fredag 26 november 2010

Grönköping


Protesterar mot egen myndighetsutövning

Hur det kan bli men hur är det då..i Grönköping….eller vad ÄR det här och jag inleder lite enkelt och övergripande med ett citat från den rådande sjukvårdsdebatten;
”Det är inte brist på pengar som är sjukvårdens problem. Däremot måste resurser och fokus flyttas från administration till patienterna. På 70-talet gick det ungefär en administratör per tio vårdplatser och idag närmar vi oss tio administratörer per vårdplats.” (Om ni byter ut ordet sjukvård mot räddningstjänst i tänket..)

Ledningen i flera kommuner och landsting har tappat förmågan att få en hanterbar översikt av länens behov i relation till kostnader. Vad ger det i ett nationellt perspektiv och bidragande är revirtänkandet mellan landsting och kommuner, mellan kommuner och kommuner som i sin tur orsakar samarbetssvårigheter. Varje organisation skall ha en egen uppsättning av ”vad det nu är” och på administrativ ledningsnivå finns dessutom alldeles för många personer vars kompetens inte är tillräcklig. Kan det sistnämnda bero på svågerpolitik med tjänster till avdankade politruker och rädslan hos chefer att anställa någon som är mer kompetent än dem själva? Det sista påståendet kan vara svårt i vissa organisationer för det innebar i så fall ett anställningsstopp.

Det skulle vara klart intressant med en debatt om en ny inriktning där man sätter fokus på den enskildes behov och inte på de styrandes behov och vad behöver den enskilde i stöd och hjälp före, under och efter olika typolyckor och hur organiserar man det stödet under ansvar- närhets- och likhetsprincipen. För hela Sverige. Jag kan tycka det är tveksamt och att ekonomiska motiv sätter gränserna och vem bestämmer över resurserna, lägger budgeten och hur fördelas den då och vad styr, egentligen? Är detta också personbundet och finns det särintressen, politisk populism och regionala skillnader i vad man tycker är viktigt, också?

Grunden finns i Kommunallagen som ju är den grundläggande lagen som styr kommunernas verksamhet och det heter även Landstings-kommun. I lagen finns bland annat bestämmelser om den allmänna kompetensen och kom¬munernas organisation. Sen har vi ”några flera lagar” mer mot räddningstjänstens område så man kan ju tycka att man organiserar stödet under ansvar- närhets- och likhetsprincipen för hela Sverige med så många lagar och så mycket chefer, och administratörer, som skall jobba efter dem men..
”-Phmffp”, fnyser jag.

Polisen ägnar sig åt ”kreativ bokföring” där statistik över ”uppklarade brott” ger en falsk bild av rättsväsendet kunde man läsa i
http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/brottochstraff/article8176940.ab men gör svensk räddningstjänst och ambulanssjukvården, alltså blåljusorganisationerna likadant, och hur kollar man det då?

Nu ska inte Pappa Byråkrat lära er hur man gör livet besvärligt för andra byråkrater, kanske sen, men visst är det så och dessvärre, vi vet om våra fel och brister i stora delar men låter det fortgå och dessutom döljer eller tillrättalägger i statistiken så den visar vad vi vill visa. Åtgärder som görs ska synas och gör de inte det ses det till att de syns med nya tolkningar och nedtoning av andra åtgärder som också torde haft betydelse. -Va, vadå, det är inte sant!, tjuter någon nu men visst är det så och jag har statistiken i min hand från en organisation som minst sagt är tveksam i sina tolkningar med ett uppenbart syfte att visa en nedgång av larmen av en orsak som det finns andra förklaringar till. Flera andra och betydligt trovärdigare. Men som inte kommit fram till politiken som är de som ytterst bestämmer om resurserna och målen och de får ju inte tro att satsningarna inte ger det man sagt, att fortsatta satsningar utan förändringar är ett slöseri eller rent av felaktiga. Är ni med?

Det är jag, och jag gillar inte vad jag läser och ser och det kommer inte andra göra heller. När de får vetskap och kunskap och Pappa Byråkrat har sina kanaler och är lite irriterad. Falskhet och nonchalans i ett slags leende ”men-lilla-vän-diktatur” kan inte accepteras och vi får se vart vägen leder; in eller ur Grönköping och för vem eller vilka? Inte idag, idag är det fredag och fredagsmys.
Om man hinner för alla snöskottning. Hade´

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar