söndag 20 mars 2011

Härskarteknik


Härskarteknik är en omedveten konst, men att hantera den kräver medvetenhet. Teorin och de ursprungliga fem härskarteknikerna myntades av den norske professorn i socialpsykologi, Berit Ås. En mycket intressant person som finns i många, många arbeten i och om detta ämne och inte minst inom arbetspsykologi. (Jag visste inte att det fanns på det sättet innan jag läste om henne och vad hon skrivit.) Sen har hon eller har haft teorier om Al Qaida verkligen låg bakom attackerna mot World Trade Center i New York eller om sprängningen utfördes av den Amerikanska regeringen för att få en anledning att invadera Afghanistan och Irak, men, ingen är ju fullkomlig. Hon har sedan originalet i ”härskarteknikerna” lagt till ett par tekniker och andra förstå-sig-påare har ”utvecklat och förädlat”. Eller inte, men originalet som jag tycker håller var;

Osynliggörande
Att tysta eller marginalisera oppositionella genom att ignorera dem.
Exempel: Någon tar upp det som man just sagt som om det vore en egen idé eller tar ordet trots att man just börjat prata. På ett möte börjar de andra skrapa med stolarna, bläddra i sina papper, viska eller gäspa när man får ordet.

Förlöjligande
Att genom ett manipulativt sätt framställa någons argument eller person som löjlig och oviktig. Detta genomförs till exempel genom att använda slående men ovidkommande liknelser. Även att inför grupp anmärka på ens yttre är ett sätt. Exempel: En kollega skrattar åt ens uttal och säger att man låter som en karaktär i en kul TV-serie (när man hade något viktigt att säga).

Undanhållande av information
Att utestänga någon eller marginalisera hans roll genom att undanhålla väsentlig information. Exempel: Kollegor låter en förstå att de haft ett möte där man borde ha varit med. Beslut som skulle fattas vid ett möte har redan fattats tidigare i informella sammanhang, dit inte alla berörda haft tillträde.

Dubbelbestraffning
Att ställa en inför ett val, och utsätta en för nedvärdering och bestraffning, oavsett vilket val man gör väljer.
Exempel: Man är noggrann med sina arbetsuppgifter. Då ser chefen det som om inget blir gjort. Om man snabbar på, får man höra att man slarvar. Som man beskyllas för att inte ta ansvar för hem och barn, men kallas omanlig, om han stannar hemma. Som kvinna välja att vara hemma med sina barn framför att gå på ett kvällsmöte betraktas som oseriös, men om hon på mötet kallas 'dålig mamma'.

Påförande av skuld och skam
Att få en att skämmas för sina egenskaper, eller att antyda att något man utsätts för är ens eget fel. Detta sker ofta genom en kombination av förlöjligande och dubbelbestraffning. Exempel: Trots att man inte informerats om det där mötet, får man höra att man själv borde tagit reda på när det var. Ingen lyssnar på vad man säger under mötet och man känner det som att man uttryckt sig på ett dumt eller otydligt sätt.
Om man utsätts för sexuella trakasserier, har man sig själv att skylla -genom exempelvis klädval. Man blir avbruten gång efter annan mitt i en mening, får därmed känslan av att det man säger saknar betydelse.

Om den som blivit förtryckt är fullt medveten, men ”härskaren” inte är det, så finns en konflikt som bara en känner till. Det bästa sättet att få, trappa upp eller bevara en konflikt är att inte ta den. Kanske rent av så tidigt att den fortfarande inte hunnit bli en konflikt. Risken annars är att det blir lite Nationalteatern över det hela; ”Vi fortsätter spela rock & roll men vi håller på att dö.” Motparten spelar också, och kanske rent av rock & roll men med andra instrument, och vore det inte bättre att få spela och utveckla detta i hyffsad lugn och ro utan att ”dö”? Alltså medvetandegöra problemen och om de sitter i en person som inte har förmågan till självkritik, anpassning och/eller förändring till detta är det enklare att byta ut personen än organisationen-erna. Faktiskt. Har en eller två rätt och alla andra fel? I första raden i första stycket skrev jag:

”Härskarteknik är en omedveten konst, men att hantera den kräver medvetenhet.” En medvetenhet att hantera den på ett sunt, välkommande och utvecklade sätt för om medvetenheten gör att man utvecklar förmågorna till att stänga ute och sätta sig på andra människor bör härskaren över härskaren agera. I samförstånd med de som sett, ser och visat detta. Alternativen finns inte om det skall fungera i en modern organisation. Gudskelov. Hade´

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar