lördag 12 mars 2011

Ofattbara bilder


Naturligtvis följer man utvecklingen i Japan och en hel del ”flashbacks” dyker upp. Dödstalen stiger och som om det inte vore ofattbart nog så befarade några medier imorse att en härdsmälta skett i Fukushimas kärnkraftverk. Våra amerikanska kollegor är redan på plats och hjälper till och framförallt är det de så kallade tunga styrkorna i LA som gett sig iväg.

Ofattbara bilder förmedlas och det är egentligen omöjligt att föreställa sig vad som skett, sker och var börjar man? Det gäller att vara optimist även i realismen men det här kan ju inte ske i Sverige heller, eller, spekulerar några i? Och så är det väl men vår risk heter i så fall ”kraftverksdammar och relaterade olyckor” men de är ju säkra? Sverige är ju säkert och till skillnad från andra länder, som tex Japan, behöver vi inte en stark räddningstjänst, ett civilförsvar eller ett försvar överhuvudtaget för sker något här av dimension så klarar vi det med ”den enskildes ansvar”. Sen lägger vi kraften, efteråt, på att leta orsaker men sällan ansvar. Jo naturligtvis raljerar jag men, det finns en ton av allvar för hur klarar vi större olyckor och vad har vi för beredskap för naturolyckor? Egentligen och utanför räddningstjänsten för är det inte så att oavsett vad som händer hamnar det i vårt knä. Vilka ska vi ringa...

Att leta orsaker utanför sig själv är ..vanligt. Marcus Hellner blev intervjuad under VM-vallar-fiaskot och man försökte få honom att fördöma vallare och här är hans svar: ”De får mycket skit när det går dåligt men hyllas för lite när det går bra”. Vilken kille, och trött var han, mycket trött. Det är ändå svårare att vara alert då. I DN kräver nu centerpartisten Solveig Zander Försäkringskassans GD:s avgång, utifrån kanske..ansvar: http://www.dn.se/nyheter/sverige/avgangskrav-pa-fk-chef och å ena sidan förstår jag det tex.utifrån mitt inlägg; http://brf-peter.blogspot.com/2011/03/om-helvetet-fryser-till-is.html men, det kanske finns en delad skuld i detta och jag menar inte bara de nu styrande, utan i helheten. Tänk till och justera och gör det nu. Sen är ju förlaget från Kassans ledning och som retar politiken ungefär som om en räddningstjänst i en kommun skulle få ett sparkrav så spar man bara på de ”röda bilarna”. Oj då, det är ju det man gör….och med vems/vilkas ansvar för konsekvenserna? Även de ofattbara för borde de inte vara med i en kvalitativ planering för att kunna förstås och inte vara just ofattbara.

"Things change, people change. It doesn’t mean you forget the past, it simply means that you move on and treasure the memories."

I helgen är det Förbundsstyrelsehelg. Möten dagarna långa och en agenda som någon tidsoptimist lagt ihop. Jo jag vet vem och vilka. Ironiskt nog är personer i maktpositioner sämst på att planera sin tid, enligt studier från The University of Kent i Storbritannien. ”– Enligt forskning i kognitiv psykologi är vi alla tidsoptimister. Faktum är att personer som lider av depressioner ofta gör de mest realistiska tidsuppskattningarna. I det moderna samhället vill vi hinna så mycket som möjligt, därför tar vi vissa risker med tiden, chansar helt enkelt,” säger Sven Bölte, professor vid Karolinska Institutet. Okey, jag ska alltså möta ”glada maktmänniskor som har chansat på att vi hinner” enligt vetenskapen. Kul? Jo det är det alltid och nu ska jag först hinna med ett tåg. Hade´

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar