tisdag 9 februari 2010

Facklig kritik mot företagsbesöket - Gävle - www.gd.se


Facklig kritik mot företagsbesöket - Gävle - www.gd.se handlar om att man bör slå vakt om den svenska modellen och ha en positiv inställning till att företag tecknar kollektivavtal. Unionen i Gävleborgs Janne Asplund tycker också att det sänder konstiga signaler när statsministern besöker och berömmer ett företag som väljer att inte teckna kollektivavtal. Ja, tja..och nja kan jag tycka för om man anser sig ha monopol på den svenska modellen bland de stora facken och vägrar andra mindre, faktiskt kollektivavtals bärande fackförbund, sin rätt på olika sätt, då är faktiskt hela modellen illa ute. Om man inte tillåter dialog och ett besök hos oliktänkande för att det stör den svenska modellen... I ett EU perspektiv, vilket Laval-domen visar då man överprövade den svenska modellens yttersta väktare, AD, vår Arbetsdomstol tänker man lite annat.

Nu handlar min reflektion i detta inte om Unionen utan om ett annat större fack som i ett slags monopolställning tagit sig tolkningsrätten i vad som är den svenska modellen eller inte. Hitintill har man skrämt arbetsgivarsidan och politiken till följsamhet men om vi ser till fakta, juridiska prövningar, till världen utanför Sverige och kanske bara till Brussel, kan det vara närmare än vad många tror innan modellen havererar. Totalt.
Det är synd tycker jag men det finns en anledning och ett ansvar i varför. För..när man tror att allt kan vara som förr och man möter nya tider, andra krafter och åsikter med över statlighet och monpolisering då reagera omvärlden. Omvärlden är det utanför kommunen, utanför LO-borgen och faktiskt, utanför Sverige.

De förstår inte detta och jag har frågat flera och kommer fråga ännu fler, men dessbättre/dessvärre, är de beredda att hjälpa till och globalisera tänket i Sverige. Det kan mycket väl bli den svenska modellens död och inte att Unionen misslyckats ansluta en liten företagare under ett lokalt kollektivavtal.
(Se gärna John Kidds skrivning tidigare till den spanska ambassadören där han till och med där särskriver Sverige som inte lyda uder lagarna.)

Världen är större än Sverige och makten kraftigare i...

Kan det förhindras, om vi vill? Ja absolut, för modellen hade och har fördelar men den måste anpassas till dagens samhälle. Också.

Jag sätter detta under politik för det är förra regerings fel att detta inte är påbörjat vilket jag kan förstå, men tar sen, (ekonomi och stöd till partikassan är ledord), nu i opposition. Och den sittande regeringens fel i att de har exakt samma handlande, faktiskt, (men utan stöd till sin partikassa utan drivna av rädsla och..annat) men som sagt. Detaljerna och sammanhangen sen, det är ju valår och som en annan Gävlebo sjunger;
vem skall man tro på tro på.....

2 kommentarer:

  1. Jag ser inga större skillnader mellan Sverige och Venezuela...Det är tydligen OK att göra hur man vill om man heter Kommunal. Strunta i fri föreningsrätt, ge fanken EU konventionen.
    Det är ett himla kliande på ryggarna och alla medel är tillåtna för ett Kommunal som har överlevt sig själv.
    Alla borde stå upp för ett branschförbund som försöker företräda de medlemmar som har gjort ett eget val att stå utanför de politiskt styrda fackföreningskolosserna.

    SvaraRadera
  2. Tack för den.. ryggkliningen :-) Sture och vet du nått jag inte vet har jag en mail.

    SvaraRadera