onsdag 6 januari 2010

Olika pris på samma sak och måste alla bo bredvid kommunhuset


DN tar idag upp frågan om att de resurser som läggs på att undvika dödsfall skiljer sig mycket mellan olika områden. Den som vill ha lite siffror på hur stora dessa skillnader är kan med fördel läsa detta inlägg. Det är svårt att inte hålla med DN då de utan kanske att veta om det håller med Brandmännens Riksförbund som under mer än ett decennium sagt samma sak. Det behövs en översyn av hur våra resurser för att rädda liv används och kanske också snart varför inte regering riksdag tar sitt yttersta och nationella ansvar. Det är valår i år. He-he.. Varför anses exempelvis ett liv räddat genom ökad elsäkerhet vara värt 200 gånger mer än ett liv som räddas genom ökad brandsäkerhet?

Ett hus totalförstördes vid en häftig brand i centrala Korpilombolo under nyårsnatten. En kvinna brännskadades och branden har startat en ny debatt om Pajala kommuns beslut att lägga ner deltidsbrandkåren i Korpilombolo. Ett beslut som Brandmännens riksförbund överklagat. Kommunens önskan har varit att upprätta ett räddningsvärn men intresset i Korpilombolo har varit lika med noll. Hade huset kunnat räddas om deltidsbrandkåren funnits kvar? - Svårt att säga. Det vet man inte, säger Rolf Alldén. Enligt Rolf Alldén så var den snabbgående brandbilen på plats klockan 01.50. - Enligt min telefon så kom larmet till oss klockan 01.27. Och klockan 01.58 var övriga styrkan från Pajala framme, säger Alldén.

Naturligtvis har Rolf rätt det vet man inte men, man kan ju ana/tro/förmoda/anses vara rimligt, att skillnaden på 15-20 minuter till en pågående brand gör skillnad och/eller varför har man en snabbgående brandbil? Klurigt? Ja om man är politiker i Pajala kanske och tyvärr i flera ekonomiskt infantila kommuner. Vart har deras Borgpengar gått och hur ser den administrativa utvecklingen ut i kommunen är just nu frågor som debatteras. Nationellt förstås, och inte o Pajala eller i de andra kommunerna jag tänker på, de har nog med sitt eget.. Gudskelov, på ett sätt. Skrämmande ur ett annat och åter....... ;

HALLÅ!!!! Vad är Länsstyrelser, MSB, regering och framförallt politiken, på en högre nivå. Ni har ytterst ansvaret och faktiskt kanske indirekt för att inte snabb-brandbilen hann fram till huset i Korbi. Ni tillåter detta och ni kommer inte att komma undan. Ett valår. He-he-he, dvs. trippelmys i våra planverk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar