måndag 15 februari 2010

Rekordmånga branddöda i vinter


Rekordmånga branddöda i vinter - Sverige - UNT.SE

Rekordmånga människor har dött i bränder under början av 2010 och bara de senaste dagarna har sex personer omkommit. Förra året avled totalt 120 personer i bränder, den högsta siffran på sex år, och nu talar mycket för att 2010 kan bli ett ännu svartare år i statistiken.

– Vi är bekymrade över vad som har hänt. Är det slumpen eller beror det på något annat? Folk har fler uppvärmningsanordningar och eldar hårdare i kaminerna när det är så här kallt. Men kylan förklarar inte fjolårets höga siffror. Vidare är det främst äldre som dör när det börjar brinna i deras hem. I dag är brandskyddet ett delat ansvar mellan fastighetsägaren och den boende. Det är patetiskt att tänka sig att gamla människor ska ta ansvar för brandskyddet i sin bostad och att socialtjänstens del i det här borde bli större och deras ansvar borde regleras i lag, säger Göran Schnell, vd på Brandskyddsföreningen.

Jag håller med Göran men kan inte låta bli att tänka lite ”gräv där vi står” då Räddningstjänsten själva har en lag, som ligger under revidering, och som de flesta anser vara för tam och ytlig. Visserligen uppmanar den till samverkan men inte till ansvar, åtminstone inte för räddningstjänsten och till de ansvariga kommunerna eller i kommunerna.
Kanske den egna lagen först borde anpassas innan vi utkräver ansvar av andra eller går det att göra i samverkan? Ja och nej tror jag och sneglar varje dag på MSB:s webb om de som Brandskyddsföreningen och Brandmännens Riksförbund börjar reagera……

6 kommentarer:

  1. LSO är inte under revidering. Det pågår däremot en översyn av vissa, specifika delar. Jag önskar att du hade rätt dock!

    SvaraRadera
  2. Helt rätt och jag delar din önskan skarpt så det var nog en "freudiansk felskrivning" från mitt undermedvetna..

    SvaraRadera
  3. Jaa "Gräv där vi står" Ett problem är alla grävare (brandchefer) som tycker sig ha grävt den perfekta gropen, eller åtmonstone planerar för grävandet. Lite grann sådär tolkas LSO av alla brandchefer som blir experter åt politikerna som vill ha en egen grop. Nu verkar de ha snubblat i gropen.

    SvaraRadera
  4. Någon får tag i statistiken för antalet döda i vinter och skriver om detta, populisterna vädrar morgonluft och bloggar med samma innehåll igen fast med andra ord (denna blogg exkluderad), uttalar sig i press om ansvar, LSO mm. Hade dessa "makthavare" gått samman (de 15:s gäng, SBF m fl) och vågat agera och ställa krav på myndigheter, försäkringsbolag, fastighetsägare mm så kanske siffrorna sjunkit.
    Schnell skriver att ansvaret är delat mellan fastighetsägaren och den boende, mao inga andra aktörer har ansvar för säkerheten.....
    En jämförelse på vägarna är då att där har vägverket och bilisten delat ansvar, bara det att tydliga regler finns. Trafikregler, vinterdäck, bilbälte, mönsterdjup mm vilket kan kontrolleras och bötfällas om det beivras. Årlig kontroll av fordonet sker också hos bilprovningen samt att försäkringsbolagen kräver vissa att saker uppfylls för att ersätta skador.
    Tänk om försäkringsbolagen krävt brandvarnare och släckare för att man skulle få teckna hemförsäkring. Fastighetsägarna tvingas ha fungerande rökluckor, skräpfria trapphus mm för normal premie, osv osv.
    Om LSO:n hade blivit en lag värd namnet och inte en uppmaning.
    Då kanske..........

    SvaraRadera
  5. ..och inga svåra "tänk om" egentligen, och/för "money talks" sägs det och vad roligt att vara "exkluderad". Brukar ju normalt vara fel att vara utanför men här känns det bara rätt. :-) / Peter

    SvaraRadera