tisdag 1 mars 2011

Större Räddningstjänstförbund?


Ska Härjedalens räddningstjänst ingå i Jämtlands Räddningstjänstförbund? - Härjedalen - ltz.se skrivs det om en del här och även i ett tillägg från konsulten. Räddningschefen Kurt Svensson i Härjedalen är inte glad över att ingå i Jämtlands Räddningstjänstförbund och nämner en rad bekymmer och artekeln avslutas med:

"Tror du att någon räddningskår, till exempel Lillhärdal, skulle ligga i fara för nedläggning vid en anslutning till Räddningstjänstförbundet?
– Risken finns ju alltid, men det tror jag inte Räddningsverket ställer upp på. När kommunen för ett antal år sedan ville lägga ner verksamheten i Lillhärdal sa Räddningsverket nej med tanke på de risker som finns.
• Men Vemdalen då?
– Den kåren går absolut inte att lägga ner med tanke på den utbyggnad som sker i fjällområdet. Hellre behövs då räddningskåren där förstärkas med mer personal."


Nej, jag tror heller inte Räddningsverket ställt upp på det..men kanske det nuvarande MSB.. för det finns vissa ärenden som minst sagt är tveksamma. Fjäll, skidor och turistrelaterade. Också. Jag pendlar lite mellan hopp och förtvivlan när det gäller Länsstyrelsernas tillsynsverksamhet och MSB:s linje och blir ibland tveksam till om den ena handen egentligen vet vad den andra gör.

Sen läste jag om "Kommunen som bara klarade att nå upp till ett par av de mål som sattes upp för 2010" i en annan tidning och vilken är egentligen i detta mindre intressant. Det som är intressant är uttalandena om det och vad man tänker göra åt det. Först konstaterar man att det finns mer att önska, sen att man gjort fel när man satt upp målen och nu gör nya mål.. Sen att även om man gjort rätt så hade man inte klarat dem ändå men det är inte kommunen utan lagkraven och att man måste ploga och sköta om gamla oavsett. Och.. att man flyttat semesterlöneskulden från den centrala finansavdelningen till nämnderna är skulden till underskottet. Okey?? Nä. Om man inte når målen är lösningen att ändra målen. Om man inte når lagkraven är det fel på lagen? Vill man införa ättestupa och vem ska man skylla snön på kan man undra. Det framkommer inte.

Så Räddningschef Kurt Svensson, ta inget för givet när det gäller myndigheten och hur politiken tänker i beslutsprocessen och det egentligen är den "lilla räddningstjänsten" som är intressant eller om den är ett vertyg till att nå andra verksamheter mellan kommunerna. Men, om det är bra eller dåligt med att ingå i förbundet, tänker vi kolla med våra medlemmar som säkerligen har åsikter och materialet i och om detta innan vi eventuellt lägger oss i. Det är inte alltid den stora lampan passar i den lilla fattningen. Eller tvärs om. Hade´

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar