fredag 5 februari 2010

Kära SKL och Pacta, medlemmar, kamrater..


Ett mail fk till mig, hyffsat översatt, som gått från våra Irländska bröder och systrar angånde de spanska brandmännens fajt med polisen, eller tvärs om. Eller både och men, det finns annat intressant som direkt berör BRF i texten med. Och SKL/Pacta och flera.... Vi tillhör samma internationella organisationer med mer än 500 000 brandmän anslutna...
Okey, här kommer det :

Till Ambassador D, Jose de Carvajar

Som ordförande för SIPTU en fackförening som representerar brandmän i Irland och medlem i en global allians av brandmän från hela världen vill jag föra en direkt talan mot det sätt ni behandlar våra bröder och systrar. Jag kommer att göra en insamling till förmån för våra bröder och systrar i Spanien från Irland och föra frågan till ledamöter från hela världen och även be dem att skicka stöd till våra bröder och systrar i La Coruna och deras kamp för att behålla sin nuvarande anställning, och förmåga att ge bästa brandskydd för medborgarna i La Coruna. Detta chockerar mig.

Myndigheterna i La Coruna har förnekat brandmän sin rätt att förhandla kollektivt och i FN: s artikel 23 i den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna identifieras möjlighetrna att organisera fackföreningar som en grundläggande mänsklig rättighet. Punkt 2 (a) av Internationella arbetsorganisationens (ILO) deklaration om grundläggande principer och rättigheter i arbetslivet definieras "föreningsfrihet och faktiskt erkännande av rätten till kollektiva förhandlingar" som en grundläggande rättighet för arbetstagare. I juni 2007 Högsta domstolen i Kanada omfattande översyn Logiken överväger kollektiva avtalsförhandlingar för att vara en mänsklig rättighet.
1. Rätten att förhandla kollektivt med en arbetsgivare förbättrar människans värdighet, frihet och självständighet på arbetsmarknaden genom att ge dem möjlighet att påverka införandet av arbetsplatsen regler och därmed få viss kontroll över en stor del av sitt liv, nämligen deras arbete.
2. Kollektiv förhandlingar är inte bara ett instrument för att bedriva yttre ändamål ... snarare är detta värdefullt som en erfarenhet av självstyre.
3. Kollektiva förhandlingar ger arbetstagare möjlighet att skapa en form av arbetsplats demokrati och för att säkerställa rättssäkerheten på arbetsplatsen. Arbetstagare får en röst att påverka införandet av regler som styr en stor del av deras liv.

La Coruna brandmän försökte att förhandla kollektivt med myndigheter vilket är den centrala roll som beskrivs i relationerna mellan arbetsmarknadens parter i EU och är erkända av EU i artikel 28 i stadgan om de grundläggande rättigheterna i Europeiska unionen i december 2000. ( "Rätt till kollektiva åtgärder"), och i artikel 12 gemenskapens stadga om grundläggande sociala rättigheter för arbetstagare 1989. "Rätten att förhandla kollektivt" var också deklarerat i de grundläggande rättigheterna i 1961 års europeiska sociala stadga Europarådet (artikel 6). Samt den tolkning som Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna i Strasbourg gav rätten till föreningsfrihet i artikel 11 i Europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna.De grundläggande friheterna har förlängts ett visst skydd också att kollektivavtal (Wilson och National Union of Journalists , Palmer, Wyeth och National Union of Rail, Maritime and Transport Workers, Doolan m.fl. mot Förenade kungariket, beslutat 2 juli 2002).

Här beskjuts La Corunas brandmän av plastkulor och svängande batonger från polisen i sina försök att förhandla.

ILO angående organisationsrätten och den kollektiva förhandlingsrätten konventionen (nr 98), 1949 beskriver kollektiva förhandlingar som "frivilliga förhandlingar mellan arbetsgivare och arbetsgivarorganisationer och arbetstagarorganisationer, med tanke på regleringen av arbets-och anställningsvillkor genom kollektivavtal . Detta är rätt, nya mekanismer eller verktyg, att förutspå sådana anställningsvillkor som löner (som Sverige inte har någon lagstiftning om), arbetstider, arbetsvillkor, hälsa och säkerhet, missnöje rutiner och ge möjligheten att i förväg undvik dyra stridsåtgärder eller i bästa fall, tillse att det aldrig händer. ILO har också diskuterat och utfärdat positioner på rätten att förhandla kollektivt genom ett stort antal konventioner skall ges till arbetstagarnas representanter i företaget konventionen (nr 135), 1971 samt främjande av kollektivavtal konvention (nr . 154), 1981. Dessutom ILO har utarbetat flera rekommendationer i denna fråga. ILO och EU har varit konsekventa i sin syn på arbetsmarknadens parter och över 20 år av social dialog med en av dess mest grundläggande verktygen för den sociala dialogen är kollektivavtal och stridsåtgärder.

Det är för poängen i grunden som lagar, konventioner, rekommendationer och domstolsbeslut ovan, plus många andra som är för lång att visa i sin helhet här finns med, och jag vädjar till er att uppmana La Corunas myndighetern för att lösa tvisten och ge brandmännen i ert land som de tjänat, och förtjänar, möjlighet att ingå ett kollektivt förhandlade avtal och ha en röst om deras arbetsvillkor.

Vänliga Hälsningar John Kidd
Chairman/Convenor of Dublin Fire brigade SIPTU
national Secretary of full time profession fire fighters of Ireland SIPTU
Steering committee for Ireland International Assoc. of Fire fighters global alliance

Kommer vi att nyttja våra kamrater och vårt medlemsskap och vill de hjälpa oss också utan.. kulor och batonger? Sedan en stund, med hänsyn till vårt egna ordförandeskap i EU, håller VI dem tillbaka, (samhälls och ansvar för Sverige), men hur länge orkar vi det... Nu e´de´fredags-MYS.. Hade´ bra på er.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar