torsdag 16 september 2010

Chefs-såpa


Kommer ni ihåg inlägget om bland annat: Sigbjörn Olofsson, tidigare omstridd sjukhusdirektör i Motala, nu i Sundsvall? ”Media, personal, patientföreningar och den breda allmänheten har varit starkt kritiska och ifrågasatt hans arbetsmetoder, framtoning och bristfälliga samverkan med både personal och fack. Fortsättning lär följa för Västernorrland och Sundsvall och man får vid gud hoppas han och hans gelikar inte får för sig att ”hjälpa” Svensk Räddningstjänst.”

Nu kommer fortsättningen: http://st.nu/start/sundsvall/1.2319992-sigbjorn-polisanmaler-beertema och http://st.nu/start/sundsvall/1.2329635-polisanmalan-skickas-vidare och http://st.nu/start/sundsvall/1.2330626-lars-bolin-tar-sigbjorn-olofsson-i-orat och http://st.nu/opinion/ledare/1.2330238-sjukhusdirektor-
...och vilken soppa eller mer modernt; såpa.

Varför skriver jag om detta i en räddningstjänstrelaterad blogg?
Jo skälet är enkelt och det handlar om ledarskap och chefskap och hur svårt det är. Ännu svårare blir det när man inte har förmågan att som chef och ansvarig sätta in sig själv i sammanhangen och anser sig stå över andra i klokhet och förmåga i alla frågor och inte lyssnar. När samverkan och regelverk skrivs om eller i värsta fall tänks om utan att någon annan varit delaktig för att passa just den fråga man för tillfället driver. Alltså uppifrån. Många tvister i världen handlar om vilken gud som egentligen gäller och det blir än värre om det kommer flera. I en modern och framförallt fungerande organisation börjar inte medarbetare sin aftonbön med Gode Sigbjörn och avslutar med amen utan i många många frågar har de bättre kunskap och förslag och då bör de och det vara med för att få en organisation i någorlunda takt och ordning. Det går inte annars vilket gång på gång visas och bevisas och frågan då blir bara; när.

När ska nästa ansvarige uppåt i hierarkin se detta som gemene man och medarbetarna redan ser och byta ut den självpåtagna maktfullkomliga guden till någon ny? Som fungerar. Fortsättning lär följa skriver jag igen, men det kommer nog ett val och en konstituering av de nya politikerna först men nu är signalerna mellan raderna tydliga. Klockan klämtar för Sigbjörn. För andra chefer tex. inom räddningstjänstområdet med. jag får signaler om och faktiskt, från deras chefer, politikerna.
Vi får se, och om vi tar strid för någon eller mot någon. Hade´

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar