fredag 11 mars 2011

Piska.. eller morot


Fire Commentary: Picking up the Gauntlet - Fire Engineering
Är en mycket tänkvärd och intressant favorit i repris om USA och den svenska modellen av brand och räddning. Lägg speciellt märke till styrkeförhållandena och jag menar inte att USA har rätt utan har vi gått för långt och sen, krävs det mod att stå upp och påstå saker för "frälsta i en annan skola, långt hemifrån". Så pass att jag lite undrar om föreläsningen genomfördes iklädd hjälm av Stefan Svensson.

En rad av artiklar som handlar om rekryteringsproblem vid deltiden har det varit denna vecka och nått vi driver och försöker visa. Helt otroligt att det ska vara så svårt centralt när alla, alla säger samma sak? Sen har Länsstyrelsen granskat räddningstjänsten på Gotland och hittat en rad brister. Bland annat är tiden mellan larm och när att styrkorna är på plats, relativt lång jämfört med övriga delar av landet http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=94&artikel=4391995 läser man längre ned ser man en kommentar som förvånar men som kanske kan förklara vad svårt det är att berätta så ”folk i gemen förstår”: ”Förvånad! "tiden mellan larm och när att styrkorna är på plats, relativt lång jämfört med övriga delar av landet" Korta sträckor på ön, lite trafik, bara att blåsa på med blåljusen på slagna. Ändå är man sämre med att nå målet! I jämförelse med en station på fastlandet som skall kämpa med "riktig" trafik och stockningar. Nej, detta bådar icke gått! Fordonen måste vara lika starka som de på fastlandet. Handlar det om svag arbetsledning? Svårt att få driv på personalen?”

Jag lämnar den kommentaren utan kommentarer men begrunda gärna vad det står, egentligen, ”bättre snabbare bilar och rappare personal” eller rappa personalen och konstaterar nu istället att denna helg är det Förbundsstyrelsesammanträde och jag har en hel del kvar att förbereda. Mot papperen igen alltså. Bra fredag på er, Hade´

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar