fredag 17 september 2010

Heja Pajala och tack MSB och vad sa ni nu då..


På tio år har den operativa sidan inom räddningstjänsten bantats markant på sina håll i Sverige. Brandmän ser en försvagad organisation medan de flesta politiker menar att riktningen är rätt: Satsningen på mer förebyggande arbete skapar färre olyckor och ett säkrare samhälle.

Brandmännens Riksförbund hävdar att båda inriktningarna behövs.

Samtidigt med denna debatt som pågått länge, alltför länge, har Räddningsverket blivit MSB, kommunerna profilerat det kommunala självbestämmandet och Länsstyrelserna har blivit ignorerade. Något de själva påtalat vid översynen av gällande lag samt att de saknar resurser för den anhopning och komplexiteten av de ärenden vi talar om. Vad visar statistiken och kan man ana om än inte slå fast på ett vetenskapligt korrekt sätt, att BRF är rätt ute i sin oro?

Stefan Karlsson, chef för Räddningstjänsten Västerbergslagen sa i en intervju i Brandsäkert: –”Visst blir det sämre för brandmännen, man kan knappast tala om utveckling. Det är svårare att göra samma insatser lika effektivt när man är färre; det är både fysiskt och psykiskt mer påfrestande att komma bara två man till en bilolycka. Men alternativet hade varit att lägga ned en av deltidsstationerna.”
Kjell-Arne Landgren (S), kommunalråd Malmö stad och Direktionens ordförande Malmö Syd i samma artikel: – ”De senaste åren har vi lagt mycket krut på förebyggande arbete; att informera medborgarna via hemsidor och ute på fältet om brandvarnare och försiktighet med eld. Det är viktigare att få ned olyckstalet än att brandkåren kommer på viss tid.”

Stefan pratar om hur han av ekonomiska skäl tvingats till åtgärder som det är uppenbart han inte velat egentligen och Kjell-Arne om varför. Direkta eller indirekta besparingar, öronmärkta pengar och politiska satsningar. Varför inte ett helhetsgrepp och jo, jag vet att exempelpersonerna verkar i olika förbund. Sen grunnar jag fortfarande på att en akut operativ organisation inte behöver tänka på tidfaktorer. Inte så att jag ligger vaken om nätterna men tidsfaktorn kan faktisk vara skillnaden mellan en olycka och en katastrof och en katastrof kan vara ett människoliv. För den och de som drabbas.
Helst innan, annars tidigt, är devisen i tänket, åtminstone tidigare.

Var är MSB!! har vi skrikit, stampat, hoppat och oftast ensamma. Kan ingen annan statlig instans berätta vad som gäller i detta ingenmansland innan myndigheten hittat formerna. Vi har uppvaktat till höger och vänster och vi har jobbat, jobbat och jobbat men nu, nu händer det. Nu händer det saker som torde få en hel del ansvariga att sätta kaffet i vrångstrupen och kippa efter andan. Det ska man nog också och jag ser detta som en markering och ett första steg och att bollen är i rullning. Äntligen. "Man" har varit tydliga och berättat sanningar som med lätthet kan appliceras på andra kommuner och andra räddningstjänstområden.

Marcus Cato, vid Sveriges Kommuner och Landsting berättade i samma artikel hos Brandsäkert om ett paradigmskifte i och med införandet av lagen om skydd mot olyckor, LSO. -En större effektivitet genom mellankommunal samverkan som gjort att styrkorna kunnat minskas på vissa brandstationer. Visst Marcus, till viss del, men ingen hade nog tänkt tanken fullt ut vad man kunde göra om man inte hade kunskap om branschen utan bara budgeten och hade någon påverkningsbar karriärist vid tjänstemannarodret.

Nu är det dags för nästa paradigmskifte..

Vad händer och vad skriver jag om då? Ja det kommer ni strax bli varse men vi låter det börja där det startade och som en omvänd fingerborg börjar nu nästa steg i vår kamp för att säkra Sverige i ett räddningstjänstperspektiv. Tack, tack och hemskt mycket tack och jag har återfått tron på myndigheter, systemet och kraften i densamma.
Äntligen har MSB satt ner klacken i ärendet Pajala och om inte Pajala kommun återupprättar en deltidsstyrka i Korpilombolo i stället för det brandvärn som dom förslagit kommer MSB att driva ärendet till regeringen. Med mera, i ett mycket bra svar som "lovar mera"..

Åh vilken härlig dag. Det var, för den har dock varit :-) och var diarieförd vid 16.10, 2010-09-15. Åhh vad svårt det är att vara "hemlig och tyst" så annat hinner ske. Först. En underbar läsning för en som skippade franskan och spanskan och satsade på ett annat språk. Byråkratsvenska. Olika miner i en intressant landning symboliserar bilden för övrigt och det är lätt att se vem som är vem... Hade bra.. ni också.
Nu e´de´snart fredagsmys. För en del.
http://www.youtube.com/watch?v=AzKyAV2kp8M

2 kommentarer:

  1. Hej, med den kommentar som K-A Landgren leverar så får han ju hoppas att det aldrig kommer att brinna hos honom om det nu inte är viktigt att brandkåren kommer på en viss tid. Det kan ju också vara så att brandkåren kommer snabbt fram men kan inte rökdyka för att förstastyrkan är understark (1+2) och måste invänta förstärkning. Ooops, vem har varit med och bestämt detta i RSYD? Jo, K-A Landgren och hans politikerkollegor i RSYD:s direktion!!

    jag kan skriva hela kvällen om detta men nu är det fredagsmys här med.

    Trevlig helg!!

    SvaraRadera
  2. Annars kanske kommunerna kan exportera detta koncept till landstingen. Om de med lite hembesök och annonskampanjer kunde bedriva förebyggande sjukvård så borde det ju finnas en enorm besparingspotential inom sjukvården då ingen längre skulle bli sjuk...?

    SvaraRadera