söndag 28 februari 2010

Sanningar, sanningar och sanningar


Djurägare fick lära sig rädda djur - Uppsala - UNT.SE och i Göteborg har Håkan Alexandersson, stf räddningschef gått ut och varnar - de här husen bör ses över: Skotta undan snön från taken!
Bra Göteborg.

Annars känns mycket lite fjuttigt och man har lite svårt att fatta i perspektivet två miljoner drabbade människor och en halv miljon förstörda bostäder från skalvet i Chile. Nu kan man ju inte jämföra på det sättet utan förutsätta att var man/kvinna gör vad de är bra på och kan sin sak så att de drabbad får den hjälp de behöver. Jag hoppas också att väldens engagemang räcker till Haiti fortfarande och att Sverige gjort, gör och fortsätter dra sitt strå till stacken i hjälpaktioner internationellt.

Läste också att västvärldens satsningar på etanol leder till ökade matpriser, lägre bränslepriser och ökade utsläpp av växthusgaser. Utsläppen blir större vid produktion av etanol än när man producerar bensin. Dessutom ökar livsmedelspriser, pga att man odlar etanolgrödor istället för livsmedel. Vilket i sin tur orsakar brist på djurfoder och man måste ta ner skog för att frigöra ytor för odling/betesmark och detta frigör kol. Ungefär så fungerar det. Säger professor Sören Wibe från Umeå. "-Vem ska man tro på tro på tro på när det…"

Inte lite annat utan mycket av vad man kanske trott och vilken tur att man är lite lat, sen i att ändra sig, bekväm, inte riktigt förstått och framförallt haft en låg profil. Då kan man ju säga; -Hahaha, växthusanarkister och kottätare var är ni någonstans och vad var det jag sa?

Nu sa jag ju inte det för jag visste inte innan jag läste det här och vet jag nu då att det är så här, egentligen? Nä, för i nästa vecka kommer säker en "ny Sören" men det är viktigt att tro på nått.

Jag tror att 2010 blir det bästa året någonsin för BRF och det har jag starka skäl att tro och att om man lyssnar på många kan man själv välja och välja de som väljer som jag vill och tror och jag tror att jag nu måste ta en sväng med snöslungan. Puhh..

Jag är ju då dessutom miljömedveten om jag skippar spaden för enligt Sören är det bra att nyttja bensin..ännu en dag.
"-För man vet ju vad som pågår men inte hur det slutar", och tar man för stora tuggor direkt kan man kvävas.
(Känner ni igen de kursiverade citaten, utom kottätarcitatet som är mitt, har ni rätt i det, de kommer från en annan Gävlebo, Tomas Dileva.)

lördag 27 februari 2010

Vilda Hingsten eller Trötta Bävern


Är ni på Facebook, det är jag. Jag vet inte riktigt varför och höll mig ifrån länge men ..okey då. Liksom. Lite kul ibland må medges och man hittar eller blir hittad av vänner och bekanta eller andra. Ibland händer "oförklarliga saker" som att folk får indiannamn i någon "slumpgeneratormanick" och jag blev "Vilda Hingsten".
Jag är väl ganska nöjd med det men inte min kompis som till min otroliga glädje blev "Trötta Bävern". Nu är han precis tvärs om men jag vet några som kanske vill ha namnet, om det går att byta, så hör av er i så fall. Hehe..

Häst eller bäver men hunden Thelma, 9 månader gammal, fick klippas loss av brandkåren under kvällen igår efter att hon fastnat i en ståltrappa.
Det är väl inte mer än rätt att vi bjuder tillbaka och jag har ju tidigare skrivit om hundar flera gånger som väckt och räddat sina hussar och mattar. http://sydsvenskan.se/lund/article634010/Hon-raddades-av-brandkaren.html

En inovativ ide kommer från...Norge och kan läsas på http://www.dn.se/nyheter/varlden/norska-p-vakter-lappar-vid-risk-for-snoras-1.1052731och ju mer jag grunnar, ju bättre känns det. Kolla gärna alternativen med ett litet svep över mediavärlden och hur många som just nu får tapparna i huvudet medan myndigheter mest verkar ha sjå med att att man skall ha livlina på tak.

Rätt i sak det med men var är de som skulle kunna göra nått riktigt och rejält av och åt detta så kanske.. parkeringsvakterna och bot är svaret. De kan ju detta med bot :-) och i brist på annat´.
Här är det brist på mat så nu bär det iväg till lördagsshopping och tredje besöket till bokrean innan jag ska gnälla på att fel låtar gick vidare. Hade´

På schemat idag..


Utbildning för deltidsbrandmän, kursen räddningsinsats, genomfördes förra året för första gången utanför MSBs skolor. Totalt genomfördes tio kurser med 300 elever externt och resultatet blev mycket gott. Både elever och MSB är nöjda med hur utbildningarna genomförts, skriver de på tjugofyra7.
Notabelt att Räddningsverkets nedlagda skolor i Skövde och Rosersberg hyste fem av kurserna. Autokaross genomförde fyra kurser på Hasslum i Skövde, Niscayah hade en kurs i Rosersberg och även en i Skövde. Därutöver genomförde Brandskyddsföreningen två kurser i Karlstad och en i Jönköping samt Borlänge.
– De studerande ger högt betyg på viktiga områden som genomförandet, lärare, kompetens och utbildningsanordningar. I en jämförelse ligger de externa kurserna enligt de studerandes bedömning genomsnittligt i nivå med de kurser som genomförs av MSB, säger Lennart Larsson, MSB.

BRF genomförde i helgen 20-21/2 information och utbildning av våra nya skolpresentatörer. Otroligt roligt, jättetaggade och duktiga enligt de som var där. Kommer bli intressant när och om de återkommer och rapporterar samma sak som MSB eller inte, men vi har ingen anledning att betvivla detta just nu.

Om ni som gått eller går och har liknade eller andra synpunkter, ge Uffe eller kansliet, gärna ett mail om detta så blir de glada. Gått eller går är bättre än tror att det är så här. Har man gått har man också kanske hunnit få erfarenheter från när man kom hem och hur det då funkade.
Alltså hemmavid eller..var det bättre förr? :-)

fredag 26 februari 2010

Mot..fredagsmys del 3


Slut på den egentliga arbetsveckan och bara lite småjox kvar innan fredagsmyset och matlagningsbekymren. Fläskpannkaka, paltbröd med fläsk är passerat och var dåliga tips till en fredag så nu grunnar jag på.. att inleda kvällen med mustig provencalsk tomatsoppa med små knapriga vitlöksbröd. Bergtungsfiléer med smörsauterad säsongssvamp och fransk mjäll potatisgratäng till huvudrätt och vi avslutar kvällen med ett urval av ostar, bland andra Roquefort och Pont l’Évêque. Ett glas Côte du Rhônetill soppan och resten till osten och till fisken väljer jag Picpoul de Pinet.

Eller ugnsgratinerad falukorv och en wiskeypinne till kaffet och chipsen.

Demokrati och familjen får avgöra och där har jag hundens och kattens röster då de tycker om korv, som mig. Hehe... Trevlig helg på er //

Brandposter och nödutgångar


I Värmlands Folkblad;
http://www.vf.se/Nyheter/Varmland/Utryckning-efter-larm-om-villabrand-100225.aspx">VF.se Kan man läsa om något vi pratat mycket om de senaste dagarna.
De kom inte åt brandposterna
.
Svårigheter att ta sig fram, att hitta och sen få brandposterna att funka och att just detta var "bättre förr". Ja nu skriver inte tidningen just det utan jag tycker det, och tänker på hur vi donade med detta tidigare under senhöstarna och vintrarna men nu, är det bortsparat. Hos många.

Vidare så blockeras balkonger och nödutgångar av dels den ordinarie snön och dels av den skottade och nu, nästan generellt, av de massor man vräker ner från taken. Klart man måste få bort den från taken men kanske man borde lyfta snön ett steg till, dvs "befria" nödutgångarna.

Vem varnar för detta, dvs uppmärksammar problemen, för vårt område, räddningstjänsten, och hititills har jag inte sett nått från kommunerna och inte nått från MSB. Nu ser jag ju inte allt, gudskelov, men inte de andra som surrade i detta heller så.... vi fortsätter väl surra, bara, om det och kollar om nått sker.
Kanske någon av er ska ta intiativet i sin räddningstjänst och fråga räddningschefen om ni kan och ska göra ett ryck i detta?

torsdag 25 februari 2010

Replik


www.helahalsingland.se och en politiker som tänker och tänker ta ansvar. Bra Stig.

Nä men dra ända in i..


www.helahalsingland.se
Vad händer här då och varför? Ja just det ja! Den svenska modellen har funnits sedan den 20 december 1938, MBL sedan 1976 och valperioder för politiker som inte gillas av befolkningen skrivs i 4 år. Eller åtminstone borde det vara så. Är detta då också politikens fel och har inte tjänstemän, och fack, något ansvar?
Vi får väl se..

onsdag 24 februari 2010

"Friska Brandmän"


Projektet ”Friska Brandmän” där framförallt Brandmännens Riksförbund och Kommunal men även SKL, MSB och AV drivit, delredovisas idag.

Allt är inte vad det ser ut att vara och verkar inte som man tror och brandrök innehåller både kända och okända hälsorisker - gifter som fastnar i kläder och utrustning. Brandmän är överrepresenterade i vissa cancerformer vilket ett antal studier visat. Att jobba mer hälsosamt och tänka till före behöver inte kosta mer pengar utan är mera en fråga om att ändra rutiner och logistik och här presenterades ett material i hur man skulle kunna göra detta. Detta kommer att spridas på alla möjliga och omöjliga sätt och inte minst vara med på relaterade mässor, möten och sammankomster under året. Tanken är ju att materialet ska stödja och inspirera den lokala samverkan och arbetsmiljöarbetet.

Projektgruppen har därför arbetat fram en flödesmall, den så kallade ”Skellefteåmodellen”. Den syftar till att med ett metodiskt arbetssätt minimera kontakten med kontaminerat material och larmställ; från larm till klar för nästa larm. Detta är farligt alltså, och inte bara det ni andas in, vilket nästan allt fokus legat på tidigare. Apropå andas in; hur ser det ut på era stationer? Ligger "brandröken tät", läs lukt och kanske "gift" i annan form, kvar i dagar/veckor efter era insatser?

Nu görs ett omtag i projektet, materialet skall färdigställas för spridning och vissa delar skall betraktas mera, och mm. För BRF:s del är detta just nu ett av det viktigaste och mest prioriterade projekten vilket också syns i vilka medel förbundet satsat och satsar i detta.
Dina medlemspengar bidrar alltså konkret i allra högsta grad till att du och dina kamrater förblir friska och att vi kan stödja dig på ett annat och delvis nytt sätt om du blir sjuk. För att nyttja en sliten klyscha, jag och vi brinner verkligen för detta.

tisdag 23 februari 2010

If everyone is given the opportunity..


Per Widlund Rdch i Rsyd skrev: "Jag tycker att vi ska använda nuvarande beredskapsnivå som utgångspunkt för förbättring. Det var tiden till framkomst som var den drivande faktorn när direktionen 2008 fattade beslut om förhållandet mellan antal stationer och storlek. Idag vet vi att vi fortfarande inte uppfyller framkomsttidmålet (att nå fram inom 10 min vid 90% av alla olyckor). Det beror bl.a. på tätheten av styrkor, samtidiga larm och att det tar längre tid att köra vid vissa tider på dygnet. Vad vi kan åstadkomma när vi kommer fram beror på förhållandet mellan olyckans karaktär/omfattning och styrkans storlek/kompetens. Detta vet vi mindre om. Att ta fram fakta kring hur vår förmåga (initialt och totalt) ser ut vid de 4000 insatser vi gör årligen blir därför ett viktigt argument. Detta ska sedan vägas mot befolkningsutveckling, olycksutveckling, infrastrukturbelastning m.m. Då är det inte säkert att lösningen heter ”tillbaks med gamla 102:an” eller ”1 man till i Eslöv”. Utan det kanske handlar om helt andra beredskapsförbättringar. T.ex. rörliga enheter på E22 mellan 15.00 och 20.00. Eller …"
Tolkat och översatt tycker jag det andas sund självkritik, vilja att veta, att nyttja evidens och vetenskaplighet och ja, lite av ett modernt så kallat hallelujamoment rent av åtminstonde för mig. Per skriver också att detta skall ske; "med betydligt större delaktighet och engagemang – från många. Den här gången ska vi möjliggöra insyn och påverkan på ett bredare sätt. Från alla."

Jag hoppas Per menar ”alla” för jag känner personligen, känner till flera och vet att det finns ännu mera duktiga BRF:are i hans organisation som gärna hjälper till. Jag skriver och menar verkligen hjälper till och tycker det är dags att dra streck, se framåt och tillsammans forma en bra organisation. Det tjänar alla på.
Naturligtvis finns normala och sedan Hedenhös inbyggda tvistefrågor mellan fack och arbetsgivare och det ska vara så för att behålla balansen, demokratin och gagna utvecklingen men det finns även en styrka och en positiv kreativitet i de frågor vi är överens om, eller nästan överens om, som måste vågas släppas fram för att lyckas.

Det är ledarskap och sund organisationsteori som ger glada medarbetare till.. 90%. Man når aldrig alla men i de 90% finns troligen de som ger någon procent till och även inkluderat det politiska styret. Ren och skär, otroligt förenklad organisationslära, på några meningar och lätt i teorin. Hoppas praktiken ger samma förutsättningar så vi får chansen att visa vad vi kan och vill för då tar vi utmaningen Per. Undoubtedly

måndag 22 februari 2010

Rakel


Klickar ni på rubriken hamnar ni hos Sydsvenskan som skriver att idag tar rakel över hela Skåne. Ett antal debattörer har varit på banan de sensta dagarna i just Rakelfrågan och MSB har på sin sida, www.msb.se/ gjort vissa förtydliganden med anledning av skriverierna.
Bra, för Maria Abrahamssons artikel, ”Statens gökunge slukar skattepengar helt i onödan” på DN debatt var..sådär, tycker jag. Inte blev den mycket bättre då partikollegan Katarina Brännström på sin blogg skrev om "Polisens och andras kommunikationshaveri" men kanske något om man läser kommentarerna till bägges inlägg.

Är det nappflaskan på bilden som gör att den lilla brandmannen lär förbli hungrig?

Från våra led har jag hört att påstånden om att "Rakel fungerar inte", som ständigt återkommande mantra, retar och tas då här som att Maria inte förstått vad tekniken är. Tekniken är TETRA som är en världsstandard liksom GSM, NMT mm. Tetra finns hos alla våra grannländer och fungerar bra och täckningsgraden idag är mycket bra. En hel del fel är gjorda under denna resa och framför allt handlar det om olika spänningsfält som stört varandra, att RPS har ställt massor med krav och satt sin prägel på systemuppbyggnaden...Rätt eller fel men/och det handlar mycket om sekretess och sånt, dvs. "polisgrejer", och det gör då att andra, och inte minst privata aktörer, kommer först på fråga efter att stat (polis), kommun(rdtj) och landsting(ambulans) är färdiga.
Kallas detta inte blåljus-radio-nätet?

"Rakel är en fantastiskt bra bärare av samtal dock inte av datatrafik och detta har aldrig varit meningen", sa man åt mig, och jag blev skogstokig, vid min tid på landstinget då jag ville skicka mer data, medicinsk data, och inte bara statusuppdateringar av typen medelandetexter: Framme olycksplats. Status 21 . Kanske har det kommit nu och själva samtalsdelen stämde faktiskt.
Att stora utsättningar och insatser har misslyckats hör man, frekvent, men jag har inte ännu läst nått om detta konkret. Däremot har jag läst om när 1000-talet poliser jobbde på samma "event" och där visade rapporten på god funktionalitet, att inga basstationer gick ner och att få fel anmäldes…

Att saker inte riktigt är som de skall i nya system och stora prejekt är kanske inte så konstigt men det är inte tekniken det är fel på, det är människorna. Problemen som finns med Rakel är att vi har att göra med svensk byråkrati och en myndighet som kanske inte hade möjligheten eller kompetensen riktigt att driva ett så här stort projekt.
Vad vet jag mer än hör och anar men, jag vet att detta fungerar på andra ställen. Det är intressant.

Intressant är också att politiken vaknat, äntligen, men varför just nu och har det nått att göra med den 19:e september? Bra oavsett, om man har korrekta uppgifter, så kanske sista rycket i denna soppa äntligen tas och även Norrland får ett nät att "prata i".
Jag är positiv, och har väl chockat en del nu.

Återväxt


Tanken var att snitta ett inlägg per dag, då borde det vara den 10 april nu och kanske bättre väder, så man kanske ska hoppa över Mars? Eller inte. I inlägg nr 50 utlovades en nakenchock till inlägg 100. Varsågoda, och visst är det skönt att återväxten finns.

söndag 21 februari 2010

-18 och vedeldning då..


Brand i vedbod - Västerås - www.vlt.se
Jag har drog av startsnöret till snöslungan och behövs det en slunga just nu? Men..det finns alltid någon som har det värre.

Lite rök en del glöd men var är elden


Karsten Erichs på Informationsbolaget skriver; ”för första gången i modern tid har det under en månad omkommit fler personer i bränder än i trafiken (undantag: diskotekbranden i Göteborg 1998). Under januari
omkom 26 personer i 25 bränder, varav 21 i bostadsbränder. I trafiken i januari omkom 25 personer. Detta enligt den preliminära statistiken. Generaldirektören för MSB, räddningscheferna i Storstockholm, Storgöteborg och Räddningstjänsten Syd samt VD:n för Brandskyddsföreningen har skrivit en debattartikel om vad som nu måste göras för att hejda den dystra brandutvecklingen.”
Artikeln:

http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.313142-sa-hejdas-dodsbranderna

”För oss är siffrorna ett tecken på att vi har misslyckats med en av våra viktigaste uppgifter” och ”i början av december 2009 träffades därför ett 30-tal räddningschefer, experter och myndighetsföreträdare som särskilt arbetar med brandskydd” skriver man bland annat, innan man kommer in på recepten:

- Öka kunskapen, - Utnyttja tekniken, - Utveckla samarbetet och avslutar med uppmaningar till olika aktörer:
* Kommuner: Gör bedömningar av brandskyddet hos de personer som har hemtjänst och hemsjukvård, samt hos riskpersoner kända av socialtjänsten! Gör brandtillsyn där det faktiskt brinner oftast – i bostadshusen!
* Fastighetsägare: ta ansvar för att alla boende har fungerande brandvarnare!
* Försäkringsbolag: Kräv brandvarnare för att teckna hemförsäkring!
* Alla och envar. Det yttersta ansvaret för att minska antalet dödsbränder har dock alla vi enskilda människor med vår förmåga och våra brister. Vi som kan lära oss att släcka en brand, att slå larm snabbt, att inte gå ut i ett rökfyllt trapphus och att stänga dörren till det rum som brinner.


Bra att några av de "tunga" är på arenan och kanske äntligen debatten är igång och jag säger inte mot nått. Föga
förvånade. Nu får vi se vad nästa steg blir, vad ska räddnigstjänsten göra själva och vilken/vilka delar hamnar där, dvs här?
Alltid lite enklare att vara opponent...eller hur?

lördag 20 februari 2010

Ajdå, kanske..


Slarv av räddningstjänsten - ansvarsfrågan ska utredas - Östersund - ltz.se handlar om att något gick fel när räddningstjänsten släckte en madrass i en lägenhet på Körfältet i Östersunds under natten mot fredagen. Räddningstjänstens personal slängde ut madrassen på balkongen. Där började branden på nytt. Senare, och branden spred sig och 24 lägenheter och 40 boende fick evakueras. Nu skall man inte lita på allt som skrivs rakt av men visst har man varit med i relaterat själv några gånger och räddats av stolpe ut.
Allt som kan och inte kan gå fel, går fel. Ibland, och vi får se vad, hur och vilket som kommer ur detta då framgent.

Obegripligt?


SJ och Banverkets chefer frågades ut i riksdagen på torsdagen och nu ska SJ införa en generösare resegaranti för tågresenärer som drabbas av sena tåg. Till sommaren. Det framkom en dyster bild av tillståndet för järnvägstrafiken i Sverige där snö och kyla slår ut tågen och växlarna och med lok och vagnar som inte är rustade för en sträng vinter. SJ har alltså köpt in tåg som inte klarar svenska vintrar och under tiden väntar vi. Fotfolket. Hur tänkte de?
Många kommuners vägansvariga hängs ut för dålig snöröjning och jag har läst otaliga förklaringar, bortförklaringar, och visst är väl det svårt och.. varierande. Men.. hur kan man till den milda grad underbudgetera detta, varje år. Är lite som om räddningstjänsten skulle budgetera för 5 utryckningar men statistiken visar att man oftast ligger runt 250 per år. - Oj då, vi hade 243 utryckningar och vi måsta få ett tilläggsanslag. De vägansvariga kan ju just nu vara glad över att de slipper skäll för asfaltspottorna istället men, det kommer ju en sommar. En underfinansierad sommar då snöröjningen ”stal” pengarna. Hur tänkte de?
Det kommer nya rapporter om snötyngda tak som kollapsar. De senaste dagarna har flera tak rasat in och nu utreder kommunerna och Boverket om konstruktionerna varit för svaga. Öhh? Frågan är om byggnaderna var för svaga, eller om det var just snön som vägde för mycket. I södra Sverige är inte taken dimensionerade för att tåla lika mycket snö som i norr säger Boverket och hänvisar till snölastkartor och att det är en väldig skillnad mellan Blekinge och Storlien. Och..att det kan vara riskfyllt att skotta tak. – Man kan halka och falla ner. Utredningen kommer väl till sommaren, kanske, och den andas ju redan nu… kvalitet. Hur tänkte de?

Räddningstjänsten vet att nästan alla som dör i en brand gör det i hemmet. Oftast har det saknats brandvarnare och att för äldre med begränsad rörlighet finns det anledning att vara särskilt uppmärksam. Det är främst de som skadas och dör i en brand. Gör LSO:n något undantag eller särskrivning mot den ”enskildes ansvar” eller krävs det lika mycket av alla enskilda oavsett vad man har för förmåga eller oförmåga? Friskriver kommun efter kommun sitt ansvar och lägger det på någon annan, annat, med skydd av lagen? Kan jag utan att tänka och rent instinktivt komma med 10 svåra frågor till mot LSO:n?
Hur tänkte de?


Egentligen handlar det kanske inte om hur de tänkte utan hur tänker vi nu och vad gör vi? Kan vi lita på att Banverket, SJ, Kommunerna, Boverket och vårt eget MSB?
Ja visst, om... vi tycker att texten ovan ger det förtroendet.

fredag 19 februari 2010

Mot..fredagsmys, kanske..


Har ni fredagsmys? Det har vi. Fredagskvällarna är lite heliga och.. jag lagar maten. I fredags var jag sugen på..fläskpannkaka.

Kan väl vara kul istället för kreationer av innovativt skapande runt kött och fisk. Nja.. det blir sällan fisk heller och aldrig grönsaker. Grönsaker innehåller nyttigheter och min kropp kanske inte tål dem och avsett är den inte riktigt inställd och absolut inte en fredag. Så jag gjorde fläskpannkaka.
Föll det väl ut? Nja om jag säger så här, familjen åt kött och jag hade en hel plåt fläskpannkaka. För mig själv.

Nu är det fredag igen och jag är sugen på..paltbröd med fläsk.
Men, som min titel visar har jag en viss erfarenhet av förhandling, av att bedöma framgång vs förlust före en handling och så har jag viss respekt för hustrun och det sista kvarboende barnet, lillpunkarn, så, det blir..kött.
(Visst låter respekt bättre än rädd?) Nu ska ingredienserna inhandlas, vi hörs.

Frustration..nej man är förbannade


Brandmännen i Hassela har fått nog.www.helahalsingland.se
Vad gör facket säger de, inte, för facket har gjort och gör fortfarande vad de kan. Lite som svar på kommentaren nedan om samhällsansvar vs stödja sina medlemmar så går det oftast hand i hand.
Vi agerar inte alltid, faktiskt.

Men här! för vi har samma åsikter som Länsstyrelsen och Länsstyrelsen motsätter sig detta. Också. En handlingsplan SKALL vara baserad på risk och sårbarhet det anser vare sig de eller vi. Trots detta beslutar politiker stick i stäv och dessutom med uttalanden av kommunalrådet i media med citat;
-Visst låt Länsstyrelsen tycka men de skall ju inte betala.. Kan det bli tydligare, kommer vi släppa detta och kommer vi att fortsätta driva hela vägen och FÖRBI den vägen? Ja.
Stödjer vi de brandmän som nu sagt upp sig? Nej inte själva handlingen för detta är en oegentlig stridsårgärd för ett fackförbund med kollektivavtal och ligger under fredsplikten. Vi har fredsplikt på deltidssidan alltså.
I samma område finns en till station med samma bekymmer, samma stöd från Länsstyrelsen, Iggesund, som vi också stödjer till 100%. Idag skrivs en tvisteförhandlingsframställan, kommunalrådet och med ett STORT skadeståndsanspråk. Vem ansvarar före, under, efter och hur kan man och får man och kan detta ta år av byråkrati och resurser. Från kommunen. Absolut.

Ni finns redan hos JO, hos AV och vad Lsty och MSB håller på med, eller inte, kollar vi igen på måndag. Om detta bara sker då kan vi lägga ner Länsstyrelsernas verksamhet inom detta område och skrota lagen.

Norge, Norge, det är..


En av våra trotjänare kom, saxat ur mailet, med denna fråga;

En deltidsbrandman från Sverige som börjar arbeta i Norge, men fortsätter ha anställning som just deltidsbrandman och ha beredskap när han vistas hemma kan råka ut för något obehagligt när det visar sig att hans norska arbetsgivare då ska betala " halva arbetsgivareavgiften till Sverige just för att han är deltidsbrandman här, det innebär ju en betydligt högre kostnad för hans norska arbetsgivare att anställa en deltidsbrandman i sitt företag. I förlängningen kan detta innebära att vi förlorar flera brandmän då de måste välja mellan vilket anställning som blir bäst just för dom, detta i kombination med a-kasse reglerna förbättrar ju inte vår förmåga att rekrytera nya brandmän eller behålla dem som ser arbetslöshet i Sverige, men möjlighet att arbeta i Norge...
Ligger denna frågeställning på något bord för behandling i nuläget, eller är det en helt ny fråga som dyker upp för er?


Hela kansliet satt som fågelholkar,(men det berättar vi inte och erkänner aldrig), för vi hämtade oss snabbt och tillskrev Skattemyndigheten. Svaret blev:

Hej! Det finns en förordning inom EU/EES som reglerar vilket lands socialförsäkring man ska tillhöra. I denna förordning kan man bland annat läsa att om man arbetar i två EU/EES länder samtidigt (varav det ena är bosättningslandet) ska man vara socialförsäkrad endast i bosättningslandet. Dessa regler har tillkommit för att man inte ska förlora några sociala förmåner bara för att man arbetar i två länder. Den anställde ska i fall som detta ha intyg E101 från Försäkringskassan.
Som du skriver i din fråga så kan ju detta komma som en obehaglig överraskning för den norske arbetsgivaren eftersom avgifterna är högre i Sverige än i Norge. För den anställde däremot innebär det lägre kostnader eftersom han slipper betala trygdeavgiften på 7,8%. Du skriver i din fråga att den norska arbetsgivaren ska betala halva avgiften till Sverige. Det är faktisk så att han ska betala hela arbetsgivaravgiften till Sverige (för företag utan fast driftställe i Sverige är avgiften idag 25,39% för personer födda mellan 1945 och 1983) och ingenting till Norge. Arbetsgivaren ska registrera sig i Sverige och lämna skattedeklaration och kontrolluppgift till Sverige.
Skatteverket känner till att reglerna i många fall ställer till problem för både arbetsgivare och arbetstagare. I nuläget finns det dock inte så mycket att göra år saken eftersom förordningen som nämnts ovan är tvingande. Eftersom det är Försäkringskassan (för Sveriges del) som är beslutande myndighet i avgiftsfrågorna bör du vända dig till dem om du vill ha mer upplysningar.
Med vänliga hälsningar Skatteverket Sverige


Okey… och nu håller Ombudsmannen Uffe på att läsa in sig i regelverken och BRF-isera lite texter och en hel del finns att läsa om detta på tex: http://www.arbetainorge.se så länge. Vi lär oss. Även om detta kanske är ett litet problem totalt, förutom kanske i gränstrakterna, ytterligare ett hot mot den svenska deltidsbrandmannen. Ur ett rekryteringsperspektiv. Hotet från Norge och ett vänligt svenskt skatteverk. Två osannolikheter på samma dag som visade sig stämma.

torsdag 18 februari 2010

www.helasverigeharproblem.nu


Adressen ovan finns inte men däremot bekymren nedan i snart hela Sverige. Deltidsorganisationer har problem med rekrytering och har haft det i många år. Arbetsgrupper kommer, arbetsgrupper går...men SKL vidhåller att.. nej då, det här är inget att tala om och vi är inte så säkra heller på att detta verkligen existerar.... Hallå jorden anropar.
www.helahalsingland.se
Visar kanske det och det är ett PROBLEM, med stora bokstäver. Igårkväll var jag på "politisk-middag" med några riksdagsmän och vi pratade bara detta. Och A-kasseproblematiken. Och lite till :-) Nu var det då väl...

onsdag 17 februari 2010

Värdegrund


Värdegrund.. Att sätta det ordet i titeln gör att.. där, förvann 50% av detta inläggs läsare. Svisss… hörde jag liksom.
Alla skriver och pratar om värdegrund så jag gör väl det också då. Så är det gjort. Jag har dessutom fått i uppdrag av Förbundsstyrelsen att uppdatera och delvis skriva om BRF:s Etiska Regler som är nästan samma sak. De heter numera BRF:s Värdegrund och är skickade till Verkställande Utskottet för senare beslut i Förbundsstyrelsen.
Svisss…här försvann 25% till för detta är inte precis en kioskvältare numera.

Värdegrund eller de grundläggande värderingar som formar en individs normer och handlingar är ett slags samlingsbegrepp för frågor om moral, etik, relationer, demokrati och livsåskådning. Om de värden som är gemensamma i samhället – om rättvisa, jämställdhet, lika värde, individens frihet och integritet samt solidaritet med svaga och utsatta men är ett samhälles och en individs värdegrund desamma som en organisations och vilken bäring har det egentligen mot din anställning? Liten egentligen, skulle jag vilja påstå, och stödjer mig mot många AD-domar där minst sagt, från vårt ”normala sätt”, att se saker som udda beteenden och uttalanden inte haft någon betydelse i förhållande till vår åsiktsfrihet som finns reglerat i Sveriges grundlagar ( 2 kap, grundläggande fri- och rättigheter) , lagen om offentlig anställning mm och mm. Svisss…

I Båstads kommuns skriver man om kärnvärden, (annat ord för värdegrund), som är gemensamma för alla medarbetare i syfte att tydliggöra vilket förhållningssätt som är gällande i det dagliga arbetet och förklarar ord som Professionalism, Arbetsglädje, Respekt, Ansvar, Tydlighet, Öppenhet. Svisss… Svisss… Svisss… Svisss…

Polisen har en nationell värdegrund, som bygger på bidrag från nästan 20 000 medarbetare. Bidragen samlades in under 2008 då medarbetarna i arbetsgrupper resonerade om uppdrag, verksamhet och värderingar. Polisens uppdrag är att öka tryggheten och minska brottsligheten. Vi genomför vårt uppdrag professionellt och skapar förtroende genom att vara:
• Engagerade – med ansvar och respekt. Vi tar ansvar för vår uppgift och värnar om allas lika värde.
• Effektiva – för resultat och utveckling. Vi är fokuserade på resultat, samarbete och ständig utveckling.
• Tillgängliga – för allmänheten och för varandra. Vi är hjälpsamma, flexibla och stödjande.

Cirka 50 ord och man undrar vad varje ord kostade, (kanske), och hos försvaret kostade detta drygt..101 miljoner, (faktiskt sant, kolla själva), när ÖB Håkan Syrén ville förändra personalens inställning i vissa frågor och ta fram en gemensam värdegrund. Men de använde ju konsulter... Är det ett slags robbotar? Svisss… Svisss…

Varken värdegrund eller värdegrundsarbete används som termer utanför Sverige och skulle kunna missuppfattas.... som att vi i vårt land, eller att de som skriver statliga, kommunala utredningar och styrdokument , nått fram till den fulla sanningen om det goda och det rätta.
Nu manar ju historien minst sagt till eftertanke också när det gäller lämpligheten av att skapa stater baserade på gemensamma värdegrunder och ideologisk fostran. Detsamma gäller organisationer.

Ska vi inte ha ”en värdegrund” då? Klart vi ska men det jag vänder mig mot är den enorma fokuseringen med byråkratisering och politisering av själva begreppet som helt allenarådande och ett slags upphöjande till lag vilket gjort hela tanken till en hyllvärmare istället för praktiska redskap och användbara teorier. Det blir så när saker kommer uppifrån och överarbetas till svåra målbilder och övergripande visioner i abstrakta paket. Nu ska jag putsa lite på BRF:s Värdegrund, käre läsare, (ental), för du kanske är ensam kvar i denna text nu. Svisss…

tisdag 16 februari 2010

I ankdammen


I vissa bloggar sysslar man med ett slags cencur och tar inte in kommentarer förrän de kontrollerats utifrån devisen om de är stötande. Jag har försökt kommentera rena felaktigheter, och korrekt, men de har inte kommit in…. men till min glädje har felaktigheterna försvunnit. Också ett slags dialog.
Andra ondar över och har totalt fastnat i att BRF skulle vara sexistiskt och min blogg något slags märke i och om detta. Man har sett youtube-klippen. Hehe.. vilken underbar nivå och jag har inte bestämt mig riktigt om jag skall bli hedrad eller lite ilsk. Nä :-)) lite analytisk kanske och svenskt mittemellan istället.

Den är automatisk och söker av bäst och högst rankat material med sökorden brandman/brandmän och firefigheter/s och om jag kunde välja, och om organisationen fick råda, tror någon att Kommunals brandmanna-video vore där? Jag har sett någon och bland annat den, och dessvärre är den bra. :-)
Mycket rök för liten eld kan jag tycka men det är tur det när skrivbordsbrandmän debatterar. Verkligheten utanför vår ankdam ser faktiskt ut så här och jag vill att den skall vara även här, utan censcur och utan att jag kan och ska tycka allt.

Min arbetsgivare har högt i tak och BRF är förbundet för alla och man kan välja själv. Att tex inte titta mer på Youtube. Jag tycker generellt Youtube är bra och jag tycker på ungdomssvenska det graverande klippet och beviset på min sexism..sög.
Men det visade och bevisade att alla är olika och har olika preferenser och fick mig att skriva två inlägg. Det andra kommer imorgon.

Rökdyka med 1+2 var det meningen..


Jag håller på att läsa ett antal olycksundersökningar och har kommit till sommaren 2009. Då brann en villa, inget konstigt så långt, tyvärr, men fokus är lagt på själva insatsen. En utmärkt skriven och bra analytiskt resonerat av en duktig brandingenjör. Jag har inte begärt tillåtelse att nyttja denna så tyvärr avidentifierar jag henne och insatsen till mer generella betraktelser. Styrkan som anländer är 1+2 dvs. ett befäl och två brandmän vilket i sak innebär att de inte är dimensionerade för att klara en invändig livräddning, en rökdykning enligt AFS 2007:7, utan bara skall göra utvändiga insatser samt förbereda till nästa styrka anländer. Detta framgår även i de interna styrdokumenten.

Brand i villa, 1 ½ planare, personerna skall vara ute men kan inte höras pga. chock och det kan vara en hund kvar inne. Svår vattensituation och tankbilar behövs, det vet styrkeledaren av erfarenhet, sen kör de i diket. Brandpersonalen skadas inte men skiljs åt då rökdykaren? får i uppdrag att till fots ta sig till huset 4-500 meter bort för att lugna de drabbade.. De drabbade är en förtvivlad kvinna och hennes son och de har en hundvalp kvar inne i huset. BM går ett varv runt huset och konstaterar att branden är lokaliserad främst till övervåningen och en yttervägg och antar att han nog hinner göra en snabb insats, 1-2 minuter, och även om sikten inledningsvis inte var den bästa borde den bli bättre längre in. Han gör det, hittar hunden och insatsen är..lyckad.

I denna kommun visar det sig att det inte var första gången man rökdyker med styrkor 1+2 trots föreskrifter, arbetsbeskrivningar, förmaningar och som i fallet ovan, mot direkta order. Varför kan man undra men jag gör inte det utan skriver istället, vad var det jag sa, säger och ibland nästan i frustration skriker, och snälla, snälla, snälla ska det vara så svårt att fatta?
Fatta, att den press som underdimensionerade styrkor utsätts för är enorm då chockade människor, och vid deltidskårerna ofta de tillika är vänner, bekanta eller rent av släktingar och familjemedlemmar, som är de som drabbats och kräver att något skall ske.
Något de blivit lärda, i mycket av räddningstjänsten själva, ala´ den svenska modellen, är att gå in i huset för att släcka och hämta ut.
Stämningen är panik, blir bättre när räddningstjänsten anländer för att övergå i frustration och hotfullhet under insatsen när inget sker och skuldbeläggande efter. Till insats-styrkan, för de är budbärarna, utförarna, som ställs inför detta. Är det konstigt och faktiskt mänskligt att de ”viker ner sig” och gör något de inte borde gjort? De ska bo kvar eller hantera sitt liv som grannar, vänner , släktingar eller ”bara” som medmänniskor och leva med detta framgent.

Rökdykning är ett moment som är starkt reglerat då det ett av det farligaste man kan göra i en anställning. Det är alltså inte av en slump det är så. Kommunerna har en skyldighet att informera vad man har för förmåga, och oförmåga, och på ett sätt som är begripligt för sina innevånare enligt LSO:n. Istället döljer man i mycket detta vill jag påstå. Antingen med svårbegripliga planverk, nedtonad risk och sårbarhets och/eller konsekvensanalys, överslätande förklaringar om att man med tekniska hjälpmedel och organisatoriska förändringar kan rökdyka, (ändå), alltså direkt nästan…vilseledande.

Säg som det är, innan, och lyft bort informationsproblematiken åtminstone från de som samtidigt skall göra en insats. Vi kan detta men inte detta och oftast klara vi detta ändå utan att rökdyka, med 1+2, med en FIP-bil, därför att… och… det är vi/jag som är ansvarig, inte den ensamme brandmannen. De gör bara sitt jobb och efter bästa förmåga med de resurser och möjligheter de har.

Det är lätt att leda, att bestämma, att tycka och att göra rätt prioriteringar utifrån kommunens samlade situation om man slipper ansvaret och dessutom inte har insikten av vad vissa beslut faktiskt innebär både för medborgaren och medarbetaren. Jag tror tyvärr att den insikten bara nås av prejudikat där det först bevisligen måste hänt något och hoppas innerligt att det blir av mindre art. (Alltså inte om utan när.) Arbetsmiljöverket är givna, MSB torde vara detsamma och till viss del troligen SKL. Till stor del om vi tillika hittar brott enligt Brottsbalken, BrB, eller annan lagstiftning för något måste göras och innan det riktigt tråkiga händer. Varianterna är många och just nu är jag inne på texter som....att utsätta någon för.. men är inte riktigt klar i om ordet uppsåtligen skall vara med.

Vi har tyvärr ett antal kandidater som vi tycker sticker ut trots att vi försökt och försökt så vi får väl se om vi tvingas komma tillbaka med andra vinklingar och betydligt besvärligare frågor: Ansvarsfrågor med personlig delaktighet.

måndag 15 februari 2010

Rekordmånga branddöda i vinter


Rekordmånga branddöda i vinter - Sverige - UNT.SE

Rekordmånga människor har dött i bränder under början av 2010 och bara de senaste dagarna har sex personer omkommit. Förra året avled totalt 120 personer i bränder, den högsta siffran på sex år, och nu talar mycket för att 2010 kan bli ett ännu svartare år i statistiken.

– Vi är bekymrade över vad som har hänt. Är det slumpen eller beror det på något annat? Folk har fler uppvärmningsanordningar och eldar hårdare i kaminerna när det är så här kallt. Men kylan förklarar inte fjolårets höga siffror. Vidare är det främst äldre som dör när det börjar brinna i deras hem. I dag är brandskyddet ett delat ansvar mellan fastighetsägaren och den boende. Det är patetiskt att tänka sig att gamla människor ska ta ansvar för brandskyddet i sin bostad och att socialtjänstens del i det här borde bli större och deras ansvar borde regleras i lag, säger Göran Schnell, vd på Brandskyddsföreningen.

Jag håller med Göran men kan inte låta bli att tänka lite ”gräv där vi står” då Räddningstjänsten själva har en lag, som ligger under revidering, och som de flesta anser vara för tam och ytlig. Visserligen uppmanar den till samverkan men inte till ansvar, åtminstone inte för räddningstjänsten och till de ansvariga kommunerna eller i kommunerna.
Kanske den egna lagen först borde anpassas innan vi utkräver ansvar av andra eller går det att göra i samverkan? Ja och nej tror jag och sneglar varje dag på MSB:s webb om de som Brandskyddsföreningen och Brandmännens Riksförbund börjar reagera……

söndag 14 februari 2010

Dissociativ identitetsstörning eller medveten feltolkning


Vilket svårt ord jag fick till men inlägget handlar om två olika personer i en, DID, eller inte, men; Stig-Björn Ljunggren, pr-konsult, statsvetare och debattör har kommenterat en i dagarna omdebatterad resa på: http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/politik/article6585118.ab
Fredrik själv beskriver detta i sin blogg, http://federley.blogspot.com/

Och varför är då jag intresserade av detta? Jo för Fredrik har varit en hel del engagerad i våra göranden och låtanden vid BRF och vi har haft en hel del dialog, faktiskt sedan 2005. Han har aldrig gjort någon hemlighet i vem han är, vad han står för och inte minst i vad han tycker om fackföreningar. Det gör han inte vilket ger kreativa diskussioner.


Jag tycker det är bra med oliktänkare, opposition och mothugg och speciellt från någon som ligger långt från den gängse bilden av vad fackföreningar och inte minst vad räddningstjänsten, generellt står för. Den röra och rörelse det innebär är bra även för en fackförenings-rörelse.

Sen är man ju aldrig odelat förtjust i allt och att han så snabbt blev politiserad och.. på vilket sätt det kanske nu gått över eller.. är det val snart igen? Vem eller vilka tjänar på denna debatt och vad är syfter och hur kom den upp och varför just nu?

Å ena sidan skall ju en politiker vara en del av folket inkluderande mångfald mm och mm och å andra vara oantastlig. Balansgången är inte helt enkel och jag tycker Stig-Björn i länken ovan gör en utmärkt analys. En rad riksdagsledamöter har faktiskt omfattande uppdrag vid sidan om sitt arbete i riksdagen och där man tjänar mer på sina sidouppdrag än på riksdagsuppdraget. Var går gränserna och handlar de om vad man gör eller att man heter just Federley och har retat etablissemanget på ett annat sätt än… Thomas Bodström?

Federley har offentligt nämnt BRF ett antal gånger som tex citat; Det kan med andra ord inte handla om kollektivavtalet i sig för det kommer BRF att få. Säkerligen handlar det om att BRF är det första hotet mot LO:s totala dominans och det gör de allt för att motverka. Så var det med den fackliga solidariteten. Stå på er BRF:are! Ni har mitt stöd till 100%! BRF är mitt favvo-fack! Han kom in i riksdagen på en personvalskampanj och många av dem som kryssade honom utgick ifrån att han skulle stå fast vid sina åsikter även som riksdagsman...

I nöden prövas vännen, tjänster och gentjänster, man får inget för inget med många flera plattityder men det finns en hel del substans i dem och därför är det ganska skönt att vara opolitiskt bunden och kunna säga; Fredrik, jag struntar i ditt parti men du har mitt stöd då det största hotet mot utveckling och demokrati är en försoffning, en gråmelerad gammal skara med samma tankar och normer förankrade sinsemellan och inte med ”folket” som man skall företräda. Sen att ditt folk inte är mitt folk och att dina frågor oftast inte är mina är en helt annan sak för vad enkelt, men vad tråkigt, det skulle bli med bara PeterBergh-are.

ledarskap och arbetsglädje


Arbetsglädje för de flesta kan sammanfattas med tre ord: öppenhet, helhet och gemenskap, om man letar efter en röd tråd bland artiklar och uppsatser i ämnet. För att få det krävs att arbetsgruppen fungerar och för att få den att fungera krävs oftast ett ledarskap. Om man nu vill att gruppen skall fungera i en viss riktning.
Formellt eller informellt ledarskap, gruppdynamik och organisationsteorier är lite annat och det berör jag sen.

Att vara chef är mer en yrkesroll. Chefskapet är en formell position som man blir utnämnd till. Man har makten och ansvaret för att nå resultat tillsammans med sina medarbetare. Ledarskapet är en relation, där man ständigt måste erövra sina medarbetares förtroende. Som chef idag bör man klara av att både vara chef och ledare och vi lever i en värld av ständiga förändringar såväl i privatlivet som i arbetslivet. Förändringar som kommer inifrån i en organisation är oftast positiva till skillnad mot förändringar som kommer utifrån. Ledaren känner i regel till och medverkar både internt och externt men chefen ses och verkar som om han/hon kommer utifrån.

”Ledarskap handlar om att få alla medarbetare att med beslutsamhet och entusiasm sträva mot samma mål. Ledare blir du genom ditt sätt att vara och hur du påverkar andra. Ditt ledarskap formas i dina relationer till framför allt dina medarbetare."
Så enkelt definierar organisationen Ledarna vad ledarskap är i praktiken. Medarbetare accepterar ledaren därför att de respekterar, gillar och/eller beundrar honom/henne. Eftersom ledarskapet är en relation mellan två parter innebär det att det inte bara är ledaren som påverkar medarbetarna utan att medarbetarna också påverkar ledaren.
Som ledare måste man ständigt sträva efter att göra sig förtjänt av medarbetarnas förtroende.

I SKL:s skrift Ledarskap i förändring skriver man att "lusten att leda måste i dagens samhälle manifestera sig genom medarbetarnas lust att verka", vilket medför att "det motiverade medarbetarskapet" blir "verksamhetens kanske viktigaste konkurrensfaktor".

För att vara trovärdig måste du vara tydlig men även våga säga ”jag vet inte” och faktiskt ibland erkänna, ”jag hade fel”, och ta sig tid att fundera och reflektera. Ledarstrategi bygger på att verksamhet ska växa underifrån och i samverkan vilket då gör feedback, dialog och med möjligheten att påverka. Att som ledare vara nyfiken och ställa många frågor visar man att man är intresserad och verklig medarbetarpåverkan eller känslan av att; om jag vill ha den möjligheten finns den, spelar egentligen ingen roll och ledaren vinner en acceptans även då för eventuella felbeslut.
Ytterst är det alltid chefen som bestämmer och är han/hon också min ledare har jag ju haft möjligheten..

Är chefsskapet annorlunda inom räddningstjänsten eller inom blåljusorganisationerna, mot annat, och är det mer av ett militärt ledarskap och vad är ett miltärt ledarskap? Det militära ledarskapet har utvecklats till att bli en kombination av chef, ledare och gör skillnad på operativt ledarskap och administrativt ledarskap och har till stora delar lyckats kombinera detta i praktiska chef och ledarskap. Räddningstjänsten bara i små delar och oftast i en för hierarkisk struktur med för täta skikt där man ser till styrkorna med en strikt organisationskarta men inte tar hänsyn till svagheterna: Statisk, oflexibla, förändringar sker bara genom tillväxtfaser, grogrund för informell organisation med gissningar och sen förstärkning vilket kan sammanfattas i svårigheter att hantera interna förändringar och nästan en oförmåga i att hantera förändringar som kommer externt.

Frågan var om vi inom räddningstjänsten är annorlunda? Svaret är mycket ja men även nej och fortsättning följer men visste du att generellt misslyckas 75% av alla förändringsprojekt att nå sina mål om man även lägger in tidsaxlarna?

Hur har vi det inom räddningstjänsten och varför?

lördag 13 februari 2010

En språkpolis?



Jag eller vi eller de eller dom och håll i dig nu för detta är svårt. Det måste vara svårt eftersom så många blandar ihop de och dem. Nu får du en gång för alla veta hur du förbättrar oddsen att skriva rätt. Det är litet tabu att skriva dom. I mindre fina sammanhang är dom fortfarande flitigt använt. Det kan vara i mejl, chattsamtal eller på debattforum. Vid andra tillfälle passar det inte alls att skriva dom. Anledningen till att dom fortfarande används ibland kan vara svårigheten med att veta när det heter de eller dem.
(Sen ska man i text ha det viktigaste först, jag har det som här, oftast sist.)

Om du är osäker kommer här en hjälpreda som kallas vi/oss-testet. Det är lättare att höra när det ska vara vi eller oss, än när det ska vara de eller dem. Det du gör är att prova byta ut de mot vi och dem mot oss. Kommer du fram till att vi passar bäst, då använder du de. Passar oss bättre in väljer du istället dem. Det finns emellertid en del fraser testet inte fungerar på. I dessa fall kan du lugnt använda de, för då blir det oftast rätt.

Vi/oss-testet i korthet:
1.Prova ersätta de/dem mot vi/oss.
2.Vi byter ut du mot de.
3.Oss byter du ut mot dem.
4.Välj det alternativ som låter rätt.
5.Är du osäker blir det oftast rätt om du väljer de.

Fakta: De är subjektsform, precis som: jag, du, han, hon och vi. Dem är objektsform, några andra sådana är: mig, dig, honom, henne, oss och er.

Överkursen blir: Vad? Vem? Var? När? Hur? Varför? Om din text svarar på dessa frågor har du kommit en bra bit på väg. Ett stort tabu däremot är att företräda en organisation som jag mot/för de och sen kalla oss vi. Men.. nu hamnade ”vi” i chefskap vs ledarskap och det är en senare viktigare inlaga och det här är ju, egentligen, bara en introduktion till det. Svårt va´? Nej inte egentligen utan sunt förnuft är huvudregeln i allt.

fredag 12 februari 2010

Många..ledningar


Jag läste en kommentar på en blogg: Se till att folk vet vad de ska göra när det brinner och se till att de befintliga regelverken (LSO och BBR) verkligen följs.
Det spelar ingen roll hur bra regler man har om ingen följer dem.

Jag håller i princip med men lägger man på/till, ”hur-et”, så behövs en del förändringar och tydliggöranden. Tror jag.

Vännen? Sture, skrev i en annan men relaterad blogg; För att kunna påverka framtiden måste man ha med sig och kunna sin historia. Det är sant att det aldrig kommer att bli som förr. Förr var det ex. större styrkor och ärligare bränder. Historien har vi med oss och vi kommer inte att bli av med den. Idag är allt mer komplicerat med färre brandmän, mer komplicerade objekt, fler arbetsuppgifter och mer verktyg i verktygslådan. Med andra ord har brandmannayrket blivit mer komplicerat som ställer större krav på färdigheter på individen.

Rdch i Rsyd funderar; Hur ska vi då få bredare delaktighet med kommunerna, politikerna, invånarna och medarbetarna i utvecklingen av framtiden? Den här gången handlar det inte om 5 år utan om 15 år framåt vi ska försöka blicka. Viktiga frågor – viktiga beslut.

I flera kommuner förekommer diskussioner om nedläggning eller nedskärningar av räddningstjänsten. Politiker ansett sig nödsakade att se över kostnadsläget också för denna del av den kommunala verksamheten. Allmänhetens protester har, är och kommer vara, högljudda och i några fall har de inneburit att förändringsförslag lagts åt sidan…. BRF vet vilka, i stort, och har utvärderat detta, dvs vari fanns och finns skillnaderna mellan en stor, mellan eller mindre om eller reorganisation? Vi ser en klar lysande röd tråd och vi funderar lite på om man skulle ställa upp detta i en vetenskaplig rapport för en trovärdighets signifikans med tillhörande medial publicering. Är det svårt, egentligen, och när man ändå är igång och har materialet?
Jag har ett stort antal så kallade PM där början är: Betydelsen av… (Jag tänkte faktiskt doktorera, i ett annat ämne, medicinskt relaterat oavsett, men funderar seriöst på vinklingen i och mot detta betydligt roligare.)

Vidare nu, så har den senaste tidens osedvanligt många och omfattande bränder gett näring åt en förnyad debatt om räddningstjänsten roll. Många människor har fått sätta livet till i bränder under de senaste veckorna och att rädda liv är räddningstjänstens primära uppgift. Om det görs, och naturligtvis helst, med förebyggande åtgärder eller rent operativt, är en annan debatt men låt oss bara konstatera att: Räddningsuppdragets resultat avgörs ofta av insatstid och personaltillgång. Rimligen sker nu utvärderingar som skapar underlag för en debatt om räddningstjänstens kan leva upp till förväntade krav. Jag har en del material redan och läser nu för fullt in mig på 1+2 och 1+3 styrkor vs 1+4.

Hur påverkar förmågan att inte kunna rökdyka och göra en livräddande invändig insats dels insatsen, dels brandmännen och förstår de beslutande politikerna detta och om inte varför? 4 avgörande frågor för den operativa räddningstjänsten i marginalen runt rökdykning och tyvärr pekar en hel del på dålig information från verksamhetsföreträdare till den beslutande politiken.
Skälen till informationsbristen är många och ibland ganska uppenbara men jag återkommer. Jag återkommer alltså :-).

Just nu är det tillräckligt med frågor och jag hoppas först på några svar från någon av ”de stora räddningstjänst-makthavarna” dvs. jag delar helt Rdch i Syds skrivning tex: Viktiga frågor – viktiga beslut, men kan väl lite sakna delaktigheten för BRF mellan de två viktiga orden.

Problemet med att inte vara inbjuden eller ha bra samverkansavtal är ju att man måste komma i efterhand och då kanske har en annan åsikt. Jag kommer att ha mina ”vetenskapligt” underbyggda, hur kommer ni makthavare inom svensk räddningstjänst ha era? Nu är det bara att köpa popcorn, luta sig tillbaka och betrakta hur man skall ta sig ur detta. Ett valår. ¨
Nä... jag lurades, BRF kommer inte luta sig tillbaka.

Rökbekymmer


Jag har nått insikten att man inte ska röka.....
...på bron om man är ensam hemma samtidigt som man har mat på bordet. Om man har hund. Då möts man av en mätt, skamsen vovve som fallit för sina moderna-stads-jaktinstinkter. Att döda köttbullar. Må köttbullarna vila i frid. Av många anledningar, en del oskrivbara. Nu ska jag åka och handla….

torsdag 11 februari 2010

Olikheter och likheter


Mäns hälsa är ett ”ingenmansland”, ett folkhälsoproblem som ignoreras av sjukvården, hävdar Ian Banks, allmänläkare och ordförande i organisationen European Men’s Health Forum, som kommer att tala på Dagens Medicins seminarium Mannens hälsodag den 17 mars. Det är en åsikt som avviker kraftigt från den gängse bilden av att sjukvården är styrd efter en manlig norm och att män får dyrare och bättre vård. – I så fall har männen inte nytta av denna fokusering. Fortfarande dör de fem år tidigare än kvinnorna. Utgångspunkten för dagen är att bilden av mannen som stark och osårbar är en illusion. Män drabbas oftare av allvarlig sjukdom än kvinnor, de är mer utsatta för våld och missbruk och har en högre risk för tidig död. Erfarenheter från detta seminarium till tex. Friska Brandmän och Cancerprojekten kommer att inhämtas av undertecknad och det kommer att bli en intressant dag.

Nu är inte Brandmän bara män, jag vet, men, det intressanta här är varför dör vi tidigare generellt och hur ser ut mellan den vanliga befolkningen och de som är och har varit detta yrke. Oavsett kön men fysiologiskt/medicinskt har vi olikheter.
Vi vet ju redan att betydligt fler får cancer men om vi tar bort de diagnoserna, hur ser det ut då?

Hur många barn får brandmän, lika, fler, färre och hur ser barndödlighet/sjukdomar ut för brandmännens barn? Hur ser hjärt och kärlsjukdomarna ut? Medicinen vet att det ”inte är bra utan rent av farligt” med fysisk överansträngning och med värmeslag och man kan drabbas av hjärtdöd i sk. ”päronhjärta” 24 timmar efter. Kollas och kollar vi varandra under 24 timmar efter ansträngning och kan man se detta även i ett längre perspektiv om det sker igen eller frekvent?

Det med många, många fler frågor har jag men kanske inte just den 17:e utan det mesta till sen. Våra bröder och systrar internationellt har berättat en hel del och vi har ett samarbete som bådar gott, även om inte det vi hör då är så bra, i alla delar. För ALLA brandmäns hälsa.

onsdag 10 februari 2010

Var är ledarna


Kan vara en provokativ titel. Och? Men fenomenet med egensinnig personal är inte unikt inom räddningstjänsten, utan finns i varierande grad i flera yrken. Den springande punkten är en chefsfri, självständig tillvaro där möjligheten att ha en nära, återkommande och konstruktiv kommunikation med den egna ledningen saknas. Samtliga blåljusyrken lider mer eller mindre av samma bekymmer. Avgörande för utgången är dock vilken kultur man har med sig in från början och hur den förstärkts/försvagats genom åren. Operativ personal måste ju dessutom i grunden våga ta beslut för sig själva och i många fall tredje man. Akut.

Till mycket stor del består den i att brandmän och högre chefer rekryterats på två olika sätt som levt egna liv. Chefer rekryteras numera i princip unga nästan direkt från ingenjörsutbildningar – helt utan ledarskapsmeriter – och utbildats till ledare – vilket i sig inte brukar vara särdeles mycket lättare än att utbilda någon till "söt".

Nu blir man ju inte automatiskt en bättre chef för att man varit brandman – tvärtom tror jag också att räddningstjänsten behöver rekrytera fler dokumenterat bra ledare utifrån oavsett bakgrund – och.. det skadar inte med mångfald i ledarskapet. Sen borde inte förståelsen för verksamhetens komplexitet bli sämre av att åtminstone några i det högre ledarskapet i Sverige hade med sig fälterfarenhet från, säg, de senaste ..tjugo åren. Vilket också är mångfald. All beprövad erfarenhet kan inte idiotförklaras och allt ‘gammalt mossigt’ kastas ut för nya, gulligt naiva, helsvenska modeller som skall frälsa världen med närmast magisk kraft. Så, nej, tyvärr. Jag tror inte räddningstjänsten går att ändra på i brådrasket och vi får leva med det vi har ännu en stund. Om inte någon vaknar, och vågar, för det går ju trots allt att fila lite på hörnen…

Sen kan ni fundera på varför man i Göteborgs undersökning om målstyrning tex. inte hade lyckats engagera och motivera fler av brandmännen att engagera sig eller ens veta om målen för verksamheten?
Jag har funderat och kanske får ni mina tolkningar, sen.
Just nu är jag mest glad över att jag fått igång snöslungan då morfars tips nedan hjälpte. Byt stift. Han var inte meck, han var murare, så man behöver inte vara i branschen för att få rätt. Ibland. Men i längden och ofta, då underlättar det, nu ska det skottas snö. Igen-igen-igen...

Denna dag..


I helgen knäcktes taket till Katrinelundsskolans slöjd-, musik- och bildsal i Sundsvall. Det hade fallit för mycket snö som lagt sig på taket. Liknade bekymmer kan man läsa om runt om i landet och i Gävle rapporterade tidningarna om att det inte finns några skyfflar och spadar att uppbringa. Affärerna har sålt slut och leverantörerna kan inte leverera. Kanske var det desperation som drev de två män som greps i samband med stölden av snöslungor från kommunens förråd på Plåtslagarvägen i Timrå? Oavsett så åtalades de på torsdagen skriver (ST) och.... idag så har jag en så hög snövall vid uppfarten så postlådan är täckt.
Täckt,den syns inte!

Tack plogbilarna och tack tidningsbudet som lagt morgontidningen ovanpå vallen. I snön. Startar min snöslunga? Nej. Är detta en bra start på dagen? Nej. Nu ska jag leta fram bilen så jag kan handla tändstift, (man skall alltid byta tändstift om motorn inte funkar sa salig morfar), och försöker intala mig att snälla Peter, det finns värre saker. Jag har redan försökt med det finns bättre..

tisdag 9 februari 2010

Facklig kritik mot företagsbesöket - Gävle - www.gd.se


Facklig kritik mot företagsbesöket - Gävle - www.gd.se handlar om att man bör slå vakt om den svenska modellen och ha en positiv inställning till att företag tecknar kollektivavtal. Unionen i Gävleborgs Janne Asplund tycker också att det sänder konstiga signaler när statsministern besöker och berömmer ett företag som väljer att inte teckna kollektivavtal. Ja, tja..och nja kan jag tycka för om man anser sig ha monopol på den svenska modellen bland de stora facken och vägrar andra mindre, faktiskt kollektivavtals bärande fackförbund, sin rätt på olika sätt, då är faktiskt hela modellen illa ute. Om man inte tillåter dialog och ett besök hos oliktänkande för att det stör den svenska modellen... I ett EU perspektiv, vilket Laval-domen visar då man överprövade den svenska modellens yttersta väktare, AD, vår Arbetsdomstol tänker man lite annat.

Nu handlar min reflektion i detta inte om Unionen utan om ett annat större fack som i ett slags monopolställning tagit sig tolkningsrätten i vad som är den svenska modellen eller inte. Hitintill har man skrämt arbetsgivarsidan och politiken till följsamhet men om vi ser till fakta, juridiska prövningar, till världen utanför Sverige och kanske bara till Brussel, kan det vara närmare än vad många tror innan modellen havererar. Totalt.
Det är synd tycker jag men det finns en anledning och ett ansvar i varför. För..när man tror att allt kan vara som förr och man möter nya tider, andra krafter och åsikter med över statlighet och monpolisering då reagera omvärlden. Omvärlden är det utanför kommunen, utanför LO-borgen och faktiskt, utanför Sverige.

De förstår inte detta och jag har frågat flera och kommer fråga ännu fler, men dessbättre/dessvärre, är de beredda att hjälpa till och globalisera tänket i Sverige. Det kan mycket väl bli den svenska modellens död och inte att Unionen misslyckats ansluta en liten företagare under ett lokalt kollektivavtal.
(Se gärna John Kidds skrivning tidigare till den spanska ambassadören där han till och med där särskriver Sverige som inte lyda uder lagarna.)

Världen är större än Sverige och makten kraftigare i...

Kan det förhindras, om vi vill? Ja absolut, för modellen hade och har fördelar men den måste anpassas till dagens samhälle. Också.

Jag sätter detta under politik för det är förra regerings fel att detta inte är påbörjat vilket jag kan förstå, men tar sen, (ekonomi och stöd till partikassan är ledord), nu i opposition. Och den sittande regeringens fel i att de har exakt samma handlande, faktiskt, (men utan stöd till sin partikassa utan drivna av rädsla och..annat) men som sagt. Detaljerna och sammanhangen sen, det är ju valår och som en annan Gävlebo sjunger;
vem skall man tro på tro på.....

söndag 7 februari 2010

Kul? Nja..


Ska ju också vara lite..personlig och inte så torrbyråkratig. Ibland. Så.. Fick lite inspiration av äggmålningen nedan och gjorde nått snyggt som likande detta. Hehe, tycker jag, men..inte hustrun. Konstigt och tur hon inte varit i skafferiet. Än. Nu, slår jag mig för magen och skrattar högt åt min egen fiffighet.

Politiska krokodiler


Hur gör man för att få tyst på en riksdagsledamot som öppet vågar kritisera den egna regeringens politik?
Jo man gör som man gjort med Birgitta Ohlsson, man gör vederbörande till regeringsmedlem och ger henne en egen stol i regeringens sammanträdesrum fram till den 19 september, skrev Jinge den 3:e februari därifrån bilden kommer. (jinge.se)
Hon är en riktig feminist som vågar säga nej till vårdnadsbidrag och ja till fler föräldralediga pappor. Modigast var hon dock när hon sa nej till regeringens FRA-förslag.
– Det var inget kul som partiledare att få någon som offentligt gick ut och kritiserade partiets linje, sa då, Jan Björklund. (Läs gärna vad han säger nu.)

En Demoskopmätning,(DN 19/11), visar att 84 procent av svenskarna anser att föräldrarna själva ska få bestämma över barnledigheten. Det är en överväldigande majoritet för valfrihet och bara åtta procent av de svarande, under 44 år, vill dela. Lite tillspetsat skulle man kunna säga att Ohlsson är besviken på medborgarna eller, inte förstår dem. Ur hennes perspektiv missbrukar folket ju sin frihet att handskas ”korrekt” med barnledigheten. Därmed har vi förbrukat Ohlssons förtroende och således är det ”dags att"....
Kanske man gjorde ett val av EU-minister som man inte behöver ångra. Eller?

Jag känner inte Birgitta Ohlsson men jag känner, igen politiken, och medicinen, och kan inte låta bli att ironiskt konstatera att Birgitta Ohlsson som med lagstiftning vill lägga sig i andra familjers liv nu blir upprörd över att utsättas för råd i sitt... Är det kanske dags att dra några slutsater av det som vanlig medborgare. också, och inte bara som politiker, (visserligen har ju några gjort det), och/eller ta en tablett?

Har Sten Tolgfors, vår Försvarsminister och räddningstjänstens "högste chef" fått någon tablett? Citat från hans blogg; Det är för tidigt att nu döma av exakt vilka åtgärder som kommer att finnas med i skrivelsen till riksdagen under våren, m.a.o. vilka tekniska lösningar som väljs för att nå målet. Men det senaste årets olyckor har visat att mer behöver göras för att hindra att bränder uppstår och att människor far illa av bränder. politiska tolkar jag svaret som nej. Men de kommer. Fler, starkare och viktigare än man kanske anar innan september men som blir uppenbart i oktober.

Politiska ägg, finns de?


Höstens kommunval i Helsingborg kan bli en rysare skriver HD. Det är högst ovisst om något block får egen majoritet och minst tre partier i fullmäktige hänger löst. Helsingborg är smått unikt. Här har det blivit maktskifte de senaste åtta valen. I så fall står de röda partierna på tur att ta över i höst men i många fler lokala tidningar och i rikspressen ser man liknade inlägg.

Valet i höst kommer att bli en osäker historia.

Frågan om hur man besegrar en motståndare och vad som verkligen är en seger har sysselsatt militärstrateger genom tiderna. Det centrala konceptet är att knäcka motståndarens vilja att fortsätta slåss och då måste man hitta motståndarens tyngdpunkt. Tyngdpunkten är den faktor som avgör motståndarens vilja/förmåga att fortsätta kriget. Inom politiken har det länge funnits en intuitiv känsla för att finna och exploatera tyngdpunkter, även om det sällan uttryckts i sådana termer. Istället har man diskuterat kring motståndarens svaga punkter. Traditionell politisk logik har handlat om att förstärka där man har ett övertag.

I rikspolitiken förra valet var kanske socialdemokratiska tyngdpunkten Göran Persson. Även om svenska partier ogärna talar om negativa kampanjer, så var det uppenbart att en viktig förklaring till valframgången för Alliansen att ifrågasätta Göran Perssons personliga egenskaper (trött, arrogant, bufflig etc).
Förmågan att vinna en politisk kampanj avgörs dels av möjligheten att sätta frågan på dagordningen (top of mind, dvs högst i människors medvetande då de står i valbåset), dels av hur väl man klarar av att vinna själva sakfrågan.
Det finns stora möjligheter att stärka analysen, både av de politiska motståndarnas tyngdpunkter (vilket handlar om deras interna förmåga att föra debatten och klä den med politik)och sen hur man för ut det smart i det offentliga ljuset.
I spelet om makten är trots allt själva politiken underornad numera. Faktiskt.
Det är lätt att sitta och skapa listiga lösningar på samhällsproblem, som i verkligheten aldrig kommer att gå att kommunicera av en mängd olika orsaker.
Kravet på enkelhet också i politiken handlar inte bara om att underskatta medborgarna, det kommer också av hela den omgivning där den politiska debatten utspelar sig i. Bland politiker och redan frälsta. Vill man övertyga "verklighetens folk" om att man är precis som dem, så är det ingen bra idé att säga att man för en diskussion om dem.

Kanske är det inte bara partiernas fel, utan också väljarnas, som alltför länge har struntat i att ställa krav på sina politiska företrädare och accepterat partiernas överhöghet även sen vi fick personvalda kandidater. Vill inte politikerna själva bidra med synlighet kan man själv göra det genom att begära ut och offentliggöra besluts och röstprotokoll tex. i en för en själv viktig fråga. (Jo, de är naturligtvis offentliga). Här kan du se om din lokale politiker röstade för dig och er eller böjde sig för partipiskan och politisk prestige.

-Hur många partier? Flera partier ligger besvärande nära den avgörande procentspärren.
-Hur många uppstickare? Kommer de in kan hela maktbalansen förändras.
-Slutspurterna. En tredjedel av väljarna bestämmer sig för vilket parti de ska lägga sin röst på under valrörelsen. Den som är bäst på slutet kan alltså sopa hem valsegern.

Jag jobbar i en o-politisk organisation och därför kan vi välja våra frågor utan hänsyn till rött eller blått och vi kommer stödja både och. Alltså de som stödjer oss oavsett om de verkar kommunalt eller nationellt. Även omvänt. Just nu är det lättare att se det omvända för en del riktiga svikare och en del riktiga ägg har vi lärt känna sen förra valet.
De kommer få känna oss nu. Skithugg går igen och nu är det strax pay-back-time om ni inte skyndar er att göra bättring. Ni har ännu chansen och rådet blir; ta den, för jag tror;
vi, och de vi tar med oss, kan bli skillnaden. För en del.
I slutspurten.

lördag 6 februari 2010

Vart tar...


Visst ser man bortappade vantar lite här och där.
Det gör Elin Jantze också. Hon tar upp vantarna och det är hon som ordnat snören och tvättklämmor till en utställning med bortappade vantar i Lund. Där kan man leta efter en make till den vante man har eller hänga upp den udda, som någon annan kanske kan få att passa till sin udda. Inte helt fel tänkt kan jag tycka och undra när någon gör en utställning om vart strumpor tar vägen när de ska paras ihop, efter tvättmaskinen, eller är det redan gjort?

LO-tidningen var nog ingen rolig läsning för ordförande Wanja Lundby-Wedin där de visade att medlemsflykten visserligen har bromsats upp men 43.000 personer valde ändå att lämna LO-förbunden 2009. I lågkonjunkturer brukar utvecklingen vara den motsatta. Om det stämmer har vi haft en otrolig lågkonjunktur i BRF för medlemssiffrorna får en att flina och smågnola.

Nu vill ju inte vi tro på alla teser utan vi tror att det beror på insikt och att man nu börjar välja de som kan och driver sina frågor och den gångna tidens smutskastning och tvivelbyggande har spelat ut sin roll. Det går inte mera nu och det hjälpte inte utan snarare tvärs om när vi blev beskrivna som att bara organisera de borttappade strumporna på heltiden. Nu har tiden visat och visar vad vi går för. I våra analyser ser vi att vi fixar hela tvätten. Däremot ger vi våra belackare rätt i att vi är ett fritt och opolitiskt fackförbund och smala. Vi kan ju bara förutom det fackliga arbetet bara skydd och räddningstjänst.
Kul med en större klyfta och den ska vi förvalta men nu ska jag skotta tak. Det är lördag och hyffsat…BRF fritt.

fredag 5 februari 2010

Kära SKL och Pacta, medlemmar, kamrater..


Ett mail fk till mig, hyffsat översatt, som gått från våra Irländska bröder och systrar angånde de spanska brandmännens fajt med polisen, eller tvärs om. Eller både och men, det finns annat intressant som direkt berör BRF i texten med. Och SKL/Pacta och flera.... Vi tillhör samma internationella organisationer med mer än 500 000 brandmän anslutna...
Okey, här kommer det :

Till Ambassador D, Jose de Carvajar

Som ordförande för SIPTU en fackförening som representerar brandmän i Irland och medlem i en global allians av brandmän från hela världen vill jag föra en direkt talan mot det sätt ni behandlar våra bröder och systrar. Jag kommer att göra en insamling till förmån för våra bröder och systrar i Spanien från Irland och föra frågan till ledamöter från hela världen och även be dem att skicka stöd till våra bröder och systrar i La Coruna och deras kamp för att behålla sin nuvarande anställning, och förmåga att ge bästa brandskydd för medborgarna i La Coruna. Detta chockerar mig.

Myndigheterna i La Coruna har förnekat brandmän sin rätt att förhandla kollektivt och i FN: s artikel 23 i den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna identifieras möjlighetrna att organisera fackföreningar som en grundläggande mänsklig rättighet. Punkt 2 (a) av Internationella arbetsorganisationens (ILO) deklaration om grundläggande principer och rättigheter i arbetslivet definieras "föreningsfrihet och faktiskt erkännande av rätten till kollektiva förhandlingar" som en grundläggande rättighet för arbetstagare. I juni 2007 Högsta domstolen i Kanada omfattande översyn Logiken överväger kollektiva avtalsförhandlingar för att vara en mänsklig rättighet.
1. Rätten att förhandla kollektivt med en arbetsgivare förbättrar människans värdighet, frihet och självständighet på arbetsmarknaden genom att ge dem möjlighet att påverka införandet av arbetsplatsen regler och därmed få viss kontroll över en stor del av sitt liv, nämligen deras arbete.
2. Kollektiv förhandlingar är inte bara ett instrument för att bedriva yttre ändamål ... snarare är detta värdefullt som en erfarenhet av självstyre.
3. Kollektiva förhandlingar ger arbetstagare möjlighet att skapa en form av arbetsplats demokrati och för att säkerställa rättssäkerheten på arbetsplatsen. Arbetstagare får en röst att påverka införandet av regler som styr en stor del av deras liv.

La Coruna brandmän försökte att förhandla kollektivt med myndigheter vilket är den centrala roll som beskrivs i relationerna mellan arbetsmarknadens parter i EU och är erkända av EU i artikel 28 i stadgan om de grundläggande rättigheterna i Europeiska unionen i december 2000. ( "Rätt till kollektiva åtgärder"), och i artikel 12 gemenskapens stadga om grundläggande sociala rättigheter för arbetstagare 1989. "Rätten att förhandla kollektivt" var också deklarerat i de grundläggande rättigheterna i 1961 års europeiska sociala stadga Europarådet (artikel 6). Samt den tolkning som Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna i Strasbourg gav rätten till föreningsfrihet i artikel 11 i Europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna.De grundläggande friheterna har förlängts ett visst skydd också att kollektivavtal (Wilson och National Union of Journalists , Palmer, Wyeth och National Union of Rail, Maritime and Transport Workers, Doolan m.fl. mot Förenade kungariket, beslutat 2 juli 2002).

Här beskjuts La Corunas brandmän av plastkulor och svängande batonger från polisen i sina försök att förhandla.

ILO angående organisationsrätten och den kollektiva förhandlingsrätten konventionen (nr 98), 1949 beskriver kollektiva förhandlingar som "frivilliga förhandlingar mellan arbetsgivare och arbetsgivarorganisationer och arbetstagarorganisationer, med tanke på regleringen av arbets-och anställningsvillkor genom kollektivavtal . Detta är rätt, nya mekanismer eller verktyg, att förutspå sådana anställningsvillkor som löner (som Sverige inte har någon lagstiftning om), arbetstider, arbetsvillkor, hälsa och säkerhet, missnöje rutiner och ge möjligheten att i förväg undvik dyra stridsåtgärder eller i bästa fall, tillse att det aldrig händer. ILO har också diskuterat och utfärdat positioner på rätten att förhandla kollektivt genom ett stort antal konventioner skall ges till arbetstagarnas representanter i företaget konventionen (nr 135), 1971 samt främjande av kollektivavtal konvention (nr . 154), 1981. Dessutom ILO har utarbetat flera rekommendationer i denna fråga. ILO och EU har varit konsekventa i sin syn på arbetsmarknadens parter och över 20 år av social dialog med en av dess mest grundläggande verktygen för den sociala dialogen är kollektivavtal och stridsåtgärder.

Det är för poängen i grunden som lagar, konventioner, rekommendationer och domstolsbeslut ovan, plus många andra som är för lång att visa i sin helhet här finns med, och jag vädjar till er att uppmana La Corunas myndighetern för att lösa tvisten och ge brandmännen i ert land som de tjänat, och förtjänar, möjlighet att ingå ett kollektivt förhandlade avtal och ha en röst om deras arbetsvillkor.

Vänliga Hälsningar John Kidd
Chairman/Convenor of Dublin Fire brigade SIPTU
national Secretary of full time profession fire fighters of Ireland SIPTU
Steering committee for Ireland International Assoc. of Fire fighters global alliance

Kommer vi att nyttja våra kamrater och vårt medlemsskap och vill de hjälpa oss också utan.. kulor och batonger? Sedan en stund, med hänsyn till vårt egna ordförandeskap i EU, håller VI dem tillbaka, (samhälls och ansvar för Sverige), men hur länge orkar vi det... Nu e´de´fredags-MYS.. Hade´ bra på er.