lördag 30 januari 2010

PSA


Man må och skall ha olika åsikter men..så här är det...
the Peter-way;

Om resultatet av PSA-provet visar på ett högt värde, brukar läkaren göra ytterligare en undersökning med ultraljud och prov från prostatakörteln. Om läkaren upptäcker en cancer går det att behandla den med operation, strålning, eller hormonbehandling. I tidiga stadier växer tumören inte utanför prostatans gränser. Då kan det gå att få bort hela tumören, till exempel genom operation eller strålbehandling. I en del av dessa fall, speciellt hos äldre män, är prostatacancern så liten och beskedlig att risken för spridning är liten. Då avvaktar läkaren med behandling och återkommande kontroller räcker.

Vid sena former växer tumören utanför prostatans gränser eller har kanske spritt sig vidare i kroppen. Tyvärr finns ingen botande behandling när sjukdomen spridit sig utanför prostata. Någon form av hormonbehandling kan vara bästa valet för att försöka hålla cancern i schack. Även i dessa stadier räcker det ibland, om man inte har stora besvär, att avvakta med behandling tills man eventuellt får tilltagande besvär av sjukdomen.

Mot detta ställs ”olägenheten” att få ett svar på höga värden som inte är cancer och här är egentligen hela diskussionen om dessa prov är bra eller dåliga för:

Ungefär en av tre män som har en godartad prostataförstoring har små ökningar av PSA. Det är inte så vanligt att värdet går över 10 mikrogram per liter i dessa fall. Förhöjda värden, upp till 20 mikrogram per liter, kan man få om man har en prostatainflammation, så kallad kronisk prostatit. En vanlig urinvägsinfektion kan ge en övergående, men kraftig stegring av PSA. Om man av någon anledning inte kan kissa, utan får så kallad urinstämma, kan man också få ett tillfälligt ökat PSA-värde.

Vill man veta när man har möjlighet att göra något åt problemet eller få besked att det inte är något problem eller först när det är… försent? Är kostnaderna för de preventiva proverna högre än kostnaderna när man upptäcker de 9000årligen och då försöker göra något och skall detta egentligen, diskuteras i relation till kostnader, egentligen? Jag lägger detta under etiketten insatser för här måste vi göra något och vi måste hjälpas åt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar