torsdag 7 januari 2010

BRAND 2009 och..2010


I en av de sammanfattande punkterna från BRAND2009 i Borlänge ställs frågan: Vad är kommunalt säkerhetsarbete egentligen? Svaret, alltså det sammanfattande, efter att stor del av den svenska räddningstjänstens aktörer samt de styrande inom vårt område konferensat i tre dagar nedan skrämmer åtminstone mig: ”Det blir vad man själv gör det till….”

(Vad skrev jag om LSO:n och ser ni ett mönster av o-styre? Blindstyre är nått annat men ett mer etablerat ord..)

BRAND2010 äger rum den 25–27 maj 2010 i Malmö. Temat för konferensen är Mångfald och jämställdhet. För att bredda intresset för risk- och säkerhetsfrågor har arrangörerna också lanserat debattsajten ”Facklan” (www.facklan.org)
Bra tycker jag, dvs. initiativet med debattsajten, och får vi se vad den utvecklar sig till för den kräver lite omtanke och omhuldande för att få fart kan jag tänka mig. Däremot kanske..(här gäller det vara försiktig även fast men är positiv), Mångfald och jämställdhet hade kunnat vara delar i själva programmet då detta debatterats flitigast, redan har stor uppmärksamhet och framförallt där MSB har prioriterade arbeten igång. Redan. Sammanfattar man kärnverksamheten för en kommuns säkerhetsarbete i stort, där räddningstjänsten ingår som en av de större aktörerna, med; det blir vad man gör det till, då anser jag nog att temat hade varit solklart för BRAND 2010.

Vad SKALL ingå i en kommunal risk och sårbarhetsanalys och dess handlingsplan för skydd och säkerhetsarbetet utifrån ett kommunalt och samordnat nationellt perspektiv. Vilka parametrar SKALL aktörerna ta hänsyn till och vad kan medborgarna förvänta sig.

Gärna en studie före som visar vad man tror sig få och veta och hur stämmer den med verkligheten. En brandbil är inget mått på en kvalitativ räddningstjänst utan det är bilen MED innehåll och VAR den är placerad som bestämmer nivån.

Till sist..lite trist, att den enda länk som inte funkar är; Sverige 2008 - hot, upplopp och våld. Ladda ned Räddningstjänsten Syd:s presentation här. Alltså den nye arrangörens föreläsning om Hot och Våld på BRAND 2009 och i sanning ett aktuellt ämne där de har lång…tradition. Vi väntar.... och kanske det blir en debatt eller föreläsning på ort och ställe iställe den 25-27/5 i år. Eller inte..Tjingeling.

2 kommentarer:

  1. Mångfald, jämställdhet, hbt, fystester, kränkande, diskriminering, könsneutral, positiv särbehandling, blandad arbetsplats, spegla samhället, brobyggare, peka finger, hot, spottloska, stenkastning, bilbränder, beskjutning, grön laser. Ja jag pratar de mest förekommande orden i Svensk räddningstjänst. Många säger att det var bättre förr. Måste tillägga att även brandkonferanserna var bättre förr.
    Sture

    SvaraRadera
  2. ...öh, nja i delar nej i annat och ja i annat och är det inte det som är nackdelen med att vi "drabbas" av speglingen av samhället istället för att få vara med och påverka den?

    SvaraRadera