torsdag 2 september 2010

Stora vita män..


Den här artikeln, om ni klickar på den något missvisande rubriken till inlägget, från Strömsund, är intressant och ni kan ju läsa själva.

Jag tycker artikeln visar hur svårt detta är för å ena sidan har Hjalmar Strömerskolan på ett slags diplomatisk väg försökt lösa religiösa motsättningar men då på köpet svikit FN-deklaration om mänskliga rättigheter eftersom de samtyckte till kvinnors underordnande.
Ett slags pest eller kolerascenario under processen som tog 4 år.

Ur ett politiskt perspektiv måste detta ha varit ett slags mardröm då bägge grundfrågorna, integration och jämställdhet, minst sagt bör hanteras politiskt korrekt och eftertänksamt. Gärna med en framtoning om att detta är det absolut viktigaste som finns på agendan för just oss och mig. Ja, dessa frågor är viktiga och det är därför som Brandmännens Riksförbund haft och har och sedan -80 talet drivit dem. Sent kan tyckas men då var detta ”hot-stuff” och kontroversiellt men redan då, för oss, självklart. Vi hade inte bara branschen mot oss utan även andra fackföreningars talesmän vilket då gjorde att vi ensamma, med dåvarande Räddningsverket, startade och drev olika projekt. Som tex.; ”Kvinnor i Räddningstjänst” och ”Prova-på-dagar”. Kolla gärna detta med ett gogglande eller likande och läs debattartiklarna i dåvarande Sirenen tex.

Alla är välkomna, var och är parollen men vi är ärliga och lägger till det självklara, för alla yrken, på samma grunder. Grunder som de arbetsuppgifter man skall utföra i praktiken bestämmer. Alternativet är att arbetsuppgifterna inte kan utföras och/eller att man sätter både medarbetaren och arbetsgivaren i en relativt snar omplacerings eller rehabiliteringsprocess. Och utsätter arbetsgruppen för onödig påfrestning.

Ingen tjänar på att fuska över detta i ett slags politisk tävlan om korrekthet och jag hoppas att Kommunals nya ordförande som i sin första insats profilerar detta inser att branschen har mer problem än bara just dessa frågor. Jag delar i mycket det som står i artikeln nedan, då det är självklarheter, naturligtvis, men att det är tvärstopp för ett arbetsmiljöarbete innan man passerat de ”politiska frågorna” och att ”räddningstjänsten idag bara består av stora, vita män”, det får nog stå för Kommunal. http://www.kommunal.se/Kommunal/Branscher-och-yrken/Raddningstjanst/Nyheter/2010/En-lyckad-integration-ger-battre-arbetsmiljo-inom-raddningstjansten/

Jag antar att detta är en journalistisk liten groda som lämnar utrymme för elaka tolkningar, som här, för jag har faktiskt höga tankar om delar i Kommunal och en sådan del är då Owe Halvors. Vidare vet jag hur en groda kan bli ett slags medial prins och det enda som lyser och lyfter i och ur en annars bra intervju eller artikel. I BRF:s medlems matrikel finns många namn som inte klingar svenskt, inte är manliga och jag vet att alla inte är stora. Kan det vara så att vi och vårt arbete gjort att de ”stora och vita” blivit kvar o Kommunal?
Nä, vi har många sådana också och det tycker vi är bra.
Vi välkomnar ju alla. Hade´

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar