lördag 4 september 2010

Skolbränder, MSB och 2-0 till Sverige


www.helahalsingland.se

Varje år inträffar cirka 360 skolbränder i Sverige. Vandalism i skolor kan ofta vara ett förstadium till att anlägga bränder. Vandalismen minskar om det finns övervakningskameror - här talar statistiken ett mycket tydligt språk. - Visst, så är det, bekräftar Torbjörn Wannqvist, förbunds- och säkerhetschef för Räddningstjänsten i södra Hälsingland. Det är kalla fakta. Men kameraövervakning får inte vara integritetskränkande och länsstyrelsen i Gävleborg är jämförelsevis oerhört restriktiv med att ge tillstånd.

Snubblade över detta och kompletterar inlägget lite i efterhand. Artikeln står för sig själv och handlar om anlagd brand som väktare han fixa med nöd och näppe. Att "folk" har tröttnat framgår i kommentarsrutan: http://www.skanskan.se/article/20100903/ESLOV/709039821/1057/*/har-slog-mordbrannaren-till

Två ytterligheter som står mot varandra och frågan besvaras lite olika beroende på till vem du ställer den. Vad jag anser är nog ganska självklart ur alla möjliga skäl för, men också ur ett rent samhällsekonomiskt perspektiv.
Jag kan alltså tänka mig att tagga ned lite i ”integriteten”.

Mer om ”samhälle” så beskriver man i samma artikel lite om MSB:s rapport "Olyckor och kriser" där de varnar för att de kommunala räddningstjänsterna är på väg att bli en "allt svagare länk i olycks- och krishanteringen". Och att de signaler som kommit är att "ytterligare neddragningar i kommunernas beredskap är att vänta". Mellan 2000 och 2008 minskade antalet brandstationer i Sverige från 750 till 710 och under samma period minskade personalen med en tiondel. Okey, var har ni läst och var har ni hört det förut och vilka driver de frågorna och/men vilka är ansvariga? Ansvarig betyder att man har ”makten” att göra något åt det MSB och det har faktiskt..NI! Man kan inte bara utreda och visa och sen uttrycka oro och måla scenarier utifrån vad vi haft och om inget görs kommer att få utan att på något sätt ta ställning till vad vi borde få. Och vad som är godtagbart. Ni har den ”pucken” för att hamna i idrottsvärldens vokabulär.

Där var jag igår då vi stack mellan med fotboll i helgens strategidiskussioner. I stora delar ett nytt landslag med ny ledning som vinner. Ett landslag som klarar divorna och gräsrötterna och som hade kul. Bägge ytterligheterna behövs. Vi med. Nu är det möte igen och lunchen klar så vi hörs, Hade´

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar