måndag 1 november 2010

Att göra skillnad


När man går ut sin sjuksköterskeutbildning är man allmänsköterska, skulle man kunna skriva... Sen väljer man, men behöver inte, en specialistutbildning, en vidareutbildning, mot det område man vill jobba inom. Nu visar en utredning detta ur ett privatekonomiskt perspektiv och det tar många år innan specialistutbildningen lönar sig ekonomiskt för sjuksköterskor. Genomsnittstiden är 19 år och för flera specialiseringar lönar det sig inte alls och sjuksköterskan skulle ha det bättre ekonomiskt om hon/han inte vidareutbildat sig överhuvudtaget. Ambulanssjukvård - efter 23 år, Anestesi - efter 13 år, Intensivvård - efter 12 år, antagandet att sjuksköterskan är 24 år gammal när han/hon börjar arbeta efter specialistutbildningen och pensionerar sig vid 65 års ålder. Källan är; The Shortage of Specialist Nurses in Sweden.

Lönar sig utbildning är den givna frågan och den är mångfacetterad. Kvalitativt och för den egna självkänslan, trygghet i det man gör eller är, och det är nästan aldrig en last att bära kunskap men… Nog blir man lite förvånad över resultaten i vad det ger i en del yrken för lönen. Är det likadant inom räddningstjänsten? Ja på sätt och vis. Skillnaderna mellan en brandman och en brandman ligger mer i vilken kommun/förbund du jobbar än vad man har för uppdrag i och utbildning för tjänsten har jag en känsla av. (Vi har kollat några gånger och jag tror inte det förändrats i närtid.)

Ska det vara så då kan man undra och både ja och nej för löner bestäms av mycket men en slags gemensam grund och tanke vore nog inte fel och sen kommer resten in i bilden. Nu är allt i resten eller tvärs om och helt lika är orättvist. Skapar inte motivation för vare sig mer, fler eller andra arbetsuppgifter eller ..utbildning. Beroende lite på hur det slår mot den egna personen brukar man ha sina åsikter i lönefrågorna men jag är ganska övertygad om att om ingen/inga går före kommer det inte ske nått för övriga heller. Mer än lite. Och lite har vi för mycket av inom den svenska räddningstjänsten och där kan vi både tacka arbetsgivare och fack. Inte BRF, då vi bara vill att våra ska få mer och våra bara är brandmän och inte andra som vill dela samma kaka. Vi har ett försprång där som andra omöjligen kan ta från oss eller ens göra till sitt eget. Många, många har förstått det men vi skulle behöva flera kloka och då gör vi skillnad.
Skillnad som märks ända till din lön. Också.

“Don’t spend you precious time asking ’Why isn’t the world a better place?’ It will only be time wasted. The question to ask is ‘How can I make it better?’ To that there is an answer.” ~ Leo F. Buscaglia ~

Snappat budskapet och sett ljuset så finns medlemsanmälan på brandfackets webb. Hade´

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar