söndag 31 januari 2010
Ny bild på vice ordföranden
sedan jag fått klagomål. Jag vill påpeka att bilden inte gör mig rättvisa, sa han ungefär. Och att den var tagen för lång tid sedan. Pippi-nett?
Mmmm... men här en nytagen då för vad gör man inte...
Engagenuft
Såg att Karin Milles slår ett slag för könsneutrala yrkesbeteckningar i en debattartikel i senaste numret av Språktidningen. Hon tror till exempel att brandkåren skulle få bättre rekryteringsunderlag om vi funderade ut en bättre yrkesbeteckning än brandman och…. så hade tidningens läsare röstat:´
brandman (även för kvinnor) (131 röster, 21 procent)
brandbekämpare (113 röster, 18 procent)
brandsoldat (158 röster, 25 procent)
brandperson (72 röster, 11 procent)
brandman/brandkvinna (77 röster, 12 procent)
brandör (85 röster, 13 procent)
Totalt 631 röster.
Man har även listan på de 5 senaste nyorden och på andra plats finns; Hybriot, som då skall vara en gravt självöverskattande person. (Av hybris = övermod).
Undrar om inte Karin Milles är lite hybriot om hon tror att detta förändrar rekryteringen till …brandsoldatyrket, som skulle vinna i hennes omröstning.
Få se nu soldat...är det könsneutralt?
Jag ringde till Språkrådet för att kolla lite om -man som i gärningsman, talman, lekman, ombudsman, tjänsteman och… brandman, är könsneutralt.
Enligt Språkrådet och då övervakarna av Svenska Akademiens ordbok är det så. Man har sitt ursprung i ordet människa, inte i det manliga könet så nu vet vi det. Skönt så kan vi prata om annat viktigare igen kanske, brandörer… som, kanske..
Det ord Katti Sandberg kommit på och som jag stjäl rakt av och döper om bloggen till: Engagenuft. Förklaringen är att idag verkar många tro att engagemang sker på bekostnad av förnuftet och att de inte kan verka i samförstånd. Vi verkar leva efter normen att där känslan kommer in går förståndet ut. Hon hävdar att de två begreppen tillsammans är ett måste för att vara trovärdig i andras ögon och för att bygga förtroende. Ordet är därför en korsning mellan engagemang och förnuft.
Hon är klok hon, Katti Sandberg.
Vart är vi på väg 2
En kamrat på FaceBook skrev igår; Har en trött son som funderar på att avstå sin bandymatch i morgon för att sova ut, jo det kan man förstå, men matchstart i morgon är 17.30... och samtidigt kollade jag på dottern som åt sin egenlagade mat. Treminutersmakaroner och bara ketchup. -Vilken gourmemat du gjort säger jag. -Nej inte riktigt, jag hittar inte den rivna osten, svarar dottern. De är bägge 17 år och detta ger kanske svar på en del frågor men ställer fler…
Ibland känns det skönt att vara medelålders.
lördag 30 januari 2010
PSA
Man må och skall ha olika åsikter men..så här är det...
the Peter-way;
Om resultatet av PSA-provet visar på ett högt värde, brukar läkaren göra ytterligare en undersökning med ultraljud och prov från prostatakörteln. Om läkaren upptäcker en cancer går det att behandla den med operation, strålning, eller hormonbehandling. I tidiga stadier växer tumören inte utanför prostatans gränser. Då kan det gå att få bort hela tumören, till exempel genom operation eller strålbehandling. I en del av dessa fall, speciellt hos äldre män, är prostatacancern så liten och beskedlig att risken för spridning är liten. Då avvaktar läkaren med behandling och återkommande kontroller räcker.
Vid sena former växer tumören utanför prostatans gränser eller har kanske spritt sig vidare i kroppen. Tyvärr finns ingen botande behandling när sjukdomen spridit sig utanför prostata. Någon form av hormonbehandling kan vara bästa valet för att försöka hålla cancern i schack. Även i dessa stadier räcker det ibland, om man inte har stora besvär, att avvakta med behandling tills man eventuellt får tilltagande besvär av sjukdomen.
Mot detta ställs ”olägenheten” att få ett svar på höga värden som inte är cancer och här är egentligen hela diskussionen om dessa prov är bra eller dåliga för:
Ungefär en av tre män som har en godartad prostataförstoring har små ökningar av PSA. Det är inte så vanligt att värdet går över 10 mikrogram per liter i dessa fall. Förhöjda värden, upp till 20 mikrogram per liter, kan man få om man har en prostatainflammation, så kallad kronisk prostatit. En vanlig urinvägsinfektion kan ge en övergående, men kraftig stegring av PSA. Om man av någon anledning inte kan kissa, utan får så kallad urinstämma, kan man också få ett tillfälligt ökat PSA-värde.
Vill man veta när man har möjlighet att göra något åt problemet eller få besked att det inte är något problem eller först när det är… försent? Är kostnaderna för de preventiva proverna högre än kostnaderna när man upptäcker de 9000årligen och då försöker göra något och skall detta egentligen, diskuteras i relation till kostnader, egentligen? Jag lägger detta under etiketten insatser för här måste vi göra något och vi måste hjälpas åt.
Pappografi och Mammografi
Prostatacancer är den vanligaste cancersjukdomen bland män i Sverige. Varje år får strax under 9 000 män i Sverige beskedet att de har prostatacancer. Det innebär att vi hör till de länder som har den största förekomsten av prostatacancer i världen. Mer genomarbetade data har publicerats för den stora europeiska screeningstudien med PSA. De preliminära data som publicerades i mars 2009 visade att screening med PSA minskar dödligheten i prostatacancer med 20 %. De nya data som nu publicerats visar på en minskning av dödligheten med 31 %. (PSA-provet är ett enkelt blodprov där man mäter förekomsten av ämnet PSA i mannens blod. PSA är en förkortning av för prostataspecifikt antigen och det är ett protein som produceras i prostatan.)
Är provet dyrt? Nej. Svårt att ta? Nej. Finns det oklarheter runt provet? Ja men inte i relation till vad man kan uppnå. Varför ingår inte ett PSA-prov i hälsokontrollen för de manliga brandmännen? Generellt. Vete fan egentligen, på ren och skär bondsvenska men, jag håller på att ta reda på och vi har några arbetsgivare som verkar vällvilligt inställda till sin personal på G. Brandmän är ju dessutom överrepresenterade här och även i några andra cancerformer.
Ska vi starta en kampanj och lägga i en överväxel mot detta? Absolut!
fredag 29 januari 2010
Kostnadseffektivitet...
http://trelleborgsallehanda.se/trelleborg/article624917/Ryggar-for-tyngre-utrustning.html
Skriver: Vi har idag 53 kilo utrustning som vi tar med upp till en hjärtstoppspatient, i runda tal. När vi sedan varit hos patienten ska vi ner. Då har vi 53 kilo plus patientens vikt, säger Rickard Uppenberg. Idag är ambulanserna i Skåne utrustade med separata EKG-apparater och hjärtstartare. Men en upphandling som blev klar i slutet av 2009 innebär att de utrustningarna ska ersättas med en allt-i-ett-apparat. – Det är den produkt som har vunnit för att den har bra kvalitet och är kostnadseffektiv för Region Skåne, säger Poul Kongstad, tillförordnad chef för Region Skånes Prehospitala Centrum där ambulanssjukvården ingår.
Jag har uttalat mig otroligt positivt ett antal gånger om räddningstjänstens blåljuskamrater i andra organisationer. Vid ambulansen har man produktutvecklat och tillsett arbetssätt som är gynnsamt för både jämställdhetsarbetet, arbetsmiljön och kvaliten, varför kan man inte göra det inom räddningstjänsten....
Jo jag vet att jag raljerar i delar men vill ju skapa diskussion.
Är det dags att omvärdera detta och är arbetsmiljö ersatt med bara kostnadseffektivitet. Inbilla inte mig att man inte kan kombinera allt för..det har gått förr och det har man ju redan bevisat. Ställ kraven så anpassar sig faktiskt även ”marknaden” och inte tvärs om.
Förr är heller inte lika långt tillbaka som på bilden, gudskelov.
torsdag 28 januari 2010
Tuffing..?
Jag har haft en mötesdag idag en del var riktigt spännande. Läste sen på tåget hem en kompis som skrev på Facebook; har köpt en snöslunga, så det blir lättare för min fru att ta reda på all snö...... och frun svarade: jag har också fått en sandspridare i födelsedagspresent (jag fyller år i maj månad).
Nu pratar vi spänning! Är han omtänksam och lite..före, eller trött på lugnet?
Nu ska jag ut på Blocket och leta traktorer. Frun fyller ju snart. (Oktober)
onsdag 27 januari 2010
Till Riksdagens ombudsmän JO
Den 26:e januari rapporterade Ekot att Justitieombudsmannen, JO, överväger att ta upp om skolors slumpmässiga drogtester av eleverna är lagligt. Testerna förbereds på flera skolor i landet, bland annat på Brinellgymnasiet i Nässjö. Trots att Skolinspektionen sa nej till frivilliga drogtester i gymnasieskolan i höstas. Bra tycker jag, att JO uppmärksammar skolan och skolverket men anser att jag har en minst lika svår avvägning i ”mina” regelverk på jobbet. Kan det bli föremål för lika, snarlik, granskning under samma tankebana är frågan i stort och jag utvecklar: Enligt Brandmännens Riksförbund och undertecknad gäller samma oklara läge för LSO, lagen om skydd mot olyckor (2003:778) och dess styrka mot tex. Kommunallagen samt Länsstyrelsernas möjligheter till tillsyn samt övervakning av efterlevnaden. Länsstyrelsen har i sin tillsyn över kommunernas verksamhet att bedöma om kommunerna lever upp till de nationella mål och de verksamhetsmål som framgår i LSO och som satts upp i handlingsprogrammen.
Vidare finns…… och det i fyra sidor.
Er e-postskrivelse har inkommit till Riksdagens ombudsmän (JO) 2010-01-27
14.40.43.
Vilken kommun och vilken företeelse och/eller vilket beslut hur är nu detta vinklat då? Finns det någon fortsättning och är då BRF med och bakom detta eller har han fått…spunk. Ja det lär ni och andra bli varse men det man anar, är ju att det kommer att komma lite jokrar i leken. Spunk föresten, vad kom det ifrån nu då.. men om det bara är Pippi Långstrump och jag som fått det har jag det gärna. Jag tycker om Pippi Långstrump...
SJ, SJ gamle vän....
Jag bor i Gävle och jobbar delvis därifrån.
Jag har också, minst, en last, jag röker. (Lite)
Nyss stod jag och odlade lasten, lite, innan jag packar ihop för att resa ned till Stockholm och ser då järnvägen. Genom snöandet.
Och …ser ett blåviolett tåg som det stod Skånetrafiken på.
Signal, växel-fel eller har man lånat in tåg och varför och finns det värme i skånska tåg?
Tror jag tar bilen…….
tisdag 26 januari 2010
En LYCKA kommer sällan ensam
HEJA Stefan och Skellefteå samma smiley-bild då det lite hör ihop då... Tv-inslaget före designerna i inlägget nedan handlar lite om det projekt som Brandmännens Riksförbund och Kommunal, gemensamt driver med SKL, AV och MSB och där facken ligger på. Jo ni läste rätt. Gemensamt! Detta är en så viktig fråga att vanliga trätoämnen är tabu och vinnarna i det är ni. Sveriges brandmän. En av eldsjälarna visar här, också som designerna nedan, att nytt tänk finns också inom kårerna och att det inte är besvärligt, inte dyrt och bara hälsosamt.
http://svtplay.se/v/1861124/vasterbottensnytt/rena_larmstall_ska_ge_friska_brandman?cb,a1366518,1,f,-1/pb,a1366516,1,f,-1/pl,v,,1861132/sb,k104714,1,f,-1
Jag slutar som jag började och även här är jag så glad att hade man haft nått riktigt hockeylag i Skellefteå så övergav jag Brynäs.
Jämställdhetsarbete och arbetsmiljö. På riktigt!
Ibland blir man bara så glad… HEJA UMEÅ!!
Jag har tjatat och tjatat om produktutveckling, nya arbetssätt, nya tankar och börja i rätt ände eller åtminstone också. Någongång. Det tar för lång tid och om det ska värka fram internt får många enskilda kämpa, och lida, för det som någon annan borde göra. Centralt eller ovanifrån eller i grupp. Gnäll, gnäll och gnäll men då:
..kommer Thomas Degn och hans designstudenter, från himlen och otippat, och visar var skåpet..kan stå.
På några veckor har alltså tio designstudenter med sju olika nationaliteter kartlagt problem- och utvecklingsområden på Umeå brandförsvar genom bland annat intervjuer och studiebesök. Detta har nu resulterat i nya förslag på koncept för arbetsredskap samt utrustning och kläder. Några av studenterna har valt att fokusera på hur brandförsvaret skulle kunna arbeta med att förebygga cancer, en sjukdom som verkar vara vanligare hos brandmän än hos andra yrkesgrupper andra på arbetsmiljö och arbetssätt. Saneringsvagn för brandmännens utrustning, (cancerproblematiken), nya munstycken till slangarna och att slangen och rökdykaren kopplas samman så att kroppen får dra slangen istället för armarna fanns med bland förslagen.
Totalt är det tio individuella studentprojekt som presenterades den 22:a januari vid Designhögskolan i Umeå, i samarbete med Umeå kommun.
Läs och njut: http://www.folkbladet.nu/?p=166018
SVT,Västerbottensnytt och här ser ni lite mera..
http://svtplay.se/v/1861132/vasterbottensnytt/brannhet_design?cb,a1366518,1,f,-1/pb,a1366516,1,f,-1/pl,v,,1861124/sb,k104714,1,f,-1
Gissa om jag ska upp till Umeå, gissa om BRF stödjer detta, gissa om vi lusläser och gissa om de är glada och verkligen brinner för detta och gissa om det går att göra likande på andra ställen och få ihop detta med annat och mera och, och, och… Jag slutar som jag började.
Jag är så glad att hade man nått riktigt Hockeylag i Umeå så övergav jag Brynäs.
Det mina vänner, är kraftfullt, om det kommer från mig.
måndag 25 januari 2010
Trygg och säker.. pansarsäker
var jag här men för att bli utnämnd till en Säker och Trygg kommun, ”A Safe Community”, fodras att kommunen utgår från sex fastställda, internationella indikatorer vad gäller organisation, program och arbetsätt samt dokumentation och utvärdering av det skadeförebyggande arbetet. WHO, Collaborating Centre on Community Safety Promotion och Karolinska Institutet har formulerat de indikatorer som gäller för internationella ”Säkra och trygga kommuner” och en säker och trygg kommun skall ha:
1. En infrastruktur baserad på kommuninnevånarnas deltagande och samarbete, ledd av en tvärsektoriell grupp som är ansvarig för främjande av säkerhet i kommunen.
2. Långsiktiga, varaktiga program omfattande båda könen och alla åldrar, miljöer och situationer.
3. Program som riktas mot högriskgrupper och -miljöer samt program som främjar säkerhet för utsatta grupper.
4. Program som dokumenterar skadors frekvens och orsaker.
5. Utvärdering för att bedöma programmens processer och effekten av förändringar.
6. Fortgående deltagande i nationella och internationella ”Safe Community”nätverk.
Nationalekonomen Johan Kreicbergs har utifrån SCB:s uppgifter räknat fram vad svenska kommuner, landsting och regioner egentligen satsar på och ja, det blev offentlig byråkrati. Hur mycket av den byråkratin handlar om en Trygg och Säker kommun och har räddningstjänsten fått något tillskott för att hantera detta?
Bara om verksamheterna sätts i fokus kommer pengarna att gå till ”rätt ändamål och göra riktigt nytta” och kanske är politikerna byråkratins fångar?
Jag tycker vi tar reda på det fram till september 2010. Också.
PS. Jag var inte i en trygg och säker kommun på kortet. Men intressant. DS
Dödsbränderna..ökar!!
I http://blogg.rsyd.se/perwidlundh/ om början på 2010 och att det omkommit nästan tjugo personer vid bränder redan i år och det har bara gått drygt tre veckor.
Jag håller helt med om att det är ett observandum som måste tas på allra största allvar. Här har Per och andra Räddningschefer ett stort ansvar för om inte de har det vilka har det då? Andra eller politiken i kommunen? MSB? LSO? Regering/Riksdag? Om svaret blir ja, det är de och inte Räddningscheferna kan följdfrågan bli: Vem påverkar då dem och det och har den expertkunskap man stödjer sig på vid besluten? Bevärligt det här…och det kan kännas som en klädnypa i ansiktet.
Eller flera, innan det är färdigt. Vi får se.
Kan man får man... IVPA
IVPA, I Väntan På Ambulans vid räddningstjänsten har kallats olika saker genom åren och är något som oavsett namnet Brandmännens Riksförbund tidigt stött och fortfarande stöder. Skälet var och är enkla egentligen då vårt första och största uppdrag är att rädda liv. Räddar vi liv med rökdykning? Ja ibland. Räddar vi liv med stege/stegar? Ja ofta, Räddar vi liv med IVPA? Väldigt ofta.
Sen får den medicinska expertisen säga vad de vill för de behöver vetenskaplighet eller beprövad erfarenhet innan de vågar.
Vi vågade och vågar.
Alla lekmannauppgifter kan man göra och utan delegation inkluderande deffen faktiskt men om syrgasen kommer in i bilden, obligatorisk delegation från en läkare. Nästa fråga är, bör man, utan delegation eller uppdrag och tillsyn av en läkare eller annan medicinskt ansvarig, och här tycker vi och undertecknad nej.
Återigen så handlar det om ansvar och att vara rätt utbildad för det man gör. Att få detta via avtal, arbetsinstruktioner med möjlighet till kontinuitet och kunna fråga och få en medicinsk återkoppling och respons på det man gjort. Vidare blir våra blåljuskollegor vid ambulansen ofta våra blåljuskamrater och vi vinner en naturlig synergi och samverkan med ”medicinen”. Apropå kamrater så hur tar allmänheten emot detta och får räddningstjänsten uppskattning?
Detta betyder inte att arbetsgivaren ensidigt kan bestämma vilka uppgifter som brandmännen är skyldig att utföra eller att samtliga måste kunna göra allt. Uppgifter utöver räddningstjänst måste först förhandlas och regleras i en särskild överenskommelse och det gör man när man ”stadgar instruktionen”. När man kommer överens om sådana uppgifter måste man också ta hänsyn till huvudarbetsgivaren, om det gäller deltiden, så det inte innebär att brandmannen måste sluta i räddningstjänsten pga. att belastningen blir för stor. Principen gäller ju annars i stort även för heltidsbrandmannen och det avtalsområdet.
Stannar där i ett redan för långt inlägg men det är många frågor i och om detta och här var lite saxat ur vår ”stora interna instruktion” . Vidare så har undertecknad varit en landstingsmotpart som kommuner skrev sina IVPA-avtal mot. För arbetsgivarsidan, och har alltså arbetat med dessa frågor sedan 80-talet för både kommun, landsting och för arbetsgivare och fack på "bägge sidor" så en viss erfarenhet har Brandmännens Riksförbund i och om detta. Om ni har frågor.
söndag 24 januari 2010
50 inläggs jubileum
var meningen bli i den 19 februari. Ett om dan.. i snitt. Nu finns det ju så mycket att skriva om och det tar inte lång tid när man lärt sig knapparna och har materialet för minst 100 inlägg liggande.
Får se när jag börjar på dem :-)
Bilden är sparad till just detta jubileum och är typisk "amerikansk-gud-vad-vi-är-bra" men vadådå... Den är fin tycker jag och föll för katten på axeln och här bestämmer jag. Nästan. En del börjar kommentera och många, många mailar. Kul, men ha lite överseende om jag inte svarar bums. Jag ska ju göra annat också.
PS. Den 100:ade bilden är en "naken-chock". DS
Nu vet jag vad en Magnolia är
Kommer ni ihåg Magnolierna, i balansgångs-inlägget nedan. Nu går rektorn ut och försvarar.. studentkåren. Kåren har dessutom gjort om sitt såga till krama. Dubbelsmart och alla är vinnare och hade MVG i kursen. Mediakursen. http://sydsvenskan.se/lund/article622849/Alskade-trad-vapen-i-kampen-mot-avgifter.html Är jag förvånad? Nej. Är jag imponerad? Ja. Grattis till en bra lobbing för skolan och för frågan!
Hur visar vi..
I P4 Skåne kunde och kan man höra en ”Mona-väskdebatt” i Räddningstjänsten Syd.
Brandmannakalendrar ska bort för de är sexistiska och visar halvnakna kroppar.
Av bägge könen.
När beslutet tagits vet man inte för man har inte haft anledning att agera förrän nu då en praktikant sett 1, alltså en, tidning med sånt material på ett jourrum.
Sen vill man gärna göra en brandmannakalender själva, om man hade resurserna, som visar brandmannens rätta ansikte, säger chefen Joakim Gustavsson i Lund.
Öhh.. och hur var det nu..har man inte redan gjort det och vem var det som stod för den då och vad skiljer mot nu och nej, det var inte Joakim, det hade jag kommit på. Någon annan ..eller har jag fel..Ja kanske, minnet sviker lite. Det kan vara skönt att minnas bara delar och kanske någon kan känna igen sig i bilden som illustrerar detta inlägg och då, räcker det långt.
Brandmännens Riksförbund stöder och sponsrar en dylik kalender och avkastningen går till Brandmännens skadefond. Alla drabbade brandmän i Sverige, oavsett kön och.. inställning till sexistiskt material, kan sen få medel ur den fonden. Vi stödjer inte sexism i någon form och vi är trygga i vår uppfattning och behöver då inte spela på politisk populism eller delta i nonsensdebatter.
Här i och för sig, skulle det kunna bli…kul, och jag lägger inlägget under politik. Där det hör hemma, då nästan inget hänt, men med detta eko. Varför? Politik!
Skyddsombud kan..
Skyddsombuden kan agera mot nedskärningarna - Sundsvall - www.st.nu står en hel del viktigt och lätt relaterat till min/vår verksamhet. Sen att mitt favoritexempel från gruppboendet Ugglan i Härnösand där Arbetsmiljöverket 2002 förbjöd en bantning av personalen eftersom det saknades konsekvensbedömningar är med, gör ju artikeln ännu bättre. Hehe. I en annan artikel i en annan tidning är det klart vad den nye sjukhusdirektören ska ha i lön. Han får 60 000 kronor i påslag och får 140 000 kronor i månaden. Det är några undersköterskor det. Bara i påslaget. Undrar när man kopplar artiklarna och är lönen felaktig? Vad vet jag och kanske inte, men, den är fel i tiden helt klart. För alla, även sjukhusdirektören.
Sen vore det väldigt skönt om den mediala världen kunde ta och skärpa till sig. Över hela linjen faktiskt. Att alla nu verkar djupt bekymrade över att en väska av fint märke och dessutom dyr, dinglar på Sahlins arm, får inte vara den nivå ribban skall ligga på i rapporteringen under resten av valrörelsen. Då måste de få hjälp att se större "skandaler". Har ni något tips? Jag har flera. Spännade? Hehe..
lördag 23 januari 2010
Skuld och skyldig
Räddningstjänsten krossade ett fönster och tog sig in. Men den äldre kvinnan behövde inte räddas. Nu vill dottern att kommunen ska betala för skadorna skriver Sydsvenskan. http://sydsvenskan.se/omkretsen/kavlinge/article623164/Raddningen-behovdes-inte---kvinnan-lag-pa-sjukhus-.html
Grillkvällen slutade med ett utbränt växthus, ett halvt utbränt gästhus hos grannen, ett uppeldat plank och totalförstörda trädgårdsmaskiner. Och med ett krav på 1,6 miljoner kronor från försäkringsbolaget är ett annat krav och nu mot den vållande. http://sydsvenskan.se/lund/article623073/Grillkvallen-kan-kosta-16-miljoner.html
Frågan jag grunnar på idag är vållandedelarna/ansvar för räddningstjänsten när nått blir fel. Oavsett syfte och tanke.
Mycket mera kommer i och om detta med ”ansvar” tror jag då det amerikanska tänket med stämningar och utröna vems är felet, kommer alltmer. Även i Sverige. En klart tydlig tendens och hur ska det tacklas?
Den unga kvinna det skrivs om är för övrigt en ung brandingenjörsstudent, som hade brandvarnare, och fick en hyffsad …praktik. Hon är också min svärdotter .
Sen kan man undra vad bilden har med texten att göra och vad de egentligen gör?
Jag har då ingen aning och visst är det …mystiskt? Jag menar med nummerlapparna.
torsdag 21 januari 2010
Räddningstjänsten glömdes bort
Räddningstjänsten i Hallen glömdes bort vid storbrand - Åre - ltz.se
Verkar lite sådär och såpass att man undrar hur lång tid det tar innan det kommer till oss. BRF är starka i Norrland. Också. Startar klockan nu och hoppas de har bättre larmmottagning än på bilden. Rutinerna verkar ju sådär. Kanske.
Balansgång
http://sydsvenskan.se/lund/article622492/Studenter-hotar-saga-ner-magnoliorna.html är nu uppe i 205 kommentarer från läsare!!! och den handlar om likhet över nationsgränser eller inte ur ett Svenskt perspektiv om kostnader för studier. Närmsta topp i kommentarer i hela dagens nummer är 12 just nu. Hmmm.
Är det någon som faktiskt tror att de gör verklighet av detta när man till och med berättar när på klockslaget eller är det ett.."lämna slangen-utspel" Eller var det skarpt..Hehe.
Så mina vänner kan man också få publicitet.
Syns man inte finns man inte och vilken brandstation har magnolior? 205 kommentarer!
Går studenterna mediautbidning kan man undra och ett råd, detta är en svår balansgång så var försiktiga och bryt när opinionen vänder. Den har gjort det..nyss.
Jämställdhet och mångfald
MSB skriver på http://www.msb.se/sv/Start1/Nyheter-fran-MSB/Nyheter/MSB-vill-se-fler-kvinnor-och-personer-fran-minoritetsgrupper-i-raddningstjansten/ att: ”Nu ska vetenskapligt underbyggda nivåer på fystester för brandmän tas fram. Det är en av nio åtgärder i det handlingsprogram för ökad jämställdhet och mångfald i räddningstjänsten som beslutats av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). - Alla kan inte bli brandmän, men ingen ska heller utestängas från yrket på grund av kön, etnicitet eller sexuell läggning. Vi tror att räddningstjänstens arbete, både förebyggande och operativt, blir bättre om alla kompetenser i samhället tas tillvara. Det är också en fråga om förtroende: räddningstjänsten måste spegla den befolkning man är satt att skydda, säger Anders Axelsson, projektledare för handlingsprogrammet.”
Vidare pågår ett arbete relaterat vid myndigheten representanter för såväl DO, AV, intressegrupper fack och andra sitter och jobbar med just dessa frågor och försöker göra det på ett övergripande och vetenskapligt sätt med hänsyn till såväl faktiskt verklighet som lagverk. Det ni och detta tycker jag om. Mycket.
För det får inte vara så att samhället och här exemplifierat i en rubrik från media, gör olika och hipp som happ; ”Kvinna fälld för raset i Kista. Ingenjören döms för arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död samt vållande till kroppsskada.” Särbehandling?
Eller tror någon att om byggnadsingenjören varit man att det stått;
”Man fälld för raset i Kista.
Samtidigt måste man ha respekt för vilka förutsättningar som krävs för vissa yrken och är brandmannayrket speciellt och unikt? Speciellt ja men knappast unikt förutom rökdyknings AFS:n och vad och hur har man då gjort i andra snarlika yrken i det som det tvistas mest om, fysisk styrka?
80 kg människa eller sandsäckar på en Alfabår har fem landsting som krav på samtlig personal. http://www.ambulansengavleborg.se/Policy%20Riktlinjer/Personal/Anställningstest.pdf
Jo jag vet att jag har skrivit detta i mitt förra liv som ansvarig i den organisationen, alltså som arbetgivare, men lägg märke till att den gäller för fyra landsting till och är snarlik i alla andra. Alltså, det är inte i så fall bara jag som var och är ute och cyklar men, har man de kraven för att sortera ut människor från kön, etnicitet eller sexuell läggning är frågan och varför debatteras inte det? Hos andra.
Sista först och det enkla svaret, de ligger före, ljusår före kan man tycka ibland, och har alltså passerat denna pseudodebatt. Inom dessa organisationer diskuteras riktlinjer för effektivisering av insatser, produktutveckling, kvalitet, utbildning och andra framåtriktade förändringar. Istället.
Varför har man då kommit dit då är det för att man sorterar ut fel människor från yrket? Javisst men fel är inte kön, etnicitet eller sexuell läggning utan de som inte klarar kraven på utbildning, värdegrund och..fysisk förmåga, att bära en patient tillsammans med en, alltså 1 kollega. Självklart måste man kunna ta med sig patienten om man jobbar i ambulans, snittvikten på en svensk ligger vid drygt 70 kilo och här drar kvinnor ned medelvärdet och för att klara att bära även en man så hamnar man ”vetenskapligt och mätbart” på.. 80 kilo.
Svårt?
Nej inte enligt min mening utan mer sunt förnuft och faktiskt även ur flera perspektiv. Det måste bara vara det man skall göra som ställer kraven. Skall man köra lastbil krävs ett C-körkort och vill man spela fotboll går man knappast till simklubben. Detta gäller i allt och handlar inte om vem man är utan vilka förutsättningar man har för en viss sak.
Alla ska ha möjligheten men alla kan inte av olika skäl. Här borde det handla om vilka arbetsuppgifter som ska utföras och vilka krav de ställer. Är kraven för höga, svåra eller enklast om de visar sig vara omöjliga bör man väl ändra grundförutsättningarna? Alltså grundförutsättningarna, arbetsuppgifterna. Man säger knappast att jo det krävs ett C-körkort men det bryr vi oss inte om utan kör ändå utan fixar man inte denna rekrytering kanske man köper in en lätt-lastbil istället och ger förutsättningar för fler. Sveriges räddningstjänst är kända eller i delar ö-kända, för sina små styrkor. Internationellt häpnar man och tror i delar inte riktigt det är sant. Förenklat sett handlar det om insatsteknik, vår rökdykning och förmåga att leta upp branden istället för att hejdlöst övergjuta objekten med vatten. Detta ställer krav på att var brandman sköter sitt och att teamet fungerar. Jämför gärna med en ambulanssjukvårdare, alltså EN ambulanssjukvårdare. Kan han eller hon bära ned en patient själv? ( Vi hade 54% kvinnor inom ambulanssjukvården i Gävleborg när jag slutade.)
Vad ska man klara och vilka krav ställer det på utbildning, kompetens och även då fysisk förmåga, om det är en förutsättning för just det yrket, är vad detta handlar om eller borde handla om. Även vid räddningstjänsten. Det blir inte bara fel utan dubbelfel om man samtidigt som MSB nu ser över och driver dessa frågor i de större organisationerna och gör egna spår och egna tolkningar gömda bakom ord som ”samlade bedömningar och likvärdighet”. Om man nu inför en ny praxis, problemet är att vi inte ens vet det men om, hur kommer man att följa de riktlinjer som MSB kommer fram till?
Om de inte stämmer med den egna praxisen?
Bara att göra detta och på det här sättet kan nog kanske ge lite fingervisning om hur man kommer att agera och det är knappast vare sig debatten eller styrningen av den svenska räddningstjänsten betjänt av. Är det MSB:s rekommendationer som gäller eller kommer man att politiskt agera som när man betraktar Länsstyrelsernas utlåtanden, inte alls.
Att det ska vara så svårt ...men det blir det ju när man blandar politisk korrekthet med praktisk verklighet i egna tolkningar där man kanske inte riktigt har förmågan fullt ut i vare sig det ena eller andra.
Ingen har det, så hav förtröstan, och därför behöver vi samarbeta och inte låsa in oss. Låsen verkar tunga i vad samlade bedömningar och likvärdighet egentligen är och gissa om jag tänker ta upp detta i referensgruppen den 16/2 vid MSB för genomlysning,(röntgen rent av)?
Calle vs Räddningschefen i Syd
Jag blev tipsad av ganska många medlemmar från Skåne, snudd på nedringd, att en Calle skrivit på Räddningschefen i Syds blogg, siffrorna i texten är mina och ni förstår sen varför:
Hela räddningstjänstsverige har genom åren haft svårt att rekrytera kvinnliga brandmän.1 Jag har inget emot kvinnliga brandmän eller personer med andra etiska bakgrunder.2 Så länge dem har kommit in genom att klara de grundläggande kraven3 som du skriver om Per, alltså på samma villkor som alla sökande.4 Men jag undrar vilka är de kraven egentligen??5
Enligt folk som var och gjorde det fysiska testerna vid er förra rekrytering så har ni ju tagit bort alla krav som tidigare funnits, det bara är rekommendationer 6 nu för tiden. Enligt ryktena kom en del av dem som fick tjänst inte upp i de fysiska krav som tidigare funnits? Om detta stämmer hur går det ihop med rökdykning och andra fysiskt tunga arbeten man kan ställas inför?
Jag blir samtidigt fundersam över hur ni på en enda gång kan anställa sex kvinnor när resten av Sverige har svårt att anställa en.7 Det där du hänvisar till om positiv särbehandling tycker jag mer verkar som något ni bara tar skydd bakom.8 För bevisligen så fick folk med mångårig erfarenhet av räddningstjänst och bra fysisk status inte arbete hos er. Istället var det kvinnor som går ut SMO först nu till våren och invandrare som gått erat eget ihopkok till utbildning.
Jag själv arbetar inte inom räddningstjänsten utan bara hört från olika håll vad personer har sagt. Det tillsammans med ren fakta gjorde att jag bara var tvungen att lägga in en kommentar och det för att jag vill veta hur det verkligen ligger till.9 För mig handlar det bara om att jag som kommuninnevånare vill kunna känna mig trygg med den räddningstjänst10 som finns i min närhet och som jag också faktiskt är med och betalar för.11´
11 påståenden jag helt ställer upp på i ett enda stycke och annat jag inte har en aning om men, som oroar. Mycket skulle kunna vara frågor och i detta sammanhang och i denna text är de ju faktiskt det. Ska i sanning bli spännande att se svaren.
Lysande Calle och du får gärna maila mig så får du mina svar och tankar i detta: peter.bergh@brandfacket.se.
Vore jag i Pers uniform skulle jag nog ta någon dag på mig och läsa vad jag skrivit tidigare, i såväl blogg som offentliga och interna dokument i frågan, innan jag svarade.
Senast och i samma inlägg skrevs; Det går inte att jämföra vår rekrytering med intagningen till veterinärutbildningen. Vi har gjort en samlad bedömning av alla sökandes förmåga och ingen har kommit in utan att klara de grundläggande kraven. Däremot har vi lagt stor vikt vid mångkulturell och mångspråklig kompetens, liksom att vid likvärdig förmåga prioritera kvinnliga sökande. Det är en stor skillnad.
För att sen citera diskrimineringsombudsmannen; Med positiv särbehandling menas att exempelvis en arbetsgivare vid lika eller likartade meriter i en rekrytering kan välja en person av underrepresenterat kön. Det är ett sätt att främja lika rättigheter och motverka diskriminering. I Sverige är positiv särbehandling tillåten bara när det gäller kön.
Jag är inte bara oerhört utan OERHÖRT misstänksam mot ”samlad bedömning” och ”likvärdig förmåga” och anser att inte subjektiva parametrar skall vara så framträdande i en så viktig,
(höll på att skriva process), fråga. (Jag håller på att avvänjas från byråkratiska)
– Jag vill bli brandman och behöver klara den samlade bedömningen och den likvärdiga förmågan. Vad är detta? En politisk administrativ trams-omskrivning för att ”vi vill göra som vi vill och det ska ni inte bry er i ”, skulle man kunna tro, om man var elak.
Nu är inte jag elak utan väntar med spänning på svar först innan jag tar ställning om jag ens ska bli lätt svettig i pannan och dessa svar tänker jag ta med mig, när jag, träffar folk från DO och andra myndigheter inom kort. Eller, om det stora eländet brakar loss i Syd. Många av våra medlemmar hör av sig och vi samlar och betraktar så får vi se vad som sker .
Det är farligt att utsätta sig för risk. Men spännade och jag lägger inlägget under..politik.
onsdag 20 januari 2010
Det ofattbara
”En bloggare” jag läst sedan lång tid har drabbats av det oförståeliga att ett barn gått bort. Jag har sedan 1977 arbetat inom brand och ambulansyrkena och varit med om just detta åtskilliga gånger. I tjänsten. Man blir INTE härdad i den här branschen och jag har gråtit flera gånger och fått börja om när jag läser det han skriver om det ofattbara på ett sätt som nog bara just han kan. I blåljus-branschen har vi mycket att lära av det han skriver, från den andra sidan av vår yrkesvardag, och därför vill jag dela detta med er.
"Och lika plötsligt har mina döttrar blivit kvinnor, så kloka och trygga i sig själva och varandra. Så lugna och vuxna. Det är jag och Ia som är barn. Vi lovar varandra att klara detta och det är den självklaraste sak i världen. Vi är helt överens, och vi är helt säkra, och det är nästan rogivande. Jag älskar er så mycket. Och vi går hem."
http://faschingseskapader.blogspot.com/2010/01/sa-har-gick-det-till-fran-mitt-hall.html
Med sorg i hjärtat sänder jag all min kraft till dig och din familj Fasching.
Hoppsan hoppsan..
Dom stora grabbarna i The European Fire Fighter Unions Alliance (EFFUA) var i Stockholm den 19-20 januari för ett strategimöte med Brandmännens Riksförbund.
Vilket sammanträffande … och vad håller de på med de där BRF:arna?
Jodå det finns ett Pressmeddelande också på http://www.brandfacket.se/
och som de skriver, det kommer mera. Det är en bit till september.
Vill ni bli kompis med en brandman
..eller drabbas av en variant på snigel i ögat, politiker?
(Så har man varit tuff idag med då och fyllt kvoten.)
Den här artikeln; http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/lenamellin/article6455974.ab stämmer väl överens med mina tankarna inför detta år och att det finns en hel del att jobba med i ett o-politiskt fackförbund.
Jag ser detta dock inte som en rysare utan som en möjlighet.
Vem vill vara kompis med Sveriges brandmän och de medborgare som värnar om sitt skydd och sin trygghet i valslutspurten?
Det är frågan vi kommer att ställa.
Många, många mååånga gånger och inte minst, visa medborgarna, väljarna, resultatet.
Värsta tricket
tisdag 19 januari 2010
Avtalsförhandlingen då-då
Dålig start
2010 börjar inte bra… Fram till den 19 januari har 18 personer omkommit vid 17 bostadsbränder. Vidare har ett stort antal olyckor och flertalet större bränder härjat där värden för 3-400 miljoner uppges gått till spillo vid bara en av dem... Pengar är pengar men liv kan inte ersättas och det är inte för inte man hoppas på statistik-slumpen och att det går över, jämnar ut, sig eller naturligtvis helst blir bättre än det mörka året 2009.
Ett i sig lågt mål men kanske realistiskt. Om vi hjälps åt. Före-under-efter för ett bättre före-under-efter och ännu bättre före-under-efter..och ska det vara så ..omöjligt? Kedjan som räddar liv har vi lärt oss inom sjukvården och det blir inte bättre än den svagaste länken är ett annat relaterat uttryck så; kanske hela kedjan behöver ses över för att hitta svaga länkar för var ligger felen? Alternativen är ju att vara nöjd med en negativ utveckling trots insatser som borde ge färre olyckor och bränder. Känns inte bra. Inte bra alls så åter, må detta vara en statistisk plump.
Avtalsförhandling
är det idag och det är konstigt att man kan se saker med så olika ögon. Mellan vinter och sommar kommer ju en vår och är det, det mellanläge vi når. Sverige är lite landet mittemellan. Alternativet är ju mellan sommar och vinter. Eller vinter. Eller sommar. Många alternativ blir det och mycket att göra.
Som tex också.. att "när du i varjefall är i Stockholm kan köpa steppskor åt mig och en kamrat" säger Lilldottern. Så.. jag ska köpa två par steppskor med för vissa förhandlingar är liksom inte förhandlingar och går inte att vinna... Hörs
måndag 18 januari 2010
95 000 i EU dör varje år i yrkesrelaterad cancer
Nyss nåddes jag av beskedet att ännu en brandman dött i cancer och forskare på Karolinska institutet har idag faktiskt publicerat en rapport relaterat till detta. Inte till just den brandman som mina tankar går till utan de har tittat på nästan samtliga dödsfall i Sverige som under de senaste 10–15 åren klassats som yrkescancerfall. I 36 procent av fallen fanns exponeringar i de avlidnas yrkeshistoria mot två eller fler cancerframkallande ämnen.
De vill se en diskussion om detta och länken är:http://www.dn.se/opinion/debatt/95-000-i-eu-dor-varje-ar-i-yrkesrelaterad-cancer-1.1028610
Brandmännens Riksförbund, Kommunal och andra berörda organisationer och myndigheter har ett gemensamt relaterat projekt i hur brandmännen utsätts för cancerframkallande ämnen och vad man kan göra före, under och efter för att minska riskerna.
Projektet heter ”Friska Brandmän”.
Just nu känns det tungt och detta projekt som det viktigaste i världen. Jo jag vet om Haiti och annat men jag orkar bara inte riktigt, riktigt ta till mig och ser små möjligheter att göra skillnad för egen del. Andra sköter det betydligt bättre och jag ger dem ett bidrag. Att få ett bättre skydd mot cancer för brandmän däremot, kan jag och vi göra skillnad i, och det ska vi banne mig också göra. RIP kamrat.
Om man bygger...
www.helahalsingland.se
en organisation eller..en helikopter.
Bör man nog veta lite om vad man gör. Min helikopter är mer flygfärdig än många räddningsorganisationstankar. Härligt långt ord som bara det borde avskräcka.
Nu ska jag leta en motor till mitt bygge och frågan är, räcker det med en elvisp? Den snurrar ju nästan lika...
Jag lär återkomma efter provturen.
Eller inte.
Om man kör eller har kört i diket
www.helahalsingland.se
Så vill man att någon kommer och hjälper en. Kanske? Vad säger man och är ni förvånade som inte kan branchen? Visst man kan inte ha allt överallt men var går gränslandet och vem och vilka bestämmer dem? Lokala hårt ekonomiskt ansträngda fritidspolitiker är svaret. Ska det vara så och om inte, vad gör vi åt det?
Mååånga frågeteckan i samma stycke men, det förtjänar detta inlägg. Häpp!
söndag 17 januari 2010
En fortsättning..
Likvärdighet-ansvar-närhet vs Rimliga nivåer
Svägerskan, nämnd nedan, hade inte fickparkerat sig till att inte startkablarna skulle nå. Hon stod i en snödriva. Alltså samma bekymmer men, nu är det löst.
Hur löser man då detta nedan… Låt mig tänka lite och inleder inlägg 1:
Kommunerna ansvarar för att planeringen hur risker och sårbarhet skall undanröjas eller minskas, ha en god förmåga och ge dess invånare tillräcklig och korrekt information ur en samlad bild av risker, sårbarhet och förberedelser inom sitt geografiska område och verka för samordning i så väl förberedelser som i akuta skeden.
Syftet med analyserna är naturligtvis att öka beslutsfattarnas och allmänhetens kunskap om kommunens sårbarhet, dess skydd och förmåga, alltså vilken grundtrygghet samhället erbjuder sina medborgare.
Länsstyrelsen kan ge kommunerna stöd i form av information och utbildning samt med risk- och sårbarhetsanalyser och med stöd av kommunens rapportering av genomförd verksamhet ska länsstyrelsen bedöma krishanteringsförmågan i förhållande till målbilden. Enligt lagen (2003:778) om skydd mot olyckor är Länsstyrelsen regeringens förlängda arm, alltså dess tillsynsmyndighet. Inom detta område finns även tex lagen om extraordinära händelser, höjd beredskap samt ett antal andra lagar och föreskrifter som då skall sättas mot Kommunallagen och kommunens rätt till självbestämmande.
Räddningstjänsten i en kommun svarar för skydd, säkerhet och är själva grundtryggheten i de flesta medborgares synsätt om än kanske direkt efter vård, skola, omsorg. Jag inte bara delar utan stöder det synsättet och min oro är då inte bara utifrån medborgarna utan också för samhället i stort och för näringslivet och en presumtiv utveckling. Ofta är glesbygdsortens sista kommunala service den hårt ansatta deltidskåren och storstans brandkår ”spelar alltmer Kasperteater”. Jag menar att de får mer arbetsuppgifter som i vissa delar är ytterst tveksamma i ett operativt och ur ett förmågeperspektiv om inte det samtidigt tydliggörs vad, hur, när och av vilka och varför och hur gör vi om…
Jag saknar, faktiskt oftast, planeringen och svaren på frågorna innan, alltså INNAN man åtar sig mer och fler klart under-finasierade tjänster åt sin eller sina kommuner. Detta betalas sen med att ta bort någon brandman i den operativa styrkan. Allt för ofta, tyvärr.
Vidare sker nu detta i ett läge då staten i form av Försvarsdepartementet utreder lagen skydd mot olyckor och det arbetet kommit så långt att det nu är ute på remiss. Utredarna i översynen skriver att: i dagsläget finns ett gap mellan lagens intentioner och verkligheten, och man diskuterar såväl sina egna tankar som Ansvarskommitténs om begreppen, likvärdighet-ansvar-närhet , alltså översatt; lägsta rimliga nivåer.
Lägg på det vanliga argumentet från glesbygden; är inte min skattekrona lika mycket värd som stadsbons och ställ er upp politiker och säg det korrekta svaret. Innan valet. - Nej det är den inte i glesbygd och nej vi lägger betydligt mindre skattemedel i stan på räddningstjänst och skydd, en paradox som alltmer blir en parodi medan styrande tiger still.
Likvärdighet-ansvar-närhet är fina ord och kanske den bestämmande politiken behöver lära sig det den hårda vägen som startkabelstillverkare behöver lära sig göra kablarna 2 decimeter längre. Förbannat alltså, och hur svårt kan de va´? På nått sätt. Förslag emottages tacksamt.
Nu har familjen bestämt oss för att jag ska laga mat så jag har inte tid med er mer…. Hörs
En början
...och det kommer mer och..analyser. Stockholm, Helsingborg i topp på 7,3 och Ockelbo på 13,8 och jodå, vi pratar tillgänglighet i minuter för medborgarna att få sin räddningstjänst. Var ligger din kommun och din ort måntro och har vi likhet, närhet och vilken service kan vi kräva för våra skattemedel men..Kunde jag bara få den gula gubben bli grön och tvärsom så kommer mera..Tydlighet. Men ni är med ändå, för nu ska jag startkabelstarta svägerskans bil. Undra om hon fickparkerat och har batteriet mot trottoaren? 90% odds på det...
lördag 16 januari 2010
Livsviktig information
Preliminära siffror från Brandskyddsföreningen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) visar att 118 personer dött i bränder under 2009. Det är det högsta antalet sedan 2003. –2009 har dödstalen ökat ytterligare något från 2008 års redan höga nivå. Man ser också tydligt att det framför allt är i bostäderna folk dör. Tyvärr har de skyddsåtgärder som finns kommit allt för få till del, säger Susanne Hessler, statistikansvarig på Brandskyddsföreningen.
Liksom tidigare år är det främst i bostäderna människor omkommer och skadas i brand. Under 2009 omkom över 90 procent av brandoffren i bostäder. Brandskyddsföreningen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap vill framhålla vikten av att ha fungerande brandvarnare och släckredskap i hemmen.
I Räddningschefen för Rsyd, Per Widlundhs blogg skriver han att det blev ett lika dåligt år som tidigare med fler än 100 döda och ytterligare 900 skadade och att nu måste det bli allvar av uppdraget att förebygga bränder i bostäder. En halvering av dödsbränderna inom 5 år och fungerande brandvarnare i alla bostäder. Vi ska arbeta än mer med att stödja den enskilde på olika sätt. Men också kunna genomföra professionella insatser när den enskildes resurser inte räcker till. Jag håller helt med Per, här, men kan inte låta bli att fundera vidare.
Per och några av hans räddningschefskamrater, några få andra branschrelaterade inom myndigheterna, organisationerna samt politiken har ett stort ansvar i detta enligt undertecknad och jag häpnar, som Per skrev tidigare i ett annat inlägg, att man inte inser eller tar det ansvaret, om man nu insett det.
Jag vill nämligen påstå att räddningstjänstsverige informellt övergripande styrs av några få personer, säg 15 stycken. Vi har några utredare varav en varit i enligt honom själv, vilket säkert stämmer, i mer än 75 kommuner och utrett deras räddningstjänst. Vi har några räddningschefer i stora organisationer och någon i mindre som tillika i delar också gör utredningar i andra kommuner än i deras egna. Vi har någon på MSB, SKL, SVBF och nu förstår ni tanken och mönstret i resonemanget över ordet; ansvar. Ni sitter i de nätverk som skulle kunna göra skillnad, som skulle kunna komma med mer än bara fundera över varför folk inte har brandvarnare och kanske tillse att de har det. Åtminstone.
Kanske är det så enkelt som att Money Talks, även är, och se då till att försäkringsbolagen chockhöjer de försäkringar som tecknas utan att kunden har brandvarnare och att man står där, nästan, utan ersättning om man efter en skada inte haft en. I Brandskyddsföreningen där alla 15 sitter är ju även försäkringsbranschen representerad. Kanske för simpelt och för enkelt men, kom ihåg var ni läste det först.
Jag tror att i mycket har vi nu politikeriserat och byråkratiserat räddningstjänsten så pass att det självklara och enkla får stå tillbaka för storslagna planer kopplade till populistiskt värdegrundsarbete tex och mm. Alla ska ha det men ska alla ha ett bra skydd och någon som kommer om det hänt något.
Verkligheten bryr sig sällan om storslagenhet utan mer om konkreta ting.
Konkret är att vi har misslyckats 2009 och det har börjat extremt dåligt 2010 men vad gör vi åt det och, vad gör de 15 åt det. Ni har ett större ansvar än andra, självpåtaget eller inte, och kanske det skulle utkrävas mer av er eller att ni annars ”avslöjas och offentliggörs”.
Ja om hut och hot hjälper må det vara hänt för nu krävs, alltså KRÄVS, verkstad mina herrar, (och någon enstaka dam). Så illa är det inom svensk räddningstjänst och det lär bli värre och färre i den men fler skador innan det vänder, eller?
fredag 15 januari 2010
Automatlarmseländet..eller
I norra Hälsingland och Hudiksvall har man automatlarmsbekymmer. Också.
http://helahalsingland.se/hudiksvall/forsahog/1.1723227?sms_ss=blogger
Vi, Brandmännens Riksförbund, är där och slåss för Hasselakårens överlevnad och lite annat med, men nu handlar det ju om automatlarm. Känns det igen? -Ante mig.
Är frågan ny? -Nej absolut inte. Varför är den frågan inte bättre löst?
-Nu börjar det…brännas.
(Kul va´, brännas, hehe, vilken lustigkurre man är.)
I Luleå skriver man; För automatiska brandlarmsanläggningar där kriterierna på konsekvens eller tillförlitlighet inte är uppfyllda kan signalen inte betraktas som räddningstjänst enligt 1 kap § 2 i Lag om skydd mot olyckor. Detta innebär att räddningstjänsten inte genomför räddningsinsats enbart på grund av en sådan signal, däremot kan räddningstjänsten åtaga sig att genomföra en Teknisk kontroll. Detta innebär att räddningstjänsten utför en kontroll av orsaken till larmsignalen och återställning av brandlarmsanläggningen enligt upprättat avtal.
Vid Teknisk kontroll åtar sig räddningstjänsten att vid larmsignal:
-Utan dröjsmål bege sig till larmande anläggning, utan påkallande av fri väg.
-Kontrollera orsaken till larmsignalen.
-Vid indikation om brand initiera räddningsinsats.
-Kontollera och återställa larm.
-Underätta anläggningsägaren om vidtagna åtgärder.
”Gogglar” man vidare kan man se lite av andras problem, också.
De är betydande. SYDÖSTRA SKÅNES RÄDDNINGSTJÄNSTFÖRBUND har ett i mitt tycke, bra arbete gjorts, men vad har andra gjort och varför ”gogglar” åtminstone inte fler. Kommer man inte ur här är ju hjälpen ctrl+alt+delete och inte an MBL§14 och det ”liksom försvinner”. Finns inget naturligt forum, central hjälp eller vad är detta och varför? -Jo då, jag har en del idéer och tankar om varför men spar dem..så länge.
Här nedan är hjälp-länken till SÖRF för hugade och jag antar att det går att ringa dem och prata i och om och runt och troligen få bra råd. Vad vet jag, men kolla ni, NI som ansvarar: http://www.ystad.se/sorfsite.nsf/Shared/EFB9BF4CA4B0F46BC12574F2004D2D29/$File/Automatlarmshantering%20S%C3%96RF%202009.pdf
Resurserna är kanske nyttjade redan när ett skarpt larm kommer, ett problem? Vika instruktioner och finns instruktioner om det kommer ett till samtidigt larm, två problem? Har man rutiner för delade styrkor och vilka fordon går ut, tre problem?
Utan påkallande om fri väg, LSO 1kap §2 arbetar man så, eller är det ett fjärde problem?
Vad händer vid en juridisk prövning för föraren som utan instruktioner påkallat fri väg vid teknisk service och vållar en trafikolycka, för arbetsgivaren dito och hur fördelas ansvaret är det problem fem och sex och ska vi fortsätta? Nej inte nu eller i en Blogg.
Det finns en hel del frågetecken i och runt detta i sanning men den största och första frågan som många inte ens jobbat med, seriöst då är; hur får vi ned detta till acceptabla nivåer eller är sanningen att vi inte vill det, av olika anledningar?
Avslutar med en ”macho-fordonsstöld” eller på temat; hur tänkte de här. Två män på väg hem från krogen stal tidigt på lördagsmorgonen en byggkran i centrala Stockholm. Men de fastnade i Klaratunneln och är nu gripna misstänkta för rattfylleri. Oavsett var man är på lagens sida må man erkänna att de nog gjort nått nytt. Innovativt eller stendumt, troligen det sista, men jag kunde trots det inte låta bli att le lite då jag läste. Erkänner, sån är jag, men det var en stund sedan jag log åt och med den svenska räddningstjänsten så .....
Vilken räddningschef blir först ut att ”låna en byggkran”?
Den som vill va´fin..
Tre stycken av mina närmsta kamrater, välkända av många som läser denna blogg, chockade mig häromdagen och jag kommer inte riktigt över det… De vill framstå som He-men fast de egentligen vet att de inte kan mäta sig. Med mig. Men emellertid kröp det fram att de ägnar sig åt att gå på salong. Skönhetssalong. (I smyg) Jo de behöver, allihopa egentligen men de skyllde på ..fotvård. Inte medicinsk fotvård utan då sådan med dofter, lackning och tåförstärkning, om... jag förstod det hela rätt.
Jag kollade nyss, 1150 spänn. Hoho!
Här har de framstått som om de gjort detta själva med vinkelslip och inte ens använt nagelsax. Hehe. Nu ska jag bara luska ut om de också vaxar ryggen för 750 kronor och bröstkorgen för 750 till. Nja deras bröstkorg bör nog stanna vid 400 kronor, (tänkte fel där), innan jag ett, avslöjar namnen eller två, blir hotad eller tre, mutad till tystnad. (Två av dem har att göra med knatteligan, nedan,en annan jobbar i försäkringsmäklarbranchen, men det kan man väl inte skriva för då blir det för lätt.) Nu mot fredagsmyset.
Känns som jag gjort mitt. På ett tag :-)
Storpolitiken sätter avtryck
Statschefens viktigaste uppgift vid en katastrof är att se till att krisorganisationen kommer igång och fungerar. De överlevare och anhöriga jag mötte i samband med Konstitutionsutskottets granskning av regeringens krishantering under tsunamikatastrofen hade stor förståelse för att Sverige var dåligt rustat för att hantera katastrofer. Det som upprörde var istället senfärdigheten i att dra igång den beredskap som ändå fanns. Det skriver GUSTAV FRIDOLIN, dåvarande riksdagsledamot i Konstitutionsutskottet idag på http://www.newsmill.se/artikel/2010/01/14/s-kan-v-rldens-ledare-l-ra-av-regeringens-misstag-i-tsunamikatastrofen
Okey… och vi har ett problem. Hallå politiker, Houston calling. Really. Ska kungen göra det? Sedan 1973 är Carl XVI Gustaf Sveriges statschef.
Okey… och vi har ett problem. Hallå politiker, Houston calling. Really. Ska kungen göra det? Sedan 1973 är Carl XVI Gustaf Sveriges statschef.
Inte undra på att det gick som det gick. Bra att man försöker men om okunskapen lyser igenom gång efter annan kanske man skulle …
Brandmännens Riksförbund är opolitiskt och tillhör inget parti och vi kommer att stödja de som stödjer oss. I våra frågor. Och, vi kommer att driva dem. Såg att både C och KD just nu i mätningarna skulle behöva lite stöd…
Snabbkoll av leeeget
En man i Vetlanda har troligen sin hund att tacka för livet. Natten till torsdagen väcktes han av att hunden hoppade upp i sängen, och upptäckte att lägenheten var rökfylld skriver många tidningar idag. Våra vänner, branddeckarna och terrierna Paula och Ronja som jag skrev om tidigare har fått ännu en kamrat. Av blandras. http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6430173.ab
Upprörande och kortsiktigt sätter SVD; http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/upprorande-och-valdigt-kortsiktigt_4093219.svd som titel och börsbolagens utdelningar ser ut att bli en stridsfråga i vår. Jättevarsel och krav på frysta löner gör att både fack och politiker är på krigsstigen mot höjda utdelningar. –Det kan bli stökigt, säger LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin.
Få se nu utdelning, stökigt och Wanja i samma stycke, tycker mig minnas något..hmmm, nja kommer väl på det.
http://tanjabergkvist.wordpress.com/2010/01/11/genusvaldet-intar-sodertorns-hogskola/ har jag nu ägnat en del tid åt och jag tänker inte kolla med LIX om lässvårighet utan den är uppenbart i 50 – 60 Facktexter eller 61 – Svåra facktexter/forskning/avhandlingar men, intressant om man orkar. Orka ja och visst är det så att jag håller på med min stoooora artikel om genus och värdegrundsarbete fortfarande mellan övrigt arbete och därför är Tanjas och många, många andras arbeten inte minst organisationers och myndigheters texter, mina verktyg.
Mycket och många verktyg blir det.
I Sydsvenskan http://sydsvenskan.se/lund/article620064/Nekas-ersattning-efter-knarkaffar.html visar att det är inte är synd om en Lundabo som borde känt till riskerna och kanske tilltron till vissa beslut stärks av en annan ändå idag då.
Verkar bli en lugn dag. Bra för det är fre-dag och jag har liksom… lite mycket ändå och på slutet av dan så bör det ju äntligen bli..Fredagsmys. Det är BRA. Hade´
torsdag 14 januari 2010
A-kassan
I http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/politik/article6427483.ab så berättas att LO, TCO och SACO 120 000 namnunderskrifter med krav på höjt tak i a-kassan till arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin. Liiiiite annat och andra krav än vad vi hade och har tillsammans med SKL, arbetsgivarparten, jo ni läste rätt TILLSAMMANS med arbetsgivarna, där vi påpekde att A-kassereglerna hotar hela den svenska räddningstjänsten i dess nuvarande form.
Inte nog att deltidssidan sedan tidigare redan har rekryteringsproblem, enorma i vissa delar av landet, numera har man svårt eller det blir omöjligt att behålla sin deltidstjänst som brandman om man blir arbetslös hos huvudarbetsgivaren. Salt i såren och vi håller på med omtag. Igen, igen och igen och kommer inte ge oss för när det sunda förnuftet inte finns handlar det om, nått annat, och vi är det på spåret med. Samma regler till en fritidpolitiker och politiken stannar i kommunerna och är det klokt det? Va, va, va…? (Finns förmodligen flera svar..) Vilken tanke föresten..och kanske är det så, dvs SÅ.. vi ska göra, vi är disskriminerade för får de borde vi få och vilka lagar gäller över vilka och varför? Också och mer..och ta reda på mer om varför detta är en prestigefråga och vilka kopplingar prestigen innehåller. Jag vet att det blir ...intressant men, vill vi veta mer för något sjukt är det. Vi jobbar som sagt.
Vafödådå
Det politiska språket är uselt, skriver Gert Frost i Luleå och sett ur de flesta perspektiv. För svårt, för krångligt och inte sällan helt obegripligt. Det dunkelt sagda är det dunkelt tänkta. Ett uttryck som bekräftats åtskilliga gånger genom åren. Inte minst inom politiken.
Jag håller helt med honom och jaja visst:
Jag vet att jag själv hemfaller till detta ibland med men oftast, faktisk, har jag ett syfte; jag vill inte vara läsbar och kunna vinkla mitt arbete, inte röja en strategi eller en aktion eller, tvärs om.
(Klart jag vet vilken kommun som kommer få problem med XXX och var vi ska testa XXX eller vilket bud som kommer läggas eller vi har att beakta. Jag är ju förhandlingschef i Sveriges största brandmannafack som dessutom växer och växer och herregud vad jag trivs med det. Bästa jobbet så grattis på mig.)
Eller så har jag eller vi inte riktigt tagit ställning och vill ha en ”debatt” och politikeriserar texten. Kul men svåruttalat ord; politikeriserar.. Vidare kommer jag inte ”ala´ett gentlemen's agreement [dʒentlmenzəgri:´mənt] (engelska), överenskommelse som bygger på ömsesidigt förtroende, (Nationalencyklopedin), någonsin att hänga ut enskilda personer oavsett befattningshavare. Klart man gärna skulle vilja… med någon, men, då får de/den kasta första stenen och alltså förtjäna detta.
Läs igen den svenska översättningen och nyckelorden; ömsesidigt förtroende. Jag tror verkligen på detta och evidens och forskning visar att i en förhandling gäller det, oftast, att hitta vägar till en vinna-vinna lösning. Så jobbar generellt numera Brandmännens Riksförbund. Vi är inte på något sätt rädda för konflikter och det kan till och med vara lite kul i en byråkrats värld som bytt brandslangar och ambulansbårar till att operativt bara köra skrivbordsstolen. Så kom igen bara om ni politiker eller arbetsgivare förtjänar det. Vi är stadd i kassa, och konfliktkassa. Hehe..
Vi har ett antal arbetsgivare och politiker just nu som har ett ”uselt språk” och ni ser mina tolkningar varför i detta ovan. Det kan också vilket bör tilläggas, för andra än mig då, bero på okunskap och at man vill dölja att man inte kan eller vet istället för att säga just det. Enkla. Jag vet inte vill du berätta. Det gör vi och det kommer vi fortsätta med och vi går inte på den enkla att ni makthavare av olika dignitet döljer er bakom språket, det usla, vi har ju samma taktik och förstår er ändå. Här skulle jag barnsligt vilja räcka en långnäsa men jag är ju vuxen, eller borde vara, så jag gör inte det. Häpp.
PS. Visste ni att det finns en metod för att mäta hur svår en text är att läsa. Lix kallas den, ett läsbarhetsindex som funnits i drygt 40 år. Det tar hänsyn till meningslängd, antal ord och kanske framförallt ordens längd.
Med hjälp en denna metod kan man sedan rangordna texternas läsbarhet efter följande skala:
LIX-tal för texter av olika slag
0 – 25 Barnböcker.
25 – 30 Enkla texter.
30 – 40 Normaltext/skönlitteratur.
40 – 50 Sakinformation
50 – 60 Facktexter.
61 – Svåra facktexter/forskning/avhandlingar.
Sättet att dela upp siffrorna kan skilja en aning, men i grova drag ser det ut som ovan.
Hur då gå tillväga för att mäta? Det är faktiskt väldigt enkelt. Hjälp finns på webben. Det går fort, är urkul och nästan lite spännande.DS och Häpp igen…
onsdag 13 januari 2010
och dagens vinnare är..
Nyligen hemkommen efter en bra förhandlingsdag där en hel del frågor hittat konsensus och några av våra medlemmar fått en extra-efter- julklapp i form av mera lön. Mellan 5-6 månadslöner, per skalle, och pengar de inte visste de skulle ha, känns bra.
(Bra jobbat Peter, bäst säga det själv så det blir gjort)
Så bra att jag lallande hamnade i tv-tittar-soffan, trött och nöjd.
Otroligt att det inte går att sitta i den och otroligt att när man glidit ned att det inte går att titta. På tv. Läs igen, tv-tittat-soffa. Idag slog jag rekord från ”sittande” till sovdreglande på under 2 minuter.
Idag rapporterar DN också att Sajten Pakistan Daily hävdar att USA och Norge är ansvariga för senaste tidens svåra köld i delar av världen. En ”högenergistråle”, uppsänd från norsk mark, ska ha punkterat termosfären. Hmmm de där Norrmännen..men nja då och det är nog lika troligt som brandorsaken i bilden.
Sista frågan och just nu är om jag ska tillbaka till tv-soffan där jag vet att jag somnar eller chansa på sängen i sovrummet…
Tänk att de stora frågorna alltid kommer sist.
tisdag 12 januari 2010
Joakim von Anka är solklar
Småtittar på tv:n, reklampaus, och jag kan inte sluta småmysa över senaste tidens interna diskussioner och numera planer. Vad får man om man korsar Boverkets byggregler (BBR) , Plan- och bygglagen (PBL), Lag om skydd mot olyckor (LSO) inom svensk räddningstjänst?
Hohohaha och xxxxxx i mig.. Vilken kommun berörs, ..först, och var, får vi svaret på gåtan? Ska det finnas en stegbil och numerär eller ska man tvingas bygga till ett trapphus och vem står då för kostnaderna mm och mm och mycket mm.
Tips: Kolla vilka politiker och vilka tjänstemän som kommer att tvingas jobba övertid för att hjälpa OSS hitta svaret.
En annan gåta som en kamrat inom svensk räddningstjänst skickade till mig om sin organisation, jag nämner inte vem eller vilken, går så här; -XXXX och dess ledning kan jämföras med snövit och de 6 dvärgarna? -Är det inte 7 dvärgar? -Jo men XXXX har ingen kloker... Tur han är min och vår kamrat för jag kan direkt självkritiskt se vad han annars skulle kunna kalla vårt tremanna-presidie för och det är inte så litet och nätt som knatte-fnatte-tjatte men om, väljer jag, och först, hehe; Knatte. Nu är det er tur Kenneth och Ankan men ni får gärna göra det anonymt direkt till mig. Försten vinner full anonymitet... Tjingeling från.. Knatte.
Stockholmsbonden
På http://www.brandfacket.se/ skriver jag några rader idag om ” positiva särbehandlingar”. Ett hyffsat inlägg kan jag tycka och ingen anna får ju tycka här och nu, där andemeningen är, vi är egentligen alla lika och alla behövs, men så ser jag avslutningen:
”…,,är det lika oväsentligt som om jag är blondin, brunett eller om vi pratar om just mig som just nu skriver, nästan flintis.”
Hur tänkte jag här eller tänkte jag överhuvudtaget för om man tittar på mig, (framifrån), så har jag ju mycket hår. Blont.
Följer man debatten och ligger och lurar så ser man att Regionalpolitik lyser med sin frånvaro just nu. Risken är att den kommer få väldigt litet utrymme i den kommande valrörelsen. Om ingen tar tag i detta, och att det är i Stockholm som valet ska avgöras.
Om jag har förstått saken rätt.
Vad de flesta tycks ha missat är att väldigt många stockholmare är bönder.
Hur många genuina infödda Stockholmare träffar du i Stockholm och var har de sina rötter, och åker, när de är lediga. Till landet, ja just det och till ombyggda föräldrahem som sina sommarstugor. Eller till landets övriga faciliteter i glesbygd som tex Sälen..
Man har en hel del direkt på knuten hemma och dessutom självklarheter som att det kommer en brandkår om det ringer och jag tror Stockholmaren skulle bli lite förvånad över vad han får när han är… tex. i Sälen i form av skydd.
När kommunen går från låg till högsäsong skiljer det ett par brandmän men befolkningen ökar från ca 20-25000 till 60 000 ”innevånare”!!
Är det klokt det och vet Stockholmarna om det och kanske det är läge att bedriva lite fakta om vissa delar i regionalpolitiken hos bönderna Mona, Maud och Fredrik i Stockholm och GÅ TILL ATTACK? Det finns en/ett plan som ni såg på bilden ovan men när är rätt tid.......
Inte ikväll för nu har det varit en lång dag och det är So You Think You Can Dance på TV.
Ha´de vänner..och, jag smygtittar för att inte sabba min machoprofil så säg inget till någon.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)