tisdag 21 september 2010

RIB, MSB o LSTY



Vi har fått lite frågor om RiB-avtalet och vem gör och har gjort vad.
Tar det lite igen då och: Onsdagen den 14:e juli skrev jag i Bloggen;
-Nu är RIB-avtalet klart för deltiden och ni såg kanske på vår webb vad vi skrev; bra men dåligt, och en del frustration mellan raderna. Kommunal hade också en framställan till RIB:en, en fotnot ala´; vi hemställer löneökningar med x% under y månader, ungefär, och har avvaktat oss. Innovativt och bra jobbat och stödjer det samverkan och framförallt, gagnar det den enskilde brandmannen och branschen? Konkurrans gör det och om vi inte tillåts samverka ser vi gärna det istället för hur bemöter eller påverkar man passivitet.”

Sen... blev då Kommunal också klara under hösten och Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund skrev den 13:e september på Kommunals webb; - Ett nytt avtal är nu klart för de medlemmar som arbetar som räddningstjänstpersonal i beredskap. Vi är framförallt nöjda med att vi tillsätter en arbetsgrupp som ska verka för bättre förutsättningar för ökad jämställdhet inom räddningstjänsten.

Saxat direkt ur VÅRT kollektivavtal från § 5, Central protokollsanteckning, kan man läsa:
Parterna är överens om att inrätta en arbetsgrupp. Gruppens syfte är att verka för att skapa bättre förutsättningar för ökad jämställdhet inom räddningstjänsten.

Vilka var det som gjorde Kommunal nöjda, när var avtalet egentligen klart och har man ”fått till något mer”? Jag tycker faktiskt att detta inte bara är fult, det är oförskämt att försöka ta billiga poäng på något man inte gjort. Jag hoppades faktiskt på något i deras hängavtal på BRF för jag är för konkurens och det skulle kunna vara bra för den enskilde brandmannen. Är det inte för de vi främst jobbar eller är det för den interna fackliga organisationen och går inte det att kombinera?

För medlemmen var och är det och här då om våra medlemmar och medarbetare i en lokal organisation själva skulle stödja tex ett nedläggningsförslag. ( Jag vet inte hur det är i det aktuella fallet nedan.)

http://www.folkbladet.nu/181676/2010/09/17/raddningsstyrkan-i-jorn-blir-mindre Räddningsstyrkan i Jörn ska bli mindre.
Förslaget kommer från Räddningstjänsten själva eftersom man har svårt att rekrytera personal. Men Länsstyrelsen flaggar för att det saknas en fullständig utredning som visar vilka kompenserande åtgärder som behöver göras för att invånarna ska kunna bibehålla samma skydd. Den påbörjade utredningen tar upp att boendesprinkler måste inrättas på äldreboendet Björkhammargården. Länsstyrelsen konstaterar att det är ett bra exempel på en konsekvensreducerande åtgärd, men är dock av den åsikten att detta inte går att betrakta som en tillräcklig åtgärd för att kunna kompensera försämringen av räddningstjänstens förmåga. Rekryteringsproblemen och besparingskraven utgör som Länsstyrelsen ser det inte tillräckligt goda skäl för neddragningen. - Vi är av åsikten att endast en minskad riskbild är godtagbart skäl till att göra neddragningar i räddningstjänstens organisation, konstaterar Lisa Noppa vid Länsstyrelsens krisberedskap. Länsstyrelsen utgår från att Skellefteå kommun gör sitt yttersta för att återställa beredskapsstyrkorna till den numerär som anges i handlingsprogrammet.

Jag tar en mening ett par gånger till; - Vi är av åsikten att endast en minskad riskbild är godtagbart skäl till att göra neddragningar i räddningstjänstens organisation, - Vi är av åsikten att endast en minskad riskbild är godtagbart skäl till att göra neddragningar i räddningstjänstens organisation.

Tre gånger borde räcka för idag och så lägger jag namnet Lisa Noppa i den positiva minnesboken. Tack Lisa, bra jobbat. Vi har i grunden samma inställning i detta och det krävs en hel del innan vi tillåter något annat utan mankemang. Har man gjort ”det andra” så visst, vi är inte helt omöjliga inför det heller. Om det som uppvisas baseras på sunt förnuft och diverse o-möjligheter. Inte ekonomi och besparingshysteri. En skarp skillnad finns i detta.

Det är oerhört glädjande att MSB:s tillsynsfunktion och flera av landets Länsstyrelser fått upp farten och sätter ned fötterna. Ordning och reda, lag och avtal och man lurar inte lika lätt befolkningen på dess rätt till skydd och säkerhet. Nu väntar jag ivrigt att fler Länsstyrelser och myndigheter ska följa efter och hur ska de kunna underlåta att göra det? En ”spännande” höst och vinter kan utlovas nu när valet är över och man "vågar" agera igen. I frågor man tystat ned och avvaktat med. Men vi är beredda. MSB och Länsstyrelserna med. Hade´

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar