torsdag 21 januari 2010
Jämställdhet och mångfald
MSB skriver på http://www.msb.se/sv/Start1/Nyheter-fran-MSB/Nyheter/MSB-vill-se-fler-kvinnor-och-personer-fran-minoritetsgrupper-i-raddningstjansten/ att: ”Nu ska vetenskapligt underbyggda nivåer på fystester för brandmän tas fram. Det är en av nio åtgärder i det handlingsprogram för ökad jämställdhet och mångfald i räddningstjänsten som beslutats av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). - Alla kan inte bli brandmän, men ingen ska heller utestängas från yrket på grund av kön, etnicitet eller sexuell läggning. Vi tror att räddningstjänstens arbete, både förebyggande och operativt, blir bättre om alla kompetenser i samhället tas tillvara. Det är också en fråga om förtroende: räddningstjänsten måste spegla den befolkning man är satt att skydda, säger Anders Axelsson, projektledare för handlingsprogrammet.”
Vidare pågår ett arbete relaterat vid myndigheten representanter för såväl DO, AV, intressegrupper fack och andra sitter och jobbar med just dessa frågor och försöker göra det på ett övergripande och vetenskapligt sätt med hänsyn till såväl faktiskt verklighet som lagverk. Det ni och detta tycker jag om. Mycket.
För det får inte vara så att samhället och här exemplifierat i en rubrik från media, gör olika och hipp som happ; ”Kvinna fälld för raset i Kista. Ingenjören döms för arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död samt vållande till kroppsskada.” Särbehandling?
Eller tror någon att om byggnadsingenjören varit man att det stått;
”Man fälld för raset i Kista.
Samtidigt måste man ha respekt för vilka förutsättningar som krävs för vissa yrken och är brandmannayrket speciellt och unikt? Speciellt ja men knappast unikt förutom rökdyknings AFS:n och vad och hur har man då gjort i andra snarlika yrken i det som det tvistas mest om, fysisk styrka?
80 kg människa eller sandsäckar på en Alfabår har fem landsting som krav på samtlig personal. http://www.ambulansengavleborg.se/Policy%20Riktlinjer/Personal/Anställningstest.pdf
Jo jag vet att jag har skrivit detta i mitt förra liv som ansvarig i den organisationen, alltså som arbetgivare, men lägg märke till att den gäller för fyra landsting till och är snarlik i alla andra. Alltså, det är inte i så fall bara jag som var och är ute och cyklar men, har man de kraven för att sortera ut människor från kön, etnicitet eller sexuell läggning är frågan och varför debatteras inte det? Hos andra.
Sista först och det enkla svaret, de ligger före, ljusår före kan man tycka ibland, och har alltså passerat denna pseudodebatt. Inom dessa organisationer diskuteras riktlinjer för effektivisering av insatser, produktutveckling, kvalitet, utbildning och andra framåtriktade förändringar. Istället.
Varför har man då kommit dit då är det för att man sorterar ut fel människor från yrket? Javisst men fel är inte kön, etnicitet eller sexuell läggning utan de som inte klarar kraven på utbildning, värdegrund och..fysisk förmåga, att bära en patient tillsammans med en, alltså 1 kollega. Självklart måste man kunna ta med sig patienten om man jobbar i ambulans, snittvikten på en svensk ligger vid drygt 70 kilo och här drar kvinnor ned medelvärdet och för att klara att bära även en man så hamnar man ”vetenskapligt och mätbart” på.. 80 kilo.
Svårt?
Nej inte enligt min mening utan mer sunt förnuft och faktiskt även ur flera perspektiv. Det måste bara vara det man skall göra som ställer kraven. Skall man köra lastbil krävs ett C-körkort och vill man spela fotboll går man knappast till simklubben. Detta gäller i allt och handlar inte om vem man är utan vilka förutsättningar man har för en viss sak.
Alla ska ha möjligheten men alla kan inte av olika skäl. Här borde det handla om vilka arbetsuppgifter som ska utföras och vilka krav de ställer. Är kraven för höga, svåra eller enklast om de visar sig vara omöjliga bör man väl ändra grundförutsättningarna? Alltså grundförutsättningarna, arbetsuppgifterna. Man säger knappast att jo det krävs ett C-körkort men det bryr vi oss inte om utan kör ändå utan fixar man inte denna rekrytering kanske man köper in en lätt-lastbil istället och ger förutsättningar för fler. Sveriges räddningstjänst är kända eller i delar ö-kända, för sina små styrkor. Internationellt häpnar man och tror i delar inte riktigt det är sant. Förenklat sett handlar det om insatsteknik, vår rökdykning och förmåga att leta upp branden istället för att hejdlöst övergjuta objekten med vatten. Detta ställer krav på att var brandman sköter sitt och att teamet fungerar. Jämför gärna med en ambulanssjukvårdare, alltså EN ambulanssjukvårdare. Kan han eller hon bära ned en patient själv? ( Vi hade 54% kvinnor inom ambulanssjukvården i Gävleborg när jag slutade.)
Vad ska man klara och vilka krav ställer det på utbildning, kompetens och även då fysisk förmåga, om det är en förutsättning för just det yrket, är vad detta handlar om eller borde handla om. Även vid räddningstjänsten. Det blir inte bara fel utan dubbelfel om man samtidigt som MSB nu ser över och driver dessa frågor i de större organisationerna och gör egna spår och egna tolkningar gömda bakom ord som ”samlade bedömningar och likvärdighet”. Om man nu inför en ny praxis, problemet är att vi inte ens vet det men om, hur kommer man att följa de riktlinjer som MSB kommer fram till?
Om de inte stämmer med den egna praxisen?
Bara att göra detta och på det här sättet kan nog kanske ge lite fingervisning om hur man kommer att agera och det är knappast vare sig debatten eller styrningen av den svenska räddningstjänsten betjänt av. Är det MSB:s rekommendationer som gäller eller kommer man att politiskt agera som när man betraktar Länsstyrelsernas utlåtanden, inte alls.
Att det ska vara så svårt ...men det blir det ju när man blandar politisk korrekthet med praktisk verklighet i egna tolkningar där man kanske inte riktigt har förmågan fullt ut i vare sig det ena eller andra.
Ingen har det, så hav förtröstan, och därför behöver vi samarbeta och inte låsa in oss. Låsen verkar tunga i vad samlade bedömningar och likvärdighet egentligen är och gissa om jag tänker ta upp detta i referensgruppen den 16/2 vid MSB för genomlysning,(röntgen rent av)?
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Problemet med debatten kring styrke/uthållighetskraven är enligt min mening att så fort någon vill se över vilka krav som är rimliga skränar halva räddningstjänstsverige att det är kvotering och att "nu orkar vi inte bära ut fru Larsson i famnen eftersom vi har kvinnor i styrkan". Men ska vi vara ärliga så är det nog inte där skon klämmer utan det är nog snarare så att man är rädd för att man inte räcker till i något mer än sin fysik när det diskuteras att man även ska väga in andra egenskaper som gör en brandman komplett. Fast det är det ju ingen som vill erkänna...
SvaraRaderaJag håller helt med dig för det är flera delar och kommer ännu fler. Man bör ha alla eller ändra inriktning så man kan undvara en del. Kommer alla kunna göra allt i framtiden? Jag tror inte det och den omställningen i kvalite och kvantitet och i praktik. Herrejeda mig. Jag har nyss varit med om "sjuksköterskereformen" och att dela upp ambulansyrket. Nyss = 2005 och nu fungerar det. Tror jag :-)
SvaraRadera