onsdag 2 mars 2011

Snabbt till olycka i egen bil


Tjugofyra7 - Snabbt till olycka i egen bil

Civila volontärer och frivillighet är jättebra. För de är engagerade och finns på plats och de gör sådant som andra borde göra. Allt mer plats och allt mer att göra men de är inte brandmän. Istället är kanske frivilligheten ett kvitto på att räddningstjänsten och arbetet håller på att bryta samman. Likt levande anti-reklampelare kan volontärerna betyda "vi betalar skatt för en fungerande räddningstjänst men de enda som gör något är oavlönade civila". Ett rimligt nästa steg i statsmakternas totala kapitulation är att man godkänner formella medborgargarden för polisen, använder bilkåristerna för sjuktransporter och kanske en licensierar ett slags Gardena-garden-släck-system? Sen kan det kanske tas bort vissa delar, vissa arbetsuppgifter, och köras på frivillig basis för varför måste det vara allt eller inget? Tex alla höjdfordon. Sen har vi ju omvänt frivillighet som anses vara arbete och ingå i räddningstjänstarbetet, som IVPA, och nu blir det svårt..

Jo jag raljerar och naturligtvis är detta inte de frivilligas fel utan de GÖR ETT BRA JOBB och är engagerade idealister, samhällsbärare och jag högaktar dem. Det är på en del ställen det enda rimliga alternativet men det visar också på ett grovt systemfel när vi har fler människor verksamma inom kommunerna än någonsin, men som inte syns där människor ser dem, eller någon ser vad de gör. De ökar, och de som är närmast patienten, släcker branden eller tar fast tjyven minskar. Ja inte den sista kategorin då men där har arbetet förändrats till den grad att ute, där är de inte i samma grad som ökningen av resurser. Var går gränserna, och tror någon att inte ”ekonomiskt sinnade” lekmannabeslutande som redan nu har svårt med lag/föreskrift/kvalite/ekonomi har svårt att se skillnad eller kanske än värre, i vissa delar, inte vill se skillnaderna? Det räcker med att någon kommer och kanske rent av ibland och då är det illa ställt med skydd och säkerhet och vart tog likhetsprincipen vägen? Ska vi bara ha kommunald betald räddningstjänst i städer över 30-40-50 000 innevånare och varför egentligen där för presumtivt borde det ju gå att få än mer frivillighet ju fler personer som vistas och verkar i ett område?

Jag har så många, många gånger fått dessa frågor från arbetsgivarsidan och politiken gällande drömmar om gratis arbetskraft ala´ ett Tyskland eller inte minst Österrike att jag numera ser den som en standardfråga. Tradition, historia, kultur och vilka system har vi och det är besvärligt kan jag tycka när man främjar den svenska modellen i vissa lägen men inte i andra.
Sen tänker jag inte trötta er med "försäkringsfrågor och risker" för alla inblandade primärt och sekundärt. Läs själva därifrån man har detta system internationellt om ni är intresserade. Det är heller inte ”chefernas fel”, måste jag tillägga till slut. Surt sa räven :-) att jag erkänner det. I alla fall inte de chefer som inte bara är chefer över något rum någonstans, (och så var jag tillbaka :-), utan de som faktiskt försöker göra något. Hade´

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar