söndag 10 januari 2010

Jämställd samverkan


Att ha hål i strumpan över stortån, ha 24 minusgrader och vara för lat för att byta strumpor, i tid, skulle man kunna blogga om som sedlärande exempel. Men jag skriver kanske om det sen. Kanske. Nu ett för långt annat blogginlägg, men det blir bättre sen när jag hamnar i ett normalläge och får bort en del akuta ärenden som måste grundskrivas. Ni ska veta att det finns många i vår branch så huka er.

Räddningstjänstförbundet Storgöteborg har upprättat en förenklad jämställdhetsplan för 2010. Bra och helt enligt lagens intentioner, kanske äntligen, vad vet jag.
(Egentligen gäller nya regler från 1/1 2009...och många räddningstjänster har en hel del att göra för att nå till dem.)

Men...vissa delar kan man undra över som tex. under avsnittet:
Ny rekryteringsmodell.
Under 2009 fastställdes rapporten ”Rekrytering av framtidens brandman”. Denna utredning har syftat till att bredda och nyansera kraven som ställs på framtidens brandman . Rapporten har samverkats och godkänts i förbundsrådet och principerna kommer att användas vid nyrekrytering. Den viktigaste förändringen i rapporten är att: Räddningstjänsten öppnar upp för att rekrytera personer utan SMO utbildning. Man konstaterar att de studenter som idag genomför SMO utbildningen inte i tillräcklig utsträckning representerar kvinnor och personer med annan kulturell kompetens och flerspråkighet. En fortsatt dialog mellan räddningstjänsterna och MSB myndigheten om hur antagningen kan förändras för att bättre tillgodose räddningstjänsternas behov av mångfald………
…de absoluta krav på fysisk förmåga som tidigare gällt i storstadsmodellen ersätts med riktvärden. I fortsättningen skall en helhetsbedömning göras av den sökandes samtliga förmågor.
Samarbetet mellan Storstädernas räddningstjänster och MSB rörande tester och nivåer vid brandmannarekrytering kommer att fortsätta under 2010. MSB har initierat ett forskningsprojekt för att fastslå nivåer för de tester som finns beskrivna i Storstadmodellen och rapporten Rekrytering av framtidens brandman.

Per Widlundh chef för Räddningstjänsten Syd (Rsyd) bloggar;
Vi har nu anställt 15 nya brandmän. Av dessa är 3 killar från ESF-projektet, 6 tjejer – alla med SMO-examen och 6 killar med SMO-examen. Alla har kommit in på egna meriter, ingen gräddfil, ingen kvotering. De har en gemensam nämnare – de vill alla arbeta med ett brett uppdrag – informera, förebygga, stödja, förbereda för insatser, genomföra insatser, skapa mervärde. Dessutom har vi anställt 3 brand- och säkerhetsvärdar från ESF-projektet. De kommer att arbeta med information och utbildning, framförallt i mångspråkliga områden. Nu ska vi gå från ord till handling – ett olycksfriare samhälle kräver ett bredare arbete och en bredare kompetens!

Storstockholms brandförsvar skriver på sin webb om hur man blir brandman. Brandman är ett attraktivt yrke. Det är ett stort antal sökande vid varje rekrytering. Storstockholms brandförsvar har i många år själva skött utbildningen av sina brandmän. Så är inte längre fallet utan numera sker utbildningen även vid Statens Räddningsverks (SRV:s) skolor. Utbildning i Skydd Mot Olyckor (SMO) Utbildningen till brandman sköts av Räddningsverket. Det är en tvåårig eftergymnasial utbildning som man söker till på betyg och tester. En termin i utbildningen utgör praktik på någon av landets brandstationer.

Tillsammans har storstädernas räddningschefer Jan Wisén, Nils Anderéasson och Per Widlundh haft ett projekt under 2009 att ta fram gemensamma principer för att tillgodose framtida behov av kvalificerade brandmän utifrån organisationernas vidgade uppdrag. Exakt vilka krav som i framtiden ska ställas på de nya brandmännen skulle arbetas fram gemensamt och samtidigt ville man också arbeta aktivt för att bryta den manliga dominansen inom kåren och anställa fler personer med utomnordisk bakgrund. Bland annat sökte man inspiration i Storbritannien vilket i sig vållade en del diskussioner när Stina Blix, som arbetar med personalfrågor inom Räddningstjänsten Syd, berättade om tankar att införa särskilda kvinno-brand-stationer utifrån engelsk förlaga. Det slogs även fast att den nuvarande rekryteringsvägen, att anställa de som genomgått Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps tvååriga SMO-utbildning, inte var tillräcklig för att tillfredsställa det behov av mångfald som räddningstjänstens uppdrag kräver.

En annan begränsning i nuvarande modell var att anställningskraven till brandman varit alltför inriktade på den fysiska förmågan. Brandmannayrket är i grunden ett arbete som kräver en god fysik, men utöver det krävs också kommunikativ förmåga, förebyggande kunskaper och social kompetens. Något som storstäderna nu ville förstärka i den nya rekryteringsmodellen.

Vad blev detta?
Enligt ett pressmeddelande 091002 framgår att: Det som framförallt skiljer den nya modellen från den gamla är att man kommer att utgå från en ”samlad bedömning” där alla delarna av brandmannarollen har betydelse. I ett längre perspektiv ser storstadsräddningstjänsterna att rekryteringen till brandmannayrket behöver utvecklas ur ett nationellt perspektiv tillsammans med Myndigheten för samhällskydd och beredskap, och i ett lokalt perspektiv vad gäller metoder och marknadsföring av brandmannayrket.

Jag lär nog tyvärr säga, ingenting… nästan. Tyvärr eller gudskelov låter jag då vara oskrivet då det inte går att tolka lika lite som vad ”samlad bedömning” är. Jag tycker att de stora organisationerna har ett utökat ansvar även i detta och absolut i att vara samverkanspart med MSB. Göteborg öppnar upp för att rekrytera personer utan SMO utbildning och inför en ”helhetsbedömning” vilket då måsta vara samma sak som ”samlad bedömning”? I Malmö har alla kommit in på egna meriter men samtliga har SMO? I Stockholm har man inte ändrat på webben eller i organisationen..?

Egentligen, i just denna skrift, är det ointressant för dit jag vill komma är att oavsett är det olyckligt för:

- Om man nu väljer att göra ett så viktigt arbete internt och gemensamt utan andra aktörer som tex. ansvarig myndighet, andra myndigheter, arbetsgivarorganisationer, andra större städer/kommuner, intresseorganisationer och ytterst fackförbund blir man… lite besviken över resultatet.
- Man tar risken att misstolkas?? som att man inte bryr sig om MSB:s forskningsprojekt, inte har möjlighet att påverka MSB i den enligt storstäderna felande länken; utbildning till brandman, och man tar risken att framstå som storebröder/systrar som går andra vägar än vad i stort någon annan kan av politiska, ekonomiska, resurs och samverksskäl. Om det passar - eller inte passar.
- Om det pågående projektet vid MSB inte passar, sen, vad gör man då och hur förväntas andra förbund och kommuner göra och vilken roll spelar egentligen MSB?

För mig gav detta fler frågor än svar och många av de nya frågorna är nästan lika ...besvärande? som slutresultatet och allvarligast är o-respekten för andra och styrande myndighets arbete och misstanken om detta bara var ett populistiskt politiskt korrekt utfall gnager i medvetandet vilket då stärks av resultatet.
I det synliga resultatet, till dags datum, bör tilläggas.

Jag är MYCKET fundersam alltså men nu mest hungrig. Jag missade lunchen för just detta. Engagemang är bättre än GI-metoden och så fick då detta arbete lite nytta. För mig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar