lördag 13 november 2010

Riskerar jobbet på MSB


20 riskerar jobbet på MSB Revinge - Lund - Skånskan.se
Statliga myndigheter får inte längre konkurrera inom offentliga upphandlingar där det finns privata alternativ. MSB Revinge får då inte sälja räddningsutbildningar till holländare längre och därför har 20 anställda varslats om uppsägning.

I Sandö har man tappat sitt riksintag vid räddningsgymnasiet sedan regeringens uppstramade floran av olika specialgymnasieutbildningar. Ungefär 400 gymnasier sökte inför nästa år om riksintag, men knappt 100 fick den möjligheten varav Sandö då inte var en av dem.
http://allehanda.se/start/kramfors/1.2489425-raddnings-gymnasiet-tappar-sitt-riksintag

Vidare har jag haft ett antal och har även just nu liggande ärenden där den kommunala räddningstjänsten förlorat upphandlingar mot "privata alternativ" vid industri och flygfält och blivit helt "omkörda". Dels har man förlorat upphandlingar där man redan varit och fått lämna och och sen mindre bekymmersamt, inte kommit in.

Entreprenadskap, intraprenader och affärsverksamhet går tungt för stat/kommun/landsting och ur ett konkurransperspektiv skall det vara så, dvs göras på samma villkor, men frågan är om det egentligen sker utifrån ett annat perspektiv. Jag undrar om kompetensen att lägga anbud, att visa vad man får och kan, egentligen finns på vissa ställen och då kanske det är lika bra att lägga ned dessa tankar eller, anställa/hyra in kompetens. Det är svårt och blir ofta fel när stat/kommun/landsting skall leka företagare.

Nu är det äntligen ljust. Ute. Så mot lördags-spikningen. Hade´

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar