svisss… Svisss… Svisss…

Polisen har en nationell värdegrund, som bygger på bidrag från nästan 20 000 medarbetare. Bidragen samlades in under 2008 då medarbetarna i arbetsgrupper resonerade om uppdrag, verksamhet och värderingar. Polisens uppdrag är att öka tryggheten och minska brottsligheten. Vi genomför vårt uppdrag professionellt och skapar förtroende genom att vara:
• Engagerade – med ansvar och respekt. Vi tar ansvar för vår uppgift och värnar om allas lika värde.
• Effektiva – för resultat och utveckling. Vi är fokuserade på resultat, samarbete och ständig utveckling.
• Tillgängliga – för allmänheten och för varandra. Vi är hjälpsamma, flexibla och stödjande.

Cirka 50 ord och man undrar vad varje ord kostade, (kanske), och hos försvaret kostade detta drygt..101 miljoner, (faktiskt sant, kolla själva), när ÖB Håkan Syrén ville förändra personalens inställning i vissa frågor och ta fram en gemensam värdegrund. Men de använde ju konsulter... Är det ett slags robbotar? Svisss… Svisss…

Varken värdegrund eller värdegrundsarbete används som termer utanför Sverige och skulle kunna missuppfattas.... som att vi i vårt land, eller att de som skriver statliga, kommunala utredningar och styrdokument , nått fram till den fulla sanningen om det goda och det rätta.
Nu manar ju historien minst sagt till eftertanke också när det gäller lämpligheten av att skapa stater baserade på gemensamma värdegrunder och ideologisk fostran. Detsamma gäller organisationer.

Ska vi inte ha ”en värdegrund” då? Klart vi ska men det jag vänder mig mot är den enorma fokuseringen med byråkratisering och politisering av själva begreppet som helt allenarådande och ett slags upphöjande till lag vilket gjort hela tanken till en hyllvärmare istället för praktiska redskap och användbara teorier. Det blir så när saker kommer uppifrån och överarbetas till svåra målbilder och övergripande visioner i abstrakta paket. Nu ska jag putsa lite på BRF:s Värdegrund, käre läsare, (ental), för du kanske är ensam kvar i denna text nu. Svisss…

6 kommentarer:

  1. Hej Peter.

    Jag tror att det är fler än jag som finns kvar... Utanför Sverige pratar man ofta om core values eller statements of core values.
    http://www.businessdictionary.com/definition/core-values.html

    För övrigt tror jag att du sett för mycket på skidåkning. Sviss ;)

    Marcus Johansson

    SvaraRadera
  2. Jag tror värdegrund till viss del även kan handla om varför vi går till jobbet? Är det för att tjäna pengar, hjälpa andra eller för att det är häftigt med brandskyddsregler/brandbilar/whatever. Personligen kan jag ju säga att det är en blandning av allt ovan, vilken del som väger tyngst varierar nog mest från dag till dag.

    SvaraRadera
  3. En fundering bara. Hur menar du att värdegrunden alltid kommer uppifrån? Gjorde den även det i polisens fall, för där sa du väl att de tog fram den genom bidrag från alla? Hur gör man om den inte ska komma uppifrån? Ska några medarbetare ta fram den utan ledningens vetskap, eller ska den inte mailas ut från ledningen utan från någon icke-lednings-person?

    Nu när du sitter iförbundsstyrelsen och skriver på den här värdegrunden, då kommer ju den också uppifrån! Det blir ju lite komiskt, för det är det du kritiserar (om jag förstått rätt). Hur borde ni göra istället? Hur mycket har medlemmarna fått vara med? Hoppas du ser parallellen till din egen kritik.

    Hälsningar från en som tycker det är intressant att läsa din blogg.

    SvaraRadera
  4. Vad kul att det gick att få lite liv i värdegrunder och jo, det är mycket skidor och OS nu. Utan att sabba debatten så menar jag framförallt andra organisationer som jag inte kan, vill eller bör nämna när jag beskrev lite ovanifrån. Vidare så har man gjort bra försök vid både polisen och försvaret men det finns inslag där jag inte tycker om. Framförallt vid försvaret men mer om detta sen. BRF.s då ja detta har varit ute under många år men under namnet etiska regler på konferanser, möten, utbidningar mm. De synpunkter som kommit samt en modernisering av språket är det som är för handen. Och, att införliva personalen, dvs tydliggöra dem/oss i våra arbetsuppgifter. Processen är klar alltså och visst kan även den ifrågasättas och då främst över hur lång tid detta tagit. Strax är den ute, igen, och om medlemmarna tycker något är fel, konstigt eller den inte funkar som "verktyg", då gör vi om den. Det är enkelt i en platt organisation. :-) / Peter (på ett tåg)

    SvaraRadera
  5. Det finns fall av värdegrundsarbete som lägger allt annat av verksamheten åt sidan och där slutresultatet är en värdegrund som få medarbetare känner igen. Värdegrunden blev som toppen ville ha det. Kan tycka att värdegrund är lika mycket ett jippo som mångfald och jämställdhet. Alltså typiskt Svenskt. Eller kalla det för mellanmjölk.

    SvaraRadera
  6. Om man förstår att använda verktyget "värdegrund" på ett vettigt sätt är det snarare det som man ska utgå från när man arbetar med frågor som mångfald och jämställdhet. För grunden för våra värderingar bygger väl inte på att vi vill behandla människor olika beroende på deras kön, hudfärg, ålder, längd, bostadsort, tjänsteår, skostorlek, talfel, ekonomi mm?

    SvaraRadera