lördag 30 januari 2010

Pappografi och Mammografi


Prostatacancer är den vanligaste cancersjukdomen bland män i Sverige. Varje år får strax under 9 000 män i Sverige beskedet att de har prostatacancer. Det innebär att vi hör till de länder som har den största förekomsten av prostatacancer i världen. Mer genomarbetade data har publicerats för den stora europeiska screeningstudien med PSA. De preliminära data som publicerades i mars 2009 visade att screening med PSA minskar dödligheten i prostatacancer med 20 %. De nya data som nu publicerats visar på en minskning av dödligheten med 31 %. (PSA-provet är ett enkelt blodprov där man mäter förekomsten av ämnet PSA i mannens blod. PSA är en förkortning av för prostataspecifikt antigen och det är ett protein som produceras i prostatan.)

Är provet dyrt? Nej. Svårt att ta? Nej. Finns det oklarheter runt provet? Ja men inte i relation till vad man kan uppnå. Varför ingår inte ett PSA-prov i hälsokontrollen för de manliga brandmännen? Generellt. Vete fan egentligen, på ren och skär bondsvenska men, jag håller på att ta reda på och vi har några arbetsgivare som verkar vällvilligt inställda till sin personal på G. Brandmän är ju dessutom överrepresenterade här och även i några andra cancerformer.

Ska vi starta en kampanj och lägga i en överväxel mot detta? Absolut!

2 kommentarer:

  1. Själklart, vi måste skydda och förhindra alla former av cancer . Brandmän är en överrepresenterad gupp med yrkesrelaterade cancer. Bra att BRF driver dessa frågor. Varför kontrolleras detta inte vid de årliga kontrollerna?

    SvaraRadera
  2. Exakt min fundering och vg se nästa inlägg Rutger. Driv på din AG tycker jag och ställ frågan dit och jag antar att du är brandman.
    Varför bara BM och ja det kan man fråga sig men BRF kan inte rädda hela världen och BM ÄR, överrepresenterade och vårt område.

    SvaraRadera