måndag 6 september 2010

Ett år och en sommar av..elände


Ett år av ouppklarade bilbränder - Uppsala - UNT.se

I UNT den 4 september hade man en bra artikel där man belyste bilbränder i Uppsala det sista året. 47 bilar har satts i brand bara under juni, juli och augusti och sammanlagt 114 bilar har hittills gått åt i år. Och ännu har polisen inte gripit någon som man sedan kunnat binda till brotten.
-Detta är såklart mycket frustrerande för både allmänheten och för oss på polisen, säger Christer Nordström. – Bekymret är att vi i princip behöver ta en person på bar gärning för att binda någon vid brottet. Alternativt krävs teknisk bevisning, men det är svårt när det gäller bränder. I UNT den 5:e så kan vi lägga till 3 bilar till. - Branden började i en bil och spred sig till två bilar parkerade i närheten. Vi tror att branden var anlagd, säger Kenneth Sundin, vakthavande befäl vid Uppsalapolisen. Är någon gripen? Frågan känns numera löjlig och svaret är: Nej.

http://gt.expressen.se/nyheter/1.2122932/har-gar-de-till-attack-mot-polisen Alltså i Göteborg, beskriver man något kravall-liknande och polisen har skrivit flera anmälningar om stenkastning mot polis, väktare och räddningstjänst. Ungdomarna sköt även grön laser mot dem och det brann på flera ställen. Räddningstjänsten var tvungna att avvakta att gå fram till platsen tills polisen hade säkrat.

Under natten mot fredagen kontrollerade polisen i Malmö en för dem känd 15-årig pojke som visade sig ha narkotika för eget bruk på sig. Vid husrannsakan i pojkens hem påträffades ett automatvapen, magasin och ammunition – gömt i systerns rum. Enligt http://sverigesradio.se/sida/artikel...rtikel=3980557 är vapnet en Uzi och ingen gammal K-pist eller nått b-vapen. Är detta "hans" eller håller han det åt någon/några? Tillhör han Black Scorpions, som väl alla vet är Black Kobras barnkammare och har han varit med förut? Svaret är att han varit misstänkt i 17 ärenden sedan 2001!!, (tänk till när han började och var kraften skulle satts in), och nu släpptes han efter förhör på grund av sin låga ålder.

En annan kille i Malmö, 16 år, riktade ett vapen mot en kvinna och sade ”bom-bom”. Hon ringde polisen. För ovanlighets skull stannade den misstänkte kvar på platsen. När sextonåringen såg polispatrullen svänga in på gatan en stund senare stack han till fots med vapnet kvar i handen. Båda poliserna i patrullen drog sina egna vapen och följde efter. Sextonåringen slängde sin pistol inför risken att bli skjuten. Han kunde sedan gripas. Enligt polisanmälan var det en riktig, men oladdad, pistol. Den skickades för teknisk undersökning. Sextonåringen släpptes efter förhör, bland annat på grund av sin låga ålder. Igårkväll sköts det igen; http://www.sydsvenskan.se/malmo/article1229945/Skottlossning-pa-Von-Lingens-vag.html Men här var en pappa med vilket avsevärt höjer medelåldern. Kanske vi passerar 17?

I Stockholm har det varit en skolbrand som räddningstjänsten hann på men jag vet att det händer betydligt mer där än vad media ”orkar” skriva om. Bilbränder och lite stenkastning är ju numer ett slags vardag. Däremot skriver man om att Rinkebyakademien dragit igång igen efter sommarens storbrand. Om än i tillfälliga lokaler. Samtidigt är polisens utredning efter branden och upploppen på väg in i sin slutfas. Flera personer har suttit anhållna för brott begångna under de upploppen och omkring tio personer är aktuella i utredningen. En 15-åring misstänks för grov mordbrand och en nu 18-årig man är enligt DN:s uppgifter huvudmisstänkt för brandattentatet mot Nordeas bankkontor i Rinkeby.

Vad är det som händer…. och varför lagförs nästan ingen och när, vilket är extremt ovanligt, varför ”fälls” de inte och hamnar i ”åtgärder” ?
Äldst här är 18 år och vi har en 15-åring med ett automatvapen och en 16-åring med pistol. Är detta deras första brott och vilka signaler har de och deras kamrater tidigare fått av samhället. Troligen nej och inga. Bryr de sig egentligen om att det finns risk för upptäckt, för lagföring och att de får något som avskräcker eller stöder dem tillbaka eller in i ett normalt liv. Risken, ur deras perspektiv, verkar ju nästan obefintlig och vad är egentligen normalt?
Att följa samhällets regler, sitt gängs eller sina egna egotripper i ytterligheter för att visa att man är någon? En mini-ligist-gangster.

Vanligtvis är det de väntande-på-pension-Papphammar-byråkraterna som får mig att fundera över hur de egentligen tänker eller varför de bara tänker på hur det var istället för hur det borde bli. Och om de lagar mat och kör bil med samma uppenbara förakt för ”common knowledge”. Nu verkar de ha förökat i just denna fråga och till alla instanser som skulle kunna göra något i denna fråga. Alla känner ju till och säger samma saker; det går inte att ha det så här och vart skall det sluta.

Vi kan inte ha barn som sätter normerna i samhället sen får det vara integritetskränkande, politiskt inkorrekt eller stöta etablissemanget för det måste ske något. Egentligen nyss. Detta angår alla. För ett par inlägg sedan skrev jag om kameror och bevakning och oviljan från vissa länsstyrelser för att få ett övervakningssamhälle. Javisst det är inte bra men vad är alternativen och är det inte en bit kvar till medelvägen, och lite mer att göra? Om man inte kan lagföra eller göra det i rimlig tid är det okey med regelverken och vad är alternativen? Att ”bom-bom-killen” har ett skott i loppet i sin egotripp och DU, eller någon annan är framför pipan? Att du hamnar i en liknade uppgörelse som dessa lite äldre, drygt 20-åringar, hade i Helsingborg. http://kvp.expressen.se/nyheter/1.2123636/flera-skadade-i-skottlossning-i-helsingborg

Man skadas eller dör lika mycket av en kula från en 15-åring som från en 75-årig xxxxx. Skytt, ska det stå. Herregud vad vi är naiva och rädda.
För fel saker kan jag tycka och "låg ålder" är uppenbarligen effektivt.
Nu ska det telefonförhandlas. Hade´

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar