måndag 25 januari 2010

Trygg och säker.. pansarsäker


var jag här men för att bli utnämnd till en Säker och Trygg kommun, ”A Safe Community”, fodras att kommunen utgår från sex fastställda, internationella indikatorer vad gäller organisation, program och arbetsätt samt dokumentation och utvärdering av det skadeförebyggande arbetet. WHO, Collaborating Centre on Community Safety Promotion och Karolinska Institutet har formulerat de indikatorer som gäller för internationella ”Säkra och trygga kommuner” och en säker och trygg kommun skall ha:
1. En infrastruktur baserad på kommuninnevånarnas deltagande och samarbete, ledd av en tvärsektoriell grupp som är ansvarig för främjande av säkerhet i kommunen.
2. Långsiktiga, varaktiga program omfattande båda könen och alla åldrar, miljöer och situationer.
3. Program som riktas mot högriskgrupper och -miljöer samt program som främjar säkerhet för utsatta grupper.
4. Program som dokumenterar skadors frekvens och orsaker.
5. Utvärdering för att bedöma programmens processer och effekten av förändringar.
6. Fortgående deltagande i nationella och internationella ”Safe Community”nätverk.

Nationalekonomen Johan Kreicbergs har utifrån SCB:s uppgifter räknat fram vad svenska kommuner, landsting och regioner egentligen satsar på och ja, det blev offentlig byråkrati. Hur mycket av den byråkratin handlar om en Trygg och Säker kommun och har räddningstjänsten fått något tillskott för att hantera detta?

Bara om verksamheterna sätts i fokus kommer pengarna att gå till ”rätt ändamål och göra riktigt nytta” och kanske är politikerna byråkratins fångar?
Jag tycker vi tar reda på det fram till september 2010. Också.

PS. Jag var inte i en trygg och säker kommun på kortet. Men intressant. DS

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar