tisdag 28 september 2010

IVPA version ..37


IVPA, (sjukvårdslarm), i Sverige eller EMS-relaterade larm som de heter i USA, står nu för upp till 80 procent av de totala larmen hos många brandkårer kan man läsa i amerikansk fackpress. Lite vinklat möjligen då artikeln slutar med en hel del rekommendationer på utrustning som alla brandmän och varje brandkår med självaktning bör ha. Stetoskop, blodtrycksmätare osv. Naturligtvis kan man handla direkt med att trycka på länken till webbshoppen. Nja….men här är det helt okey och absolut på riktigt:

http://dagbladet.se/nyheter/njurundamatfors/1.2354501-sjukvardslarm-ger-hogtryck En bra artikel om vad och hur och vilka konsekvenser direkt från verkligheten. Svensk verklighet och från ett deltidsperspektiv. Underbar kommentar efter artikeln som visar allmänhetens uppskattning dessutom.
Bra jobbat på er!

I den bindande föreskriften SOSFS 2009:10 Socialstyrelsens föreskrifter om ambulanssjukvård m.m. står i 7 kap. Första hjälpen i väntan på ambulans (IVPA)

Avtal
1 § Ett avtal om första hjälpen i väntan på ambulans enligt 3 kap. 2 § lagen (2009:47) om vissa kommunala befogenheter, ett IVPA-avtal, ska säkerställa att den som utför ett IVPA-uppdrag kan
ge första hjälpen med enkla hjälpmedel,
ge den vårdbehövande trygghet, och
hålla kontakt med hälso- och sjukvårdspersonalen i ambulansen.
Av IVPA-avtalet ska det framgå om defibrillering och behandling med medicinsk oxygen ingår i IVPA-uppdraget.

2 § Den personal som inom ramen för ett IVPA-avtal ger behandling med medicinsk oxygen ska anses som hälso- och sjukvårdspersonal och omfattas av Socialstyrelsens tillsyn.


Dokumentation
3 § Varje utfört IVPA-uppdrag ska dokumenteras. Dokumentationen ska endast innehålla uppgifter om
ärendenummer,
datum, tidpunkt och plats för uppdraget, samt
vidtagna åtgärder enligt 1 § och vem som har vidtagit dem.
Dokumentationen ska överlämnas till hälso- och sjukvårdspersonalen i ambulansen samtidigt med patienten.


Uppföljning
4§ De landsting och kommuner som har ingått IVPA-avtal ska löpande följa upp dessa vad gäller patientsäkerhet och dokumentation.

Följs och görs detta och är kommunen eller landstinget huvudmän för sjukvård och.. är detta sjukvårdsarbete eller räddningstjänstarbete?
Min tolkning är klar men det är bra att det jobbas över gränserna i ett samhälls och medborgarperspektiv. Mycket bra, som tex i Njurunda och Matfors. Hade´

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar