söndag 31 januari 2010

Engagenuft


Såg att Karin Milles slår ett slag för könsneutrala yrkesbeteckningar i en debattartikel i senaste numret av Språktidningen. Hon tror till exempel att brandkåren skulle få bättre rekryteringsunderlag om vi funderade ut en bättre yrkesbeteckning än brandman och…. så hade tidningens läsare röstat:´

brandman (även för kvinnor) (131 röster, 21 procent)
brandbekämpare (113 röster, 18 procent)
brandsoldat (158 röster, 25 procent)
brandperson (72 röster, 11 procent)
brandman/brandkvinna (77 röster, 12 procent)
brandör (85 röster, 13 procent)
Totalt 631 röster.

Man har även listan på de 5 senaste nyorden och på andra plats finns; Hybriot, som då skall vara en gravt självöverskattande person. (Av hybris = övermod).
Undrar om inte Karin Milles är lite hybriot om hon tror att detta förändrar rekryteringen till …brandsoldatyrket, som skulle vinna i hennes omröstning.
Få se nu soldat...är det könsneutralt?

Jag ringde till Språkrådet för att kolla lite om -man som i gärningsman, talman, lekman, ombudsman, tjänsteman och… brandman, är könsneutralt.
Enligt Språkrådet och då övervakarna av Svenska Akademiens ordbok är det så. Man har sitt ursprung i ordet människa, inte i det manliga könet så nu vet vi det. Skönt så kan vi prata om annat viktigare igen kanske, brandörer… som, kanske..
Det ord Katti Sandberg kommit på och som jag stjäl rakt av och döper om bloggen till: Engagenuft. Förklaringen är att idag verkar många tro att engagemang sker på bekostnad av förnuftet och att de inte kan verka i samförstånd. Vi verkar leva efter normen att där känslan kommer in går förståndet ut. Hon hävdar att de två begreppen tillsammans är ett måste för att vara trovärdig i andras ögon och för att bygga förtroende. Ordet är därför en korsning mellan engagemang och förnuft.
Hon är klok hon, Katti Sandberg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar